I. Apatalálkozó

I. Apatalálkozó – 2015. január 8-án, Budapesten
(rendhagyó beszámoló)

Az Apák az Igazságért Egyesület szervezésében az első Apatalálkozóra jöttek össze az apák és anyák január 8-án Budapesten. Szaniszló Csaba elnök reményét fejezte ki, hogy az egyesület bejegyzésére hamarosan sor kerül, hiszen az alapítással kapcsolatos ügyintézés 8 (nyolc!) hónapja zajlik. Ez a késlekedés azonban nem akadályozhatja meg az tagokat abban a segítő munkában, mely többek között a kapcsolattartások normál rendben történő gyakorlásának elérését tűzte ki célul. Az egyesület elnöke kiemelte, hogy egyelőre a saját eseteiken keresztül próbálják az utat kitaposni, hogy a későbbiekben ne kelljen ezt sorstársaiknak megtenniük. A találkozó vendége dr. Hegedűs István , az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesületének elnöke volt, aki örömét és elismerését fejezte ki, hogy még egy apavédelmi egyesülés jött létre és felajánlotta segítségét és együttműködését a célok eléréséhez.

Lehoczki Lajos , az egyesület gazdasági vezetője beszámolt arról, hogy a jó úton halad a támogató szakember hálózat felállítása. Az anyagi háttér megteremtéséhez eddig egy nagylelkű ígéret érkezett, de a stratégia már gazdasági és marketing ügyekben is összeállt. Nagy falatnak látszik a média megnyerése az apák ügyének, egyelőre kevés a témára valóban nyitott médium.

A találkozón a fontos, és olykor eldugott jogszabályok alkalmazása is előkerült. Jaczó András rávilágított arra, hogy jól felkészülve és elszántan van esély a reménytelen helyzetek, esetek kimozdítására, javítására. Ilyen például a különélő szülő megszégyenítése esetén felhasználható egyik Legfelsőbb Bírósági Határozat is, vagy a kapcsolattartás és a diktafon összefüggésének jelentősége.

Kérdésként merült fel, hogy az vajon hová tartozik az a probléma, ha a gondozó szülő a válás után egyszerűen harmadik személy felé ”lepasszolja” a gyereket, ám erről a másik szülőt nem kérdezik meg, és így fel sem kínálja a felügyelet – átmeneti – átvállalását.

Az új Ptk. tartalmazza a kártérítés és a sérelemdíj lehetőségét. Az egyesület vezetői felhívták a résztvevők figyelmét, hogy mikor és hogyan lehet ehhez a lépéshez folyamodni.

A csoport tagjait a racionalitás irányába igyekszik terelni az alapító gárda, mert szinte sablonként tér vissza majd’ minden beadványban (amit megosztanak a tagok egymással), hogy a régi sérelmeket hosszasan, oldalakon keresztül taglalják beadványaikban a felek. A bírósági ügyek száma és valószínűleg a bírók türelmének a határa a 1,5-2 oldalas beadványokat tolerálja leginkább, amihez természetesen valódi bizonyítékokat mellékletként bátran lehet csatolni.

Többször előkerült a tisztességes eljáráshoz való jog említése is, ami megilleti a feleket és természetesen a perekben sokszor elfelejtett gyermeket is, akinek bizony joga van a szüleihez, a velük való kapcsolattartáshoz.

Aggodalomként, felkiáltásként elhangzott, hogy egy kutatás szerint a börtönviseltek 85 %-a apátlanított családból származik. Ezen az információn is érdemes elgondolkodni és a következményeket felmérni.


Csoport

Figyeltünk egymásra


Az első poló

Elkészült az első póló is

A következő Apatalálkozó időpontját és helyét hamarosan kitűzi az elnökség – a facebook csoport híreit követve nyilvánossá válik.
Budapest, 2015. január 10. (KZS)

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


 06 80 630155

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!