Társas? Játék? Hogy is van ez? – Gönczi Dorka és Varga Zsolt előadás-sorozata Pokorny Liával, Schmied Zoltánnal

2023. év áprilisát írjuk, amikor véleményem szerint a világban az emberi kapcsolatokra, az emberi „társas-együtt-jól-kommunikáljunk” eszmei dolgokra a leginkább szükségünk van. A saját környezetünkben tapasztaljuk ennek szükségszerűségét, vagy talán igényét is. Valószínű, hogy többünkben felmerül a kérdés, remélhetőleg az igény is, hogy is van ez? El lehet jól válni, egyszerűen, jól, nem rosszul, nem háborúban, úgy, hogy az ember (bicskája?) ne törjön bele… Te miért vagy itt? Mi az, ami idehozott? Milyen kérdések merülnek fel benned? Szeretnéd tudni, hogy is lehetne ezt jobban, jól csinálni? Van olyan kérdés amire a választ keresed ebben a témában?

Sokszor van úgy, hogy a körülöttünk lévő emberek életeit, élethelyzeteit vizsgáljuk és véleményezzük. Kevésszer van olyan gondolkodásmód, olyan belső indíttatás, ami arra sarkalna, hogy vizsgáljuk a saját élethelyzeteinket, a saját viselkedési formáinkat, a belső világunkat, a személyiségünket. Amiket értelmezve, átgondolva egy új dolgot, egy új gondolatot, vagy akár egy teljesen – eddig senki által nem megvalósított – produkciót, újféle közlésformát valósíthatnánk meg.

Természetesen az már nagyszerű dolog, hogy ha felmerül az igény a saját helyzetünk vizsgálatának értelmezésére, amely segíthet az adott probléma megoldásának iránymutatásában. Ezt a gondolatmenetet folytatva szeretném megkérdezni tőletek, hogy számotokra érdekes lehet egy olyan 90 perces produkció, amely alatt majdnem két tucat jeleneten keresztül, a váláshoz vezető vagy éppen a válás okozta ikonikus szituációkban kialakult – akár a saját bőrünkön is jól tapasztalható – párkapcsolati problémák, helyzetek kerülnek színpadra, egyedi közlésformában?

Az én érdeklődésemet felkeltette az országban lassacskán már 2,5 éve műsörön lévő különleges előadás-sorozat. Melyben a párkapcsolati és válási buktatókról beszélnek, olyan előadás formájában, ahol vagy a nézők kérdezhetnek vagy éppen közismert színészek improvizálnak előre megadott helyzetekre. Ennek kapcsán volt lehetőségem és szerencsém beszélgetni azzal a kiemelkedő, különleges tevékenységet végző nagyszerű, elhivatott mediátorral, aki a párjával közösen ebben a témában egyedülálló dolgot vitt véghez.

A beszélgetésünk alatt számomra bebizonyosodott, hogy milyen fontos és szükséges témát ölel fel a produkciójuk. Elsőrendű dolgot vittek véghez Magyarországon a szórakoztató és egyben elgondolkodtató műsorukkal. Az egyedülállóságuk, innovációjuk pedig abban mutatkozik meg, hogy ilyenfajta előadásmódra eddig nem volt példa, amely színpadra került.

Gönczi Dorka válási mediátor és párja Varga Zsolt kommunikációs szakember, közel 12 évvel ezelőtt végezték el a mediációval foglalkozó képzést.

Dorka a válás után kezdett azzal foglalkozni, hogy milyen jó lenne másnak is megmutatni – nem csak azoknak az ügyfeleknek segíteni, akik őt konkrétan felkeresik – azt, hogy „jól is lehet válni”, hiszen a válása során ő sem volt könnyű helyzetben, mint ahogy egy ilyen ismeretlen, idegennek mondható környezetben, élethelyzetben senki sincs könnyű és ismerős helyzetben. A válási procedúra adott esetben rövidebb, de sokszor sajnos hosszabb folyamat is lehet, akár előre el sem képzelhető folyamatokkal. Dorka válása során is voltak olyan ráébresztő események, amelyek újabb és újabb gondolatokat ébresztettek benne. Például Dorka is rákényszerült arra, hogy a válása során pontosan megértse azt a jogi szöveget, amit sokszor az orra alá toltak, hogy alaposan mit is jelent. Ekkor jött rá, hogy mennyi kis kapu van egy-egy jogi szövegben, ami abszolút értelmezés kérdése tud lenni, ezáltal félreviszi az embereket, és ha Dorkát is félre tudta vinni akkor nagy valószínűséggel félre viszi az olyanokat is, akik nem váltak, vagy egyáltalán a válási környezet ismeretlen számukra. Akik pedig váltak adott esetben rosszul, csúnya háború lett belőle. Ők pedig egész biztosan meg is törnek és inkább hagyatkoznak nagy valószínűséggel arra a jogi képviselőre, akiben megbíznak.

Tehát Dorka menet közben rájött, hogy sokkal jobb, ha ő megpróbálja megérteni azt a szöveget, amit neki a végén alá kell írnia, mert nem csak a saját maga sorsáról dönt, hanem a közös gyerekükről is. A válása során és a mediátori munkája folyamán megtapasztalt, megismert válási szituációk rengeteg különböző helyzettel, ismerettel gazdagították Dorkát.

Gönczi Dorka és párja Varga Zsolt személyiségüket tekintve, mint az interjú alatt, beszélgetésünk során kiderült, nagyon különbözik egymástól. Ami azt gondolom, hogy egy hétköznapi női-férfi kapcsolatban ez sokszor konfliktust, nézeteltéréseket is okozhat. Ellenben kettőjük között az együtt töltött évek, illetve a munkával közösen töltött idejük éppen az ellenkezőjét indukálták.

Két ilyen különböző személyiséggel rendelkező pár, belső motivációjukból fakadóan, ami nem mindennapi, felismerték, hogy kettőjük személyisége annyira különbözik egymástól, hogy hátha ebből lehet előnyt kovácsolni. És igen, a hozzáállásuk, kommunikációjuk, élettapasztalataik alapján ez a különbözőségük lett a védjegyük. Erőt tudtak kovácsolni a különbözőségükből. Ennek következtében már a 12 év mediátori évüket taposva, egy kiegyensúlyozott, megnyugtató közegben, kettőjük között, egy olyan belső indíttatás született meg, amely ötletet adott ahhoz, hogy valamilyen formában tájékoztatást, segítséget, vagy éppen iránymutatást mutassanak más embereknek. Ötletüket, tudásukat nem szerették volna hangoskönyv formájában, pdf. formátumban vagy kisokos tájékoztatóban közölni, így ezért tovább gondolták, hogy mi az a forma az a kifejező előadásmód, ami a legérthetőbben megtudja mutatni a válások során adódó szituációkat, élethelyzeteket, nehézségeket, megoldásokat. Mivel Dorka 10 évig hangjátékok készítésében vett részt , így közel 200 színész ismeretségével rendelkezett a hangjátékok kapcsán. Ötletük megvalósításához számos dolgot vettek figyelembe és átgondoltak, amiből megszületett egy speciális ötlet, az élmény tolmácsolás színpadra teremtettségének gondolata.

Egy egyedülálló, eddig senki által nem megvalósított élmény anyag – látványterv született meg Dorka és Zsolt gondolatiban. Amely a színészek által ügyfeleknek közérthető nyelven, társasjáték formában, emészthető, könnyed szakmai résszel megtámogatva, a saját 10 szakmai, mediációs évükből megjelenített ikonikus szituációkat mutatja meg, amik bárkinek az életében előfordulhatnak. Ötletükben megfogalmazódott az, hogy úgy jelen lenni a színpadon, ami szélsőséges módon mutatja meg a válás, illetve a párkapcsolatokban kialakulható helyzeteket, sarkított karakterekkel, puhítva a történet meséléssel.

Mai napon ez az ötlet – két ember közti egység – odáig jutott, hogy 2,5 év év alatt több mint 100 előadáson vannak túl az ország sok kisebb, nagyobb városában, és külföldön egyaránt. Produkciójuk, inspiráló előadás-sorozatuk már közel 40 ezer emberhez eljutott.

Viszont ne siessünk így előre, hiszen a pár közös 10 évét megkoronázva ezzel a produkcióval nem indulhatott volna el, ha ötletükhöz nem találnak a szakmában elismert, és a megálmodott saját, egyedi, különleges előadásmódjukhoz megfelelő színészeket. Dorka 2,5 évvel ezelőtt telefonon felhívta Pokorny Lia színésznőt, és megkérdezte, hogy lenne kedve ehhez a nem hétköznapi feladathoz? Lia, Dorka felkérésére azonnal igent mondott. Így az elsőbbséget megnyerte, hogy a színpadi előadásban szereplő férjét kiválaszthassa, akivel ikonikus élethelyzeteket játszhat el a színpadon. Választása Schmied Zoltánra színészre esett. Aki szintén szívesen fogadta a felkérést.

Felmerülhet a kérdés, hogy a színészek választása talán az alapján történhetett, hogy fontos az, hogy olyan színészekkel dolgozzanak Dorkáék akik a magánéletünkben is már váltak. Nem! Egyáltalán nem így történt a színészek kiválasztása során, nem volt kritérium az efelé tapasztalat.

Egyszerűen a színészi tehetségük és az ötlethez való hozzáállásuk alapján történt a kiválasztás. Az előadás 11 jelenetből áll, amely konkrét sémákat, élethelyzeteket ölel fel. Az előadók történeteket mesélnek el az egyes jelenetek között, azzal az üzenettel:

Hogyan jussunk el a jó válásig, a hullámos, rögös úton, egy edukáló, szórakoztató, elgondolkoztató és egyben nevettető forgatókönyv alapján?

Egy házaspár életét mutatja meg ez a produkció, melyben a női, férfi személyiség jegyek van megtestesítve a színészek által. Nyitottan, őszintén bemutatva az otthoni daráló hétköznapi, legdurvább kialakulható konfliktusokat is bemutatva. Az országos előadás-sorozatnak a negatív példákat bemutatva igenis nagyon pozitív üzenete van a hallgató, színházlátogató számára. A 11 jelenet egy kimagasló íven van végig vezetve, a színészek által teljesen a pillanatnyi rögtönzéssel eljátszott mesélt történeket alapján. Ahol többek között példát láthatunk arra is, hogy szülőként, hogyan kell összekapaszkodni, a gyerekekkel, hogy tudjuk közölni a válási szándékunkat. Mint az életben számos területen itt az egyes jelenetekben párban van a jó és a rossz minta is. A válási folyamat során sokszor különböző etapok megtörténnek, melyben elengedhetetlen, szükséges a szülői intelligencia, gyerekszeretet, a jól tenni a válás apró részeit hozzáállásmód. Tehát a produkció 90 percének minden egyes pillanata fontos élet szülte helyzet, melynek meghökkentő dinamikája van. Ehhez a nagyszerű előadáshoz, szenzációs dinamikához a Válótársas produkció kitalálóinak van szerencséje, és lehetősége együtt dolgozni, azokkal a színészekkel, akik teljes mértékben nyitottak az efféle új előadásmódhoz. A Válótársas Társulat tagja: Pokorny Lia, Kovács Patrícia, Botos Éva, Ábel Anita, Schmied Zoltán, Ötvös András, Elek Ferenc, Jankovics Péter, Cserna Antal.

A színészek a színészi, improvizációs kiválóságukkal, előadás módjukkal megadják a történet képi esszenciáját. Nem lehet sosem előre tudni, hogy az improvizációs részeknél a 3 perces beszélgetés köré mit improvizálnak a színészek. Gönczi Dorka ezeket az improvizációs előadás tartalmakat építő és egyben nézői valóság szemmel is értelmezi, melyet néha a tökéletes előadás miatt szükséges véleményezni, a későbbi produkciók egyre tökéletesítése érdekében. Ezt a gondolatmenetet figyelembe véve Dorka köszöni Az Apák az Igazságért Kh. Egyesület elnökének, Szaniszló Csabának azon meglátását, hogy az egyik jelenetben a fele-fele kapcsolattartás irányába érdemes menni, ezt is üzenni. Felhívta a figyelmet arra az Egyesület Elnöke, hogy az egyensúlyra kell törekedni, következetességre, és a színészek a kapcsolattartás egyensúlyát kommunikálják a nézők, illetve az esetlegesen a válni szándékozó szülők felé.

Egyértelműen tükröződik, hogy a világban körültekintő szemlélettel meglátott helyzetek, észrevételek, visszajelzések és mérlegelés alapján beépített történetek, improvizációk mondanivalója, - és egyben a legfőbb probléma – hogy váljunk jól. De hogyan is lehet eljutni a jó válásig.

Gönczi Dorkával való beszélgetés alatt ezeket a gondolatokat is kaptam: Az ember ha visszagondol kapcsolatának a rózsaszín ködös, első 7 hónapjára beláthatja sok esetben, hogy nem hangzik el, hogy mi mit tudunk adni és mit várunk el a másik féltől. Majd 10 múlva pedig elhangzik. „De én azt hittem, te tudod, hogy én mit szeretnék...” Ezért is az egyik legnagyobb hibája az emberi mivoltunknak, hogy feltételezések és hiedelmek rendszerén élünk bravúrosan, és képtelenek vagyunk megfogalmazni, valamint azonban pedig szakavatottan kérjük számon a másikon azt, amit nem fogalmaztunk meg és elvárjuk cserében, hogy találjon egyenrangú megoldást a válás során.

Véleményem szerint ezeket a gondolatok és egyértelműen a Válótársas nagyszerű koncepcióban megalkotott előadás az emberekben, házastársakban új gondolatot ébresztenek, Magyarországon és külföldön is egyaránt. A produkció látható volt és jelenleg is külföldön is napirenden van, úgy, mint Németországban, Svájcban, Erdélyben.

Szeretném kiemelni, hogy Az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesületnél Deliága Éva gyermek pszichológus a témához nagyon kapcsolódó szakmai előadását tekinthették meg az érdeklődök. Sok esetben az édesapák keveset találkoznak gyermekükkel, ehhez a témához is kapcsolódó nagyon erős atmoszférában történő szakelőadást hallhattunk, melyben a sérült lelkek lélektana is megmutatkozott.

Felmerülhet az olvasóban, hogy a Válótársas produkció tud e adni tuti receptet….

Azt kell mondjam, hogy a 2,5 év tapasztalat, a 100 előadás, a közel 40 ezer ember akikhez, eljutottak több mint valószínű, hogy sokkal több információval, más szemlélettel, több tapasztati tudással, és talán olyan válási élethelyzetekkel is gazdagodtak, melyek a saját életükben ennek az ismerete nélkül sokkal nehezebben tudtak volna jól, vagy jobban végig vinni….. Cél tehát MEGTALÁLNI A SAJÁT ÉLETÜKBEN VALÓ IRÁNYMUTATÁST, MEGOLDÁST ARRA, HOGY HA MÁR ELKERÜLHETETLEN, HOGYAN VÁLJUNK MÉGIS JÓL!

Rácz Renáta írása
Fotók: Tury Gergő

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!