A szülői elidegenítés (PAS) 8 jele és hatása

Egy gyermekfejlődéssel foglalkozó pszichológus feljegyzése

Ha véget ér egy kapcsolat - ideális esetben - a „gyászidőszakot” követően abban a boldog tudatban lépünk tovább, hogy ismét kötöttségek nélkül utazhatunk a világban vagy éppen a legjobb formánkat hozva akár megmutathatjuk az exnek, hogy nem volt jó vásár a szakítás.

Más a helyzet, ha gyermek is született a kapcsolatból, mert ez azt jelenti, hogy a volt párunk mindig az életünk része lesz bizonyos mértékig, és meg kell tisztelni a gyermekünket azzal, hogy róla (az ő másik szülőjéről) nem mondunk rosszat és a vele kapcsolatos bosszúságaink felsorolásától is megkíméljük őt.

A szülőtárssal való együttműködés általában nem könnyű, különösen abban az esetben, ha a feleknek nagyon eltérő véleményük van az olyan hétköznapi dolgokról, mint például a diéta, hobbi, orvosi ellátás, oktatás. Azoknak a szülőknek, akiket már nem fűz össze a szerelem, nem egyszerű feladat gyermekeik érzéseit és boldogulását a sajátjuk elé helyezni. Ez gyakran vezet szülői elidegenítéshez, melynek során az egyik szülő az alábbiakban előforduló szokásokat, viselkedési formákat produkál:

.
  • A szülő számára nem tetszik a gyermek megjelenése vagy viselkedése, és ezt úgy jellemezi, mint ha az a másik szülőé lenne, ezzel szégyenbe hozva a gyermeket saját maga és a másik szülő előtt. „Miért hazudsz nekem? Pont olyan vagy, mint az a..ád!”
  • A másik szülőről való visszatetsző (negatív) megjegyzések a gyermek előtt igen hosszantartó és mély hatással bírnak. „Az a..ád egy komplett idióta.”
  • Ha gyermekünk a másik szülőjét emlegeti, dicséri, és emiatt kezd el bosszankodni a jelenlevő szülő - vagy büntetésből emiatt nem áll szóba a gyerekkel - akkor meggátolja a gyermek és a másik szülő közötti kapcsolat fejlődését és emellett hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek szégyent, zavart, bizonytalanságot érezzen.
  • A gyermeket a váláshoz vezető út részleteivel terhelni szintén az elidegenítés egyik fajtája, bár az elidegenítő szülő gyakran azt mondja, hogy ő csak őszinte akart lenni, azonban a célja leginkább az, hogy a gyermek szemében a másik szülőt lekicsinyelje.
  • A gyermek és a szülő gyakran nem értenek egyet és a gyermek gyakran megharagszik a szülőjére, ha annak valami miatt nemet kell mondania. Ha erre a dühre fókuszálunk vagy nem engedjük, hogy enyhüljön, akkor ezzel a taktikával saját magunktól idegeníthetjük el a gyermeket.
  • Amennyiben az egyik szülő kémnek használja a gyermekét ahhoz, hogy állandóan privát információkhoz jusson a másik szülő életmódjáról, kapcsolatairól, akkor az nem a gyermek érdekét szolgálja, mivel gyanút és idegességet kelt benne.
  • Sok esetben az egyik szülő úgy tűnteti fel magát, mintha a gyermekét szeretné megmenteni valami nem létező veszélytől, ezáltal azt a non-verbális üzenetet küldi a gyermeknek és a körülötte levőknek, hogy valami veszély tényleg van. E igen gyakran használt taktika az elidegenítés során.
  • Végül, amennyiben akadályokba ütközik a gyermek és a másik szülővel való telefonbeszélgetés, vagy azt kihallgatja a mellette lévő szülő, az minden esetben felsőbbrendűséget és veszélyt sugall.

A gyermek ezekben a helyzetekben nincs tudatában annak, hogy bármiféle bántalmazásnak esne áldozatul, köszönhetően azok alattomos mivoltának - a negatív érzések uralkodóvá válnak mindaddig, amíg a gyermek át nem veszi az elidegenítő szülő gondolatvilágát, aki gyakran kizárólagos szülői felügyeleti joggal rendelkezik. Az is előfordulhat, hogy a fenti helyzetek visszafelé sülnek el és a gyermek megharagszik arra a szülőjére, aki a másikat besározza. Bármelyik történik meg, a szülői elidegenítés igen komoly formája a gyermekbántalmazásnak és meglehetősen gyakran előfordul az elvált családok körében.

Amennyiben az elidegenítő szülő „sikerrel jár”, az elidegenítés teljes mértékű, vagyis a gyermek mindenféle indok vagy kommunikáció nélkül egyszerűen visszautasítja a másik szülőjét. Ez esetben évek, sőt akár évtizedek is kellenek ahhoz, hogy az elidegenített gyermek megértse a saját érzéseit az elidegenített szülő irányába, anélkül hogy a másik szülőjének a javaslatait, véleményét, állításait figyelembe vegye. Ennek a folyamatnak a során gyakran megesik, hogy a gyermekben olyan negatív érzések uralkodnak el, mint az alacsony önbecsülés, düh, neheztelés, depresszió és önhibáztatás.

Azzal a szülővel megküzdeni, akinek célja tönkretenni a kapcsolatot a gyermekkel, gyakran együtt jár a frusztráltság, depresszió, a düh és a reménytelenség érzése. Ezek ellensúlyozása érdekében néhány dolgot mindig szem előtt kell tartani:

  • A gyermekért folytatott küzdelmet SOHASEM szabad feladni - szüksége van a feltétel nélküli szeretetre, jobban, mint bármikor. Emellett sokkal hevesebb érzelmek dúlnak benne, mint amit el lehet képzelni.
  • Légy magadhoz kedves - az elidegenítés az egyik legkomolyabb próbatétel, amiben egy szülőnek része lehet és sokkal pusztítóbb, mint azt gondolnánk. Az elidegenítő szülőnek az a célkitűzés ad erőt, hogy kihúzza a lábad alól a talajt. Minden cselekedeteddel a gyermeket tartsd szem előtt, hogy jól érezze magát veled és a kapcsolatotok fejlődjön, ne az elidegenítés mélyüljön tovább.
  • A gyermek bántalmazásával kapcsolatos alaptalan vádaskodások gyakoriak az elidegenítő szülő részéről azért, hogy csökkentse és megszakítsa a látogatásokat. Ezért fontos, hogy az ügyvéd tudjon minden ilyen esetről.
  • Minden bírósági ítéletet tarts be, ne hagyj ki egyetlen alkalmat sem, hogy a gyermekeddel legyél.
  • Vegyél részt mediáción és/vagy terápián a másik szülővel azért, hogy a köztetek levő problémákat a megfelelő környezetben beszéljétek át.
  • Végül: kérj segítséget a családodtól és a barátoktól, ha szükséges azért, hogy magaddal szemben is megértő legyél és a gyermek a legjobbat kapja belőled.

Fordította:
Szarka Levente

Lektorálta:
Kálmán Zsuzsanna

Forrás: A Child Development Psychologist on The 8 Signs of 'Parental Alienation' And How It Affects Children

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!