A Magyar Pszichológiai Társaság állásfoglalása a jogosulatlan szakvéleményekről

Állásfoglalást adott ki a Magyar Pszichológiai Társaság a jogosulatlan pszichológusi szakvéleményekről. Egyesületünk gyakran szembesül azzal, hogy szülői „megrendelésre” – természetesen bírósági vagy gyámhivatali felhasználás céljából – készítenek egyes, szakmai kompetenciával nem rendelkező pszichológusok szakvéleményeket. Olyan esettel is találkoztunk, ahol az egyik vidéki Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa készített úgy szakvéleményt a gyermekről és az apai kapcsolattartásról, hogy a közfeladatot ellátó „szakembernek” egyrészt nincs megfelelő szakmai képzettsége, másrészt nem vizsgálata, hallgatta meg az édesapát, arról nem beszélve, hogy a Pedagógiai Szakszolgálat nem foglalhat állást kapcsolattartási kérdésekben. A jogalkotó akként kellene rendezze az aggályos pszichológusi tevékenységgel kapcsolatos panasztétel lehetőségét, hogy kötelező szakmai kamarát hoz létre.

Alant közreadjuk a Magyar Pszichológiai Társaság állásfoglalását, mely az alábbi weboldalon található:

https://mpt.hu/a-tarsasagrol/dokumentumok/etikai-allasfoglalasok-ajanlasok/

Állásfoglalás

Jogosulatlan szakvéleményekről

MPT Etikai Bizottságunkhoz egyre több olyan bejelentés érkezik, ahol nem MPT-tag kollégák kerülnek bepanaszolásra, amikor szakmai kompetenciájuk határterületeit átlépve szabálytalanul tevékenykednek, és mindezzel ügyfeleik körében ártalmat okoznak.

Mivel nem MPT tagokról van szó, így az MPT EB eljárást indítani nem tud velük szemben, ugyanakkor a pszichológus szakma jó hírneve érdekében itt hívjuk fel a kollégák figyelmét hasonló jogsértések elkerülésére.

Gyakori eset, hogy a válófélben levő szülők magánpraxisban kérnek szakvéleményeket személyiségképükről, illetve gyerekükkel való kapcsolatukról, nevelési képességeikről.

Szeretnénk leszögezni, hogy a családról szakvéleményt csak mindkét szülő beleegyezésével lehet készíteni, nem elég az egyik szülő általi megbízás. (Erről részletes jogi állásfoglalásunk olvasható a legutóbbi MPT Hírlevélben.)

Másrészt érdemes tudatosítani a szakmai jogosultsági fokozatokat, ahol a tanácsadó szakpszichológus csak személyiségrajzot készíthet, a klinikai szakpszichológus írhat le konkrét patológiás folyamatokat (de ő sem diagnosztizálhat, ugyanis azt csak pszichiáter végezheti), míg végül csak az igazságügyi szakértő állapíthat meg nevelési alkalmasságot a szülőknél.

Sajnos sok jogosulatlanul megírt szakvélemény kering a bíróságokon, ügyészségeken, ügyvédeknél, gyámhivatalokban, melynek sorsa a bírósági bizonyítási eljárásokból való kirekesztés, ami nem érdeke sem a megrendelő szülőnek, sem a felesleges eljárásokkal megterhelt gyermeknek.

Így a pszichológus szakma iráni közbizalom megtartása érdekében, kérjük a kollégákat, hogy mindenki csak a szakterületére érvényes kompetenciák alapján vállaljon, írjon és adjon ki szakvéleményeket!

Köszönettel:

2021.szeptember

MPT EB

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!