V. Apatalálkozó

Apatalálkozó 5. alkalommal

A sorrendben 5. alkalommal szervezett találkozó fő témája a kapcsolattartás kérdéskörét próbálta körbejárni, egy a facebook csoportban indult vita kapcsán. Az ebben oroszlánszerepet és szakértést is vállaló Kalmár Lászlót kérte fel az Egyesület, hogy tegye világossá: a kapcsolattartás joga miért is személyiségi jog.

2010-ben a Kúria kimondta, hogy a Római Egyezményben deklarált alapjogokat személyiségi jogsérelem iránt indított peren keresztül lehet érvényesíteni (a családi és magánélethez való jog mind az Alaptörvényben, mind a Római Egyezményben szerepel). A kapcsolattartás családi alapjog, ha sérül, akkor a felek személyiségi joga is sérül.

Sajnálatos, de ki kell jelenteni, hogy a gyámhivatalok többnyire alkalmatlanok a rájuk testált feladatok elvégzésére (az Egyesület által az Alapvető Jogok Biztosa felé összeállított panaszos beadvány is ezt fogalmazza meg). A gyámhivatalnak végrehajtó szervként kellene működnie, aminek nincs lehetősége méltányolni a jellemzően az akadályozó által előadott - és jól ismert, őt "mentő" - körülményeket, hanem kényszerítenie kellene – hangsúlyozta Kalmár László előadásában. Csak erre a szerepre nincs megfelelően képzett és szakmailag felkészített munkatársi kör a gyámhivatalok többségében. A saját kálváriája közben több kerület gyámhivatalának ügyintézőjével, vezetőjével megismerkedett, és a XVII. kerületet leszámítva nem szerzett jó tapasztalatokat. Ezt a jelenlévő apák, nagymamák is megerősítették, kiegészítve a vidéki hivatalokban gyűjtött tapasztalatokkal. A sötétre sikerült képet kissé árnyalja az a megállapítás, ha eljut másodfokra (Kormányhivatal) az ügy, akkor ott már többnyire tapasztalt és hozzáértőbb ügyintézők döntenek.


Az igazi apa

A gyámhivatal, a bíróság és a rendőrség olyan háromlábú, stabil hátteret kellene, hogy biztosítson – szükség esetén – a kapcsolattartások védelméhez, ami az alapjogok sérülését kiküszöbölhetné. Jelen pillanatban a 3 láb 3 különböző szervezethez tartozik, együttműködés helyett egymásra való mutogatással - jelentette ki az egyik jelenlévő, több bűncselekménnyel megállapítottan alaptalanul megvádolt, gyermekéért küzdő édesapa.

Megoldás lehet a gyámhivatalok perlése a személyiségi jog sérülése miatt. Kérhető a megállapítás, a megszüntetés, a bocsánatkérés, mindezekre sérelemdíj, és a jövőbeni magatartástól való eltiltás. A tisztességes eljáráshoz való jog sérül, ha a hivatal nem tartja be a határidőket, a feleslegesen húzza el az ügyintézés idejét de minden jogsértést a beadványt beterjesztőnek kell bizonyítania.

A leírtakkal nem szeretnénk senkit arra buzdítani, hogy azonnal fogjon egy sérelemdíjas beadvány szerkesztéséhez, sokkal inkább az a célunk, hogy rávilágítsunk: a hivatalok működésének jogszerű és igazságos irányba való terelése, valamint az egyéniségünkhöz legmegfelelőbb, erkölcsileg és jogilag is tisztességes út megválasztására van szükség. Van, aki magányos harcosként egyedül indul megvívni a maga csatáját, és van, aki eljön az Apatalálkozókra, tájékozódik, kérdez, érdemi válaszokat kap, és már másokkal együtt vág bele, sokat tapasztalt és kitartó szülőkkel a háta mögött.

A találkozó ismét lehetőséget adott a személyes beszélgetésekre, bár erre most talán kicsit kevesebb idő jutott, mint a korábbi találkozókon, mert az Alapvető Jogok Biztosához benyújtandó panaszt és kivizsgálási kérelmet a jelenlévők pontról-pontra áttekintették, majd a közösen elfogadott változtatások bevezetése után megtörtént az aláírás is.

A beadvány tartalma és sorsa külön fejezet része lesz.

Az Apatalálkozó következő időpontja hamarosan a szokásos módon, a Facebook oldalunkon olvasható.

A 2015. május 7-i találkozó összefoglalóját készítette Kálmán Zsuzsanna (a saját és Sajt Peti jegyzeteinek felhasználásával).

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


 06 80 630155

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!