A befeketítési hadjárat

A befeketítési hadjárat - PAS 1. rész

"A szülői elidegenítés nyolc jellemző tünete és kifejtése" cikksorozat első része

A szülői elidegenítés első fő jellemzője a „befeketítési hadjárat“, mely jelenség a gyermek által elutasított, „utált” szülő iránti látásmódjával kapcsolatos. Fontos leszögezni, hogy ennek a történésnek két fő összetevője van.

Egyrészről a befeketítő hadjárat megjelenik annak a szülőnek a vonatkozásában, aki igyekszik a másik szülőt lejáratni a gyermek előtt. Másrészről a gyermek saját maga is a folyamat aktív részesévé válik, mintegy hozzájárul annak megvalósulásához. Ez utóbbi komponens különösen fontos tényező ebben a jelenségben és a gyermekben mint egyfajta rendellenesség diagnosztizálható. Ennek megléte nélkül a gyermek nem mondható elidegenítettnek, azonban ha ez megtörténik, akkor az elidegenítő szülő „hátradőlhet” és hagyhatja, hogy a gyermek legyen a kritikus hang a célszülő felé.

A lejárató „kampány“ gyermek általi kifejeződése az, ami igazán zavarba ejtővé és egyúttal ijesztővé teszi a jelenséget a segíteni kívánó emberek számára.

Elidegenítés esetén tehát a gyermek, aki leginkább képviseli a kritikus hangot, melyet az elidegenítő szülő legtöbbször meglepődéssel szemlél, miközben visszautasít minden vádat, hogy neki ehhez bármi köze lenne. De hogyan lehetséges mindez? Mi kell ahhoz, hogy egy szerető gyermek hirtelen elkezdje a korábban szeretett szülőjét utálni és különböző vádakkal illetni? Ahhoz, hogy a kérdést megválaszoljuk, fontos tudni, hogy mi történik a gyermek lelkében mikor a szülei különköltöznek és elválnak.


Család

Feltételezve, hogy mindkét szülő korábban szerette a gyermeket és egyikőjük sem bántalmazta, válás után a gyermek olyan helyzetbe kerül, hogy egyszer az egyik, máskor a másik szülőjénél van, és nem lehet egyszerre mindkettővel. Miközben a gyermek az egyik szülőjénél tölt időt, szóba kerülhet a másik szülő hiánya.

Ha mindegyik szülő bátorítja és elősegíti a gyermek másik szülővel való kapcsolatát - ami egyébként a felelős szülői magatartás lenne - akkor a gyermek másik szülő iránti hiányérzete jelentősen tompítható. Ha azonban a gyermek az egyik szülőjével van és ő negatív vagy kritikus hangot üt meg a másik szülővel szemben, akkor az a gyermekben ellenérzéseket vált ki és súlyos lojalitás-konfliktusba kerül: a gyermek azt érzi, választania kell a szülei között.

Amikor a gyermek kifejezi a szeretetét a jelen nem lévő, különélő szülő irányába, az érzése ütközhet azzal, amit a gondozó szülőjétől hall róla. Más szóval, ha kifejezi a szeretetét a különélő szülő iránt, azt érzi, hogy elárulja azt a szülőjét, akinél lakik. Ha ez az állapot huzamosabb ideig áll fenn, akkor a gyermek által érzett „zavar” elhatalmasodik, majd végül átbillen az elidegenítő szülő oldalára.

Ez az a pont, amikor a gyermek a célszülő hiányában elkezdi elnyomni az iránta érzett érzelmeit, azért, hogy a saját belső frusztrációjától megszabaduljon. Ez az a küszöb, amelyet átlépve a gyermek kezd elidegenítetté válni és ténylegesen belevonódni a befeketítő kampány folyamatába. Az elidegenítő szülő ekkor az oltalmazó szerepet veszi fel és „aggódva” a gyermek félelmeire mutogat.

A befeketítő hadjárat végezetül a gyermek különélő szülő iránti kritikájában jelenik meg. Ez az eredménye az egyik szülő általi befolyásolásnak és végül a másik szülő iránti elutasításnak.

Fontos szem előtt tartani, hogy ha elidegenítés nincs jelen, akkor nagyon nehéz elérni a gyermeknél, hogy bármelyik szülője iránt kritikus vagy elutasító legyen - hiszen alapvető, hogy a gyermek mindkét szülőjét szereti. Egy jól kivitelezett válás során, amikor egyik szülő részéről sincs jelen elidegenítési szándék a másik szülővel szemben, a gyermek mindent megtesz azért, hogy kimaradjon a szülei közötti „ütköző zónából“. Ebből adódóan a gyermekben realizálódó befeketítő hadjárat teljes mértékben természetellenes állapot.

Forrás: http://www.jmichaelbone.com/blog1/the-eight-symptoms-of-parental-alienation

Szerző: J. Michael Bone, Ph.D
Fordította: Szarka Levente
Lektorálta: Pénzes Ilona

A cikksorozatunk következő része: A célszülő elutasításának gyenge és abszurd okai

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!