Kapcsolattartás végrehajtása külföldre költözött gyermek esetén

Milyen módon tudja végrehajtatni a gyermekével való kapcsolattartását az a különélő szülő akinek Magyarországon kelt jogerős szabályozás rendezi a gyermekével való kapcsolattartását, azonban időközben a gyermeket nevelő szülő - a kapcsolattartásra kötelezett - külföldre költözik? – tette fel a kérdést az igazságügyi Minisztériumnak Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület elnöke.

A minisztérium alant olvasható válaszában többek közt azt közölte, ha és amennyiben a gyermek

  1. egy másik EU-tagállamban tartózkodik, ebben az esetben a 2201/2003/EK (ún. Brüsszel IIa) rendelet a mérvadó,
  2. míg ha EU-n kívüli államban tartózkodik, és ha a szóban forgó ország elfogadta a Hágai Gyermekvédelmi Egyezményt,

ezen esetekben kérelmezhető nemperes bírósági eljárás keretében a kapcsolattartás végrehajtása. Ha a gyermek magyarországi lakóhelye (állandó lakcíme), vagy tartózkodási helye ismert, ebben az esetben a területileg illetékes járásbírósághoz kell fordulni, míg ha a gyermek hazai lakóhelye, tartózkodási helye nem ismert, ekkor viszont a Budai Központi Kerületi Bíróság az illetékes a kapcsolattartás végrehajtásában.

Az Igazságügyi Minisztérium útmutatást adott a bíróságra benyújtandó kérelem tartalmára vonatkozólag is, illetve közölte azt is, hogy a kérelmező a minisztérium honlapján hol találja meg az egyes országokkal érvényben lévő államközi szerződéseket.

Egyesületünk konzultáció keretében tud segítséget nyújtani kapcsolattartás végrehajtása ügyekben, időpont-foglaló oldalunk a https://ai.booked4.us címen található.


Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!