A parentifikált gyermek

A parentifikált gyermek

A parentifikáció a szülő és a gyermeke közötti szerepcserét jelenti, melyben a szülő olyan mértékű felelősséget tesz a gyermekre, ami érettségét és életkorát meghaladja. Szakemberek szerint a szerep-visszafordítás legfőképp azoknál a gyermekeknél figyelhető meg, akiknek elsődleges gondozója nem tud biztonságos bázist nyújtani gyermeke számára a világ megismeréséhez.

Miben nyilvánulhat meg a parentifikáció?
Milyen hatást eredményez ez a viselkedésforma?
Hogyan védekezik a gyermek, miként védhetjük meg a gyermekeinket?

Változtatásokra van szükség abban, ahogy a bíróságok a szülői elidegenítést jelenleg kezelik

Változtatásokra van szükség abban, ahogy a bíróságok a szülői elidegenítést jelenleg kezelik

Ha az egyik szülő elidegeníti a másik szülőjétől a gyermeküket, akkor ez a folyamat annyira káros a gyermekre nézve, hogy gyermekbántalmazásnak kell tekinteni. A bíróságok azonban sok esetben félreértelmezik ezeket az eseteket és nem védik meg sem a gyermeket, sem az elidegenített szülőt ettől a bántalmazástól. Milyen változásokat kellene a bírósági rendszerben eszközölni, hogy ezeket az eseteket hatékonyabban kezelje?

A váltott elhelyezés előnyei és haszna a gyermek számára

A váltott elhelyezés előnyei és haszna a gyermek számára

"A gyermekvédelmi intézmények felelőssége, hogy támogassa a szülőket abban, hogy eleget tudjanak a felelősségüknek tenni a gyermekük szükségletei kielégítése terén. A szülői elidegenítés megelőzése ennek a feladatnak a központi kérdése, és a megdönthető jogi vélelemre alapozott váltott elhelyezés a legfontosabb példája annak, hogyan tudnak ezek az intézmények a feladatnak eleget tenni." - Edward Kruk, Ph.D, szociológus, családkutató előadása

A Cochem Model

A Cochem Model - a közös szülői felelősségvállalás

A Cochem Model több szakterületet felölelő munkamódszer alapján működik, mely a családi konfliktusok kezelésében résztvevő szakembereknek ad egy olyan perspektívát és módszertani lehetőséget, amely biztosítja, hogy a szülők számára a válást követő időszakban is létrejöjjön és megmaradjon a gyermek iránti közös felelősségvállalás és gondoskodás.

Jürgen Rudolph szakmai előadásának összefoglalója a Figyeljetek rám! Gyermekjogi konferenciáról.

Oldalak

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!