Kúria: A kapcsolattartás-szabályzásnak minden esetben tartalmaznia kell az összes elmaradt kapcsolattartás pótlásának előírt idejét

Egyesületünkkel együttműködő ügyvédnő, dr. Kovács Eszter ért el sikert abban az ügyben, melyben az őszi téli és tavaszi oktatási szünetek, illetve a kettős ünnepeket illető kapcsolattartás pótlása körében helyezte hatályon kívül a Kúria a Debreceni Törvényszék jogerős ítéletét.

Alperesi felülvizsgálati kérelem

Alkotmánybíróság: át kell adni a kapcsolattartásra a gyermek személyi okmányait, ruházatát, tanszereit is

„Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Szolnoki Törvényszék és a Jászberényi Járásbíróság támadott végzéseit. Az eljárás alapjául szolgáló ügyben az indítványozónak a kérelmezettel közös gyermekével történő kapcsolattartását bírósági végzéssel jóváhagyott egyezség szabályozta. Az indítványozó azért fordult bírósághoz, mert álláspontja szerint a kérelmezettnek felróható okból hiúsult meg meghatározott időszakra vonatkozóan az időszakos kapcsolattartás, mert nem adta át a gyermek személyi igazolványát és TAJ kártyáját.

Egyesületünk újabb sikere az Alkotmánybíróságon: pótolható a kapcsolattartás hat hónap után is

Az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület immáron harmadik alkalommal ért el sikert az Alkotmánybíróságon. A testület a Budapest Környéki Törvényszék 6.Pkf.51.643/2022/4. számú végzését alaptörvény-ellenes mivolta miatt megsemmisítette.

Az Alkotmánybíróság főbb megállapításai:

Egyesületünk újabb sikere az Alkotmánybíróságon!

Az Alkotmánybíróság szerint a bíróságnak a végrehajtást elrendelő végzésében minden elmaradt kapcsolattartást pótoltatnia is kell!

Egyesületünk a legszéleskörűbb tevékenységet folytatja – többek között - a gyermekek és a tőlük különélő szüleik kapcsolatának minél hatékonyabb érvényesítése érdekében. Ebben a tárgykörben aktívan dolgozunk úgy a szabályozások, mint a heti váltások és a végrehajtások terén.

Kapcsolattartás akadályozásáért 6 hónap, egy évre felfüggesztett fogházbüntetés

A Salgótarjáni Járásbíróság – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzés meghozatala mellett – kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása vétségében bűnösnek mondta ki azt az édesanyát, aki 2017. novemberétől nem tett eleget a kapcsolattartási kötelezettségének. A bíróság 6 hónap – fogházban végrehajtandó – szabadságvesztést szabott ki, melynek végrehajtását egy évre felfüggesztette.

Kapcsolattartás végrehajtása külföldre költözött gyermek esetén

Milyen módon tudja végrehajtatni a gyermekével való kapcsolattartását az a különélő szülő akinek Magyarországon kelt jogerős szabályozás rendezi a gyermekével való kapcsolattartását, azonban időközben a gyermeket nevelő szülő - a kapcsolattartásra kötelezett - külföldre költözik? – tette fel a kérdést az igazságügyi Minisztériumnak Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület elnöke.

A minisztérium alant olvasható válaszában többek közt azt közölte, ha és amennyiben a gyermek

ORFK: Ki kell adni kérelmezőnek a kapcsolattartási kísérlet során a rendőrségi intézkedésről készült jelentést

Egyesületünk tagja 2020. május 12-én közérdekű tájékoztatási kérelemmel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz azon tárgyban, hogy a kapcsolattartási kísérlet során kért rendőri intézkedésről készült jelentést kikérheti-e, és ha igen, milyen jogszabályra hivatkozással a kapcsolattartásra jogosult külön élő szülő.

A Kúria döntése arról, hogy ha változik a kapcsolattartást rendező határozat, abban az esetben is vizsgálni kell az önhibát

A Kúria döntése arról, hogy ha változik a kapcsolattartást rendező határozat, abban az esetben is vizsgálni kell az önhibát

"A kapcsolattartás elmaradása miatti panasz esetében a gyámhatóság nem tagadhatja meg az önhiba vizsgálatát és az indokolt intézkedések megtételét azon az alapon, hogy időközben megváltozott a kapcsolattartás rendje. Ez utóbbi körülménynek a kapcsolattartás pótlása körében lehet csak jelentősége, de a változás nem teszi szükségtelenné a hatósági vizsgálatot."

Oldalak

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!