Milyen viselkedésmintákat mutatnak az elidegenített gyermekek a ténylegesen bántalmazott gyermekekkel szemben?

Milyen viselkedésmintákat mutatnak az elidegenített gyermekek a ténylegesen bántalmazott gyermekekkel szemben?

Amennyiben egy gyermek bántalmazás, molesztálás áldozata, akkor nem jelenthető ki, hogy a gyermek elidegenített – fogalmazza meg Dr. Amy J. L. Baker kutató, pszichológus. Ezt azért fontos kimondani, mert így meg tudjuk akadályozni, hogy egy gyermeket újra egyesítsünk egy abuzáló szülővel. Fontos azonban azt is tudni, hogy a gyermekek alapvetően nagyon ritkán fordulnak el a saját szüleiktől, maga a gyermek önmagától nem utasítja el a szülőt, még akkor sem, ha az bántalmazó.

/Részlet a 2017.11.30. I. PAS konferencia előadásából/

Dr. Amy J. L. Baker pszichológus szakértő 8 viselkedésmintára hívja fel a figyelmet, melyek az elidegenített gyermekeknél fedezhetők fel. Ezek a viselkedésformák sajátosak és alig észlelhetők azoknál a gyermekeknél, akik nem állnak erős külső befolyás alatt. A rettenetesen bántalmazott gyermekek sem mutatnak ilyen jegyeket. Melyek azok a viselkedésminták, amelyek egy gyermek elidegenítettségére utalnak? Hogyan viselkednek ezzel szemben a bántalmazott gyermekek?

1. A szülő lejáratásában való részvétel

Egy elidegenített gyermek arrogáns nyelvezetet használ és durván viszonyul az általa elutasított szülőhöz. Ez a viselkedés a múltra, a jelenre és a jövőre is kiterjed: a gyermek letagadja a múlt pozitív pillanatait és nem fogja elismerni, hogy valaha is jó kapcsolata volt a szülőjével. Ha például megmutatunk neki egy képet vagy videót, amelyen látszik, hogy boldog volt, nyugodt és jól kijött a szülőjével, a gyermek azt mondja, ez nem is én vagyok, nem mosolyogtam, megváltoztatták a képet. Soha nem fogja bevallani, hogy jó, hát akkor boldog voltam, de most nem. A szülővel szembeni lejáratás mindig kiterjed a múltra, ugyanakkor a jövő is „reménytelen”. Ha megkérdeznek egy elidegenített gyermeket, hogy mit lehet tenni, hogy a jövőben jó kapcsolata legyen a másik szülővel, akkor a gyermek kijelenti, hogy semmit nem lehet tenni.

Az abúzuson átesett gyermek nem tagadja le, ha a múltban volt jó pillanata szülőjével és a jövőre vonatkozóan sem elutasító, hiába történtek vele szörnyű dolgok. Ha megkérdezünk egy molesztálást elszenvedett gyermeket arról, hogy hogyan lehetne rendbe hozni a helyzetet, akkor a gyermek gondolkodni fog, lesznek ötletei például azzal, hogy ezt ne csinálja apa, vagy anya.

Amikor a gyermek kijelenti, hogy a múltban soha nem is volt jó kapcsolata a szülővel és a jövőben sem lehet az, akkor az nagyon erősen elidegenítésre utal.

2. A szülő elutasításának nevetséges okai

Ha megkérdezik, miért nem akar a gyermek találkozni a szülővel, akkor gyenge, abszurd, nevetséges okokat hoz fel (pl. apám szürcsöli a levest). Amikor ilyet hallunk, mindig azt gondoljuk, hogy ilyen okból biztosan nem lehet ennyire utálni, gyűlölni egy szülőt.

Ha egy abúzuson átesett gyermeket kérdezünk meg ugyanerről, akkor ő nagyon óvatosan fog fogalmazni. Miközben az elidegenített gyermekek túlzottan hangsúlyozzák, felnagyítják, eltúlozzák a kis dolgokat, problémákat, a valóban abuzált gyermekek visszafogottak maradnak és óvatosan fogalmaznak.3. Teljesen hiányzik az ambivalencia, a vegyes érzelmek a gyermekből

Általában mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai. Az abúzuson átesett gyermek fel tud hozni pozitív tulajdonságokat a bántalmazó szülőjéről (ezt nem szeretem apában, ezt igen; anyának ez a jó tulajdonsága, csak bárcsak ne csinálná ezt). Ezzel szemben az elidegenített gyermek az elidegenítő szülőről csak pozitív tulajdonságokat, a visszautasított szülőről pedig csak negatív tulajdonságokat hoz fel. Ha az elidegenítő (kedvelt) szülő nagyon súlyos hibákat vét, akkor is azt fogja mondani a gyermek, hogy neki nincsen semmilyen hibája.

4. Független gondolkodó jelensége

Az elidegenített gyermek úgy tesz, mintha a visszautasított szülővel kapcsolatos összes negatív gondolat a sajátja lenne. Sosem fog a hivatkozni a másik szülőre, hogy „anya, apa azt mondta, hogy...”. Erre egy konkrét példa, amikor munkám során olyan esettel találkoztam, ahol a gyermek azt mondta az apjának, akit a keresztnevén szólított, hogy „Kedves Kevin, nekem megvan a szabad akaratom és soha többet nem akarlak látni”.

5. Kölcsönzött forgatókönyvek

Az elidegenített gyermek olyan kifejezéseket használ, amiket az elidegenítő szülőtől hallott, a gyerek szó szerint adja vissza és sajátjaként adja elő azt, anélkül, hogy tudná mit jelent („apa, nem akarlak látni, mert te egy „szoknyapecér” vagy!” – hangzott el egy 9 éves gyermektől. Szavainak jelentésével természetesen nincs tisztában).

6. A bűntudat hiánya

Elidegenítés esetén az elidegenítő szülő „engedélyt” ad a gyermeknek arra, hogy összetörje a másik szülő szívét, hálátlanul, durván bánjon vele.

Ha abuzált gyermek eltávolodásáról van szó, akkor a gyermek óvatosan fogalmaz: „anya nagyon sajnálom, de hát jobban örülnék, ha…” - a gyermek nagyon is tudatában van annak, hogy a másik szülőnek vannak érzései és ezt tiszteletben tartja.7. Az elidegenítő szülő reflexszerű támogatása

Konfliktus esetén a gyermeket nem érdeklik a tények, reflexszerűen az elidegenítő szülő mellé áll és csak az érdekli, amit az elidegenítő szülő állít.

8. Rosszindulat terjedése az elutasított szülő családjának valamennyi tagjára

Az elidegenített gyermek nem csak a célszülővel lesz szívtelen és elutasító, hanem a célszülő családját és barátait is visszautasítja. Hirtelen rájuk is kiterjed minden rosszindulat, akkor is, ha régen a nagymama a kedvenc nagyszülője volt. Ezáltal nem csak a szülőjét veszíti el a gyermek, hanem a valaha szeretett rokonokat, barátokat, szomszédokat is. Az abúzuson átesett gyermek nem utasítja el a bántalmazó szülőt, nagyon gyakran inkább saját magát vádolja. „Az én hibám volt, én tehetek róla.” Nem fogja büszkén és széles körben bemutatni az őt ért bántalmazást.

Az elidegenített gyermek önként mondja el, hogy milyen alávaló ember az általa elutasított szülő, alig várja, hogy előhozakodhasson vele minél több embernek. Az abúzuson átesett gyermek nem beszél róla, sokkal inkább szégyelli, ami vele történt. Fájdalmai ellenére nem fogja letagadni a pozitív élményeket és nem bálványozza a másik szülőjét sem.

Elidegenítés esetén az elidegenített gyermek „hősnek” gondolja az elidegenítő szülőt, azt fogja mondani, hogy az egyik szülő szörnyű, a másik tökéletes. Míg az elidegenített gyermek elutasítja a tágabb családot is, az abuzált gyermek nem.

„40 elidegenített gyermeket vizsgáltam meg, akik maguktól kimondták, hogy valószínűleg elidegenített gyermekek voltak. Azt tapasztaltam a kutatásaim során, hogy ezek a gyermekek igazából nem akarták, hogy a kapcsolat az elidegenített szülővel teljesen megszűnjön. A bíróság tehát ne kezelje kész tényként az elutasítást és félreértelmezett képet, amit a gyermek közölhet a szülőről. Azért ne, mert az elidegenített gyermeknek a szíve mélyén ugyanolyan szüksége van mindkét szülő szeretetére” - Dr. Amy J. L. Baker

Forrás: Szülői elidegenítés konferencia összefoglalója

Lásd még: Miért nem ismerik fel a bíróságok a szülői elidegenítést?

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


 06 80 630155

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!