Mire figyeljünk a szakértői bizonyítás kapcsán?

Egyesületünket rengetegen megkeresik szakértői bizonyítás vonatkozásában és azt tapasztaljuk, hogy annak ellenére, hogy a szakértői vélemény egy a bizonyítékok közül, a gyakorlatban azonban 85%-ban perdöntő és nincs relevanciája egyéb ténynek. tudjuk, hogy a hatóságok nyilvános álláspontja nem ez, de azt is tudjuk, hogy így van ahogy írjuk. Az alábbi videóban beszélgetünk a tapasztalatainkról ami ezt a folyamatot illeti és igyekszünk rávilágítani arra, hogy aki szakértői bizonyításban vesz részt, vagy fog részt venni, mire figyeljen.

A 2024-2025. évi tanrend - két hét lesz a téli szünet

A Belügyminisztérium közzétette a 2024/2025. tanév rendjéről szóló rendeletét. A 2024/25-ös tanév első tanítási napja 2024. szeptember 2-án kezdődik, az utolsó tanítási nap pedig 2025. június 20-án lesz. Az őszi szünet 2024. október 26-án kezdődik és november 3-án ér véget, a téli szünet 2024. december 21-étől 2025. január 5-éig tart, a tavaszi szünet 2025. április 17-én kezdődik és 27-én fejeződik be, a nyári szünet pedig 2025. június 21-én veszi kezdetét és augusztus 31-ig tart.

Románia törvénybe foglalta és szankcionálja a szülői elidegenítést

2024. április 30-án a román államfő aláírta a 272/2004-es törvény módosítását, amely a gyermekek jogainak védelmét és előmozdítását célozza Romániában. Ez az első alkalom, hogy a szülői elidegenítés fogalmát szabályozták Romániában, és konkrét intézkedéseket vezettek be a lelki erőszak ellen. A módosítás egyértelműen rögzíti és szankcionálja azokat a rosszindulatú szülőket, akik a gyermekeket a másik szülő elleni zsarolásra vagy „büntetésre” használják. A román parlament a gyermek jogainak védelméről és előmozdításáról szóló, 272/2004.

Minden második – podcast a válásról: miként lehetne ezt „jól” vagy egyszerűen csak emberibben és jobban csinálni

Világméretű tendencia, hogy a fejlett országokban nagyon magas a házasságkötésekre jutó válások száma. Magyarországon több mint a házasságok fele végződik válással. Minden válás egy fájdalmas folyamat. Elsősorban a gyerekek sérülnek, hiszen érzelmileg, egzisztenciálisan ők a legkiszolgáltatottabbak ebben a folyamatban, de emellett a szülők is egy fájdalmas gyászfolyamaton mennek keresztül.

Az ésszerű idő túllépésének következményei – egyesületünk ebben is segít

Bár hazánk már 1993-ban kihirdette a Római Egyezmény az alapvető emberi jogok elfogadásáról és vállalta a jogharmonizációt, egészen addig, ameddig a 2013. évi CCLII. törvény be nem építette a korábbi polgári perrendtartásba a 2. § (3) bekezdését, hazánkban egyáltalán nem volt lehetőség a Római Egyezmény 6. Cikk (1) bekezdésében foglalt követelmény – az ésszerű időn belüli elbíráláshoz való alapvető emberi jog – sérelme esetén elégtételt követelni, ami által eleve sérült a Római Egyezmény 13.

Veszprémi Törvényszék: Eleget kell tennie a jogosultnak is a kapcsolattartás akadályozó tájékoztatási kötelezettségének

Tanulságos, s egyben hiánypótló döntést hozott a Veszprémi Törvényszék mint másodfokú bíróság kapcsolattartás végrehajtása iránti nemperes eljárásban. A 2.Pkf.20.108/2024/5. számú végzés lényege, hogy minden esedékes kapcsolattartás vonatkozásában eleget kell tenni az akadályközlési kötelező értesítésnek, ennek hiányában ha a jogosult érdekkörében merül fel az akadály, a pótlásra nem tarthat igényt.

A Veszprémi Törvényszék szerint

Fővárosi Törvényszék: Nem lehet a gyermek kedvére hivatkozással mellőzni a kapcsolattartást

Jogerős lett a Pesti Központi Kerületi Bíróság 40.Pk.500.205/2023. sz. azon döntése, melyben a gondozószülő felróhatóságát állapította meg, mivel a gyermek ellenkezésére, sajátos nevelési igényére, iskolai beilleszkedési problémájára hivatkozott a meghiúsult kapcsolattartás kapcsán. A Fővárosi Törvényszék 51.Pkf.636.684/2023/5. sz. végzésével többek közt azzal egészítette ki az első fokú bíróság döntését, hogy nem szolgálja a gyermek érdekét ha a kedve szerint megy kapcsolattartásra, a gondozó szülőt felkészítési kötelezettség terheli.

Gyermeki érdek ellenében készült bírósági titkári tanulmány

dr. Varga-Schmuczer Bernadett – állítólag bírósági titkár (nem tudni, melyik bíróságon) – egy tanulmányt készített az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogi Továbbképző Intézet, családjogi szakjogász képzésén történő felhasználás céljával „Gyermeki akarat ellenében kikényszerített kapcsolattartás” címmel, ami a napokban megjelent a Jogi Fórumon.

OJBH: Ha az iskola készítette a Facebook-csoportot, biztosítani kell a hozzáférést mindkét szülő számára

Fontos és időszerű állásfoglalást osztott meg egyesületünkkel azon neve elhallgatását kérő édesapa, akit miután elmondása szerint a volt felesége kizáratott az iskolai Facebook-csoportból, s a helyi Tankerületi Központtól sem kapott segítséget, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalához fordult. Dr. Aáry-Tamás Alajos oktatási biztos szerint ha és amennyiben az iskolai Facebook-csoportot az iskola készítette, és azon keresztül teljesíti a tájékoztatási kötelezettségét a szülők irányába, úgy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2023.

Kúria: A szülők és nagyszülők közötti konfliktus nem lehet ok a kapcsolattartás elutasítására

Kúria Kfv. 37.281/2022/7. számú, nagyszülői kapcsolattartás ügyben hozott közigazgatási határozat jogszerűségének vizsgálata tárgyában hozott döntést azon jogvitában, melyben az anyai nagyszülő nyújtott be a gyámhivatalba kapcsolattartás szabályzása kérelmet. A nagyszülő és lánya közt a viszony megromlott, ugyanakkor a nagymama álláspontja szerint az unokájával születése óta kifejezetten jó, illetve kiváló kapcsolata volt.

Oldalak

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!