III. Apatalálkozó

Apatalálkozó – ismét

2015. március 11.

Kimerítő volt a legutóbbi Apatalálkozó mind a kapcsolattartás, mind a kommunikáció témakörében. Lehoczky Lajos, az egyesület gazdasági vezetője kiterjesztette a találkozó előre meghirdetett tematikáját azzal, hogy a jelenlegi találkozó célja, hogy lássa a külvilág: az egyesület életben van! Ennek az a magyarázata, hogy a Lehoczky Lajos és Szaniszló Csaba a Törvényszékről érkeztek a találkozóra, ahol tisztázták az egyesület státuszát: bejegyzés alatt áll. Nem könnyű feladat egy apás egyesületet elindítani, de a kitartás és a jogi munka hamarosan meghozza gyümölcsét, azaz a bejegyzést.

Sok új információ landolt a rövidebb (bár inkább hosszabb) ideje húzódó kapcsolattartások megakadályozása elleni harchoz. Szaniszló Csaba az egyesület elnöke jogászokat megszégyenítő felkészültséggel sorolta az eljáró intézményeket és azok fölé- és alárendeltségi fokait az ügyek intézéséhez. Csaba elmondta, hogy megszületett az a szabály, hogy az elmaradt kapcsolattartást pótolni kell, ha nem állapítható meg az apa hibája. A gyámhivatalnak pedig bele kell foglalnia a határozatba a végrehajtás határnapját. Némi vitára adott alkalmat az új és a régi Ptk. szabályozása, de azt is sikerült tisztázni, hogy a 2014. március 14-e után indult ügyekben mindenképpen az új az érvényes.

A vita hevében az is kiderült sokak számára, hogy bizony a gondviselőnek a 14 év alatti gyermekét fel kell készítenie a kapcsolattartásra. Persze nem úgy, ahogy ez a rossz tapasztalatokkal rendelkező szülők és nagyszülők számára elsőre felidéződött. Viszont 14 éves kor felett a gyereknek már van akarata, véleménye.

Többször kiderült, hogy a szülők közötti kapocs a gyerek, de a szülők közötti kommunikáció nem tartozik már összekötő elemként ehhez a meglazult kötelékhez. Amennyiben a viszony annyira elmérgesedik, hogy a szülők képtelenek már időpontot is egyeztetni, a gyermeket védelembe kell vetetni és mediátor kirendelését kell kérni.

Amennyiben bármely gyerekvédelemmel foglalkozó hivatal, hatóság, szolgálat nem a gyermek érdekeit védve jár el, az károkozásnak minősül és bizony peres útra terelhető. A kárt a gyermek szenvedi meg elsősorban, de részesei a szülők is. Már a védelembe vétel hiányával is. A kapcsolattartások akadályozásával meg a teljes családi élethez való jog sérül.

Bizony elég szövevényes a jogrendszer, sokszor az is fejfájást okoz, hogy ha a bejelentésre nem lép a hivatal, a hatóság… akkor hogyan tovább. Erre leginkább a rendszeressé váló Apatalálkozókon érdemes a választ megkeresni. nemcsak jogszabályokra, hanem személyes tapasztalatokra is tudnak az állandó résztvevők hivatkozni.

A jelenlévő nagyszülők is támpontokat kaptak ahhoz, hogyan érvényesítsék nagyszülői státuszukat, azaz hogyan jussanak közelebb az unokaláthatáshoz (Magánmegjegyzés: hogyan lehet bármely szülő annyira bosszúra éhes, vagy "csak" elvadult, hogy a nagyszülői kapcsolatot is képes felszámolni a gyerek és persze a nagymama, nagypapa kárára???)

Csaba Beatrix, mediátor-újságíró (ő készítette a Civilrádióban elhangzott interjút) pedig elemezte és feltárta azokat a helyzeteket, amikor egy gyerek azért nem tud azzal a jogával élni, hogy gyerek legyen, mert a szülei képtelenek kommunikálni egymással, sőt mi több a gyermeket nem egyszer bíróság és szakértők elé is citálják. Hozzátette az elhangzottakhoz, hogy azért azzal legyen mindenki tisztában, a mediátor sem vált meg mindent. Az alapproblémát abban látja, hogy a válások kimondásakor a kapcsolatok rendezése nem történik meg. És a szülők immár külön-külön próbálják meg a szerzett sérelmeiket, töréseiket „kezelni” magukban. Valamikor, valahol az emberekből kitör a fájdalom, az elkeseredettség…. ismerünk ennek következményeire nem egy példát. Ilyen morális szocializáció mentén vajon milyen embert nevel az, akit kineveztek gondviselővé? Abból a gyerekből lesz a következő generáció orvosa, jogásza, villanyszerelője…. aki magával viszi a jelen döntési mechanizmusát.

Aki eljött, láthatóan jól érezte magát .... jutott idő az egyesület más ügyeire, egy-két félig magánjellegű beszélgetésre ... és a fiúk felköszöntötték a jelenlévők közel 50 %-át kitevő hölgyeket.

A következő Apatalálkozó időpontja 2015. április 9.

A helyszínt a facebook csoportban olvashatják az érdeklődők. (https://www.facebook.com/groups/apakazigazsagert/ )

2015. március 14.

szerző: Kálmán Zsuzsanna

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


 06 80 630155

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!