Miért fontos, hogy a bíróság közbelépjen, ha szülői elidegenítés alatt áll egy gyermek?

Miért fontos, hogy a bíróság közbelépjen, ha szülői elidegenítés alatt áll egy gyermek?

A 2017. november 30-án tartott Szülői elidegenítés konferencia fő előadója az amerikai pszichológus, Dr. Amy J. L. Baker volt, aki több könyv szerzője is a szülői elidegenítés témakörében.

Az amerikai bíróságokon gyakran kérik fel szülői elidegenítéssel kapcsolatos kérdésekben szakértőnek és szerinte a következő kérdést mindig fontos elmagyarázni a bíróságnak:

Miért fontos, hogy a bíróság közbelépjen, ha folyamatban lévő szülői elidegenítést tapasztal?

Részlet Dr. Amy Baker előadásából:

"Tapasztalatom szerint elidegenítés esetén egy bíró két dologra gondolhat:

1. Lehet, hogy elidegenítés történik, de nem feltétlenül baj, mert a gyermek jól tanul, vidám, vannak barátai.

2. Lehet, hogy elidegenítés történik, de ha a gyermek nem akar találkozni a célszülővel, akkor előfordulhat, hogy kárt tesz magában, ha másik szülőhöz kerül.

A fentiektől a bírók tartanak, és nem szívesen változtatnak a kialakult elidegenítési helyzeten, annak ellenére, hogy ez ellenkezik a törvénnyel illetve az egyezményekkel.

Meg kell értetni a bírósággal:

1. Fontos kimondani, hogy az elidegenítés folyamatos gyermekbántalmazás. Az érzelmi abúzus nagyon súlyos károkat okoz a gyermek lelkében hosszú távon, melyek a fizikai bántalmazásnál is súlyosabbak. Ez alapján kijelenthető, hogy az érzelmi bántalmazás a gyermekbántalmazás a legsúlyosabb formája. Ezért azonnal tenni kell a megállításáért.

2. A szülők nem helyettesíthetők, nem vághatók ki a gyermek életéből, senki és semmi nem pótolhatja őket. Minden egyes személynek külön helye van a szívünkben és a lelkünkben, emiatt egy apa, anya nem pótolható, hiánya veszteségérzetet, depressziót hoz létre a gyermekben. Ugyanez igaz a szülőkre is a gyermekeik irányába.

3. Szülőknek nincs kognitív érettsége ahhoz, hogy kitöröljenek egy (másik) szülőt a gyermekük életéből. Arra kell figyelni, hogy valójában mi áll a gyermek mindenekfelett álló érdekében.

4. Identitás fejlődése sérül a gyermekben. Nem lesz képes az elidegenített szülőből magukba építeni semmi jó tulajdonságot, személyiségjegyet. A személyiség teljessége kerül megvonásra a gyermekben.

5. Felnőtt kapcsolatok sérülnek. Az elidegenített gyermek azt tanulja meg, hogy egyszerűen ki lehet vágni és hagyni az ember életéből bárkit, aki valamiféle csalódást okozott. Sérül az ellentétes vélemények tiszteltben tartása, a másik iránti toleranciája. Felmerül a kérdés, hogy milyen dolgozó, vagy társ lesz egy elidegenített gyermekből, aki nem képes tolerálni más embereket, nincs meg a megfelelő kompromisszum készsége?

40 elidegenített gyermeket vizsgáltam meg, akik maguktól kimondták, hogy elidegenített gyermekek voltak. Azt tapasztaltam a kutatásaim során, hogy ezek a gyermekek igazából nem akarták, hogy a kapcsolat az elidegenített szülővel teljesen megszűnjön. A bíróság tehát ne kezelje kész tényként ezt az elutasítást és félreértelmezett képet, amit a gyermek közölhet a szülőről. Azért ne, mert az elidegenített gyermeknek a szíve mélyén ugyanolyan nagy szüksége van mindkét szülő szeretetére.

Sok kutatást végeztünk azzal kapcsolatban, hogy az elidegenítés milyen súlyos következményekkel jár a gyermekekre nézve. Egyértelműen megállapítható, hogy sérül a személyiség fejlődésük és hosszú távú negatív hatások gyötrik: bizalomvesztés, bizalomhiány, depresszió, droghasználat és így tovább. Rengeteg helyen végeztem kutatásokat tizenévesekkel, felnőttekkel egyaránt. A felnőtt boldogtalan lesz, nem fogja jól érezni magát, nem fog teljes önképpel rendelkezni. Sem az iskolában, sem a más területeken elért siker nem fog elég lenni a boldogsághoz, ha közben elidegenített személyiségjegyeket hordoz magával." (A teljes előadás szinkrontolmácsolással magyarul is elérhető lejjebb)


Dr. Amy Baker előadásának részlete (3ó 29p 14mp-től) A Szülői elidegenítés konferencián


Tovább a YouTube-ra...

Magyarországon nem csak a bíróságoknak, hanem a gyámhivataloknak is nagy szerepe van a szülői elidegenítés felismerésében és annak megelőzésében, visszafordításában.

A szülői elidegenítés megállítása nem várhat évekig, amíg egy per lezárul, mert addig maradandó károkat okozhat a gyermek személyiségében. Nagy valószínűséggel soha többet nem állítható vissza az a szoros érzelmi kötelék, ami korábban fent állt a gyermek és elidegenített szülője között.

A folyamat egy lehetséges megállítása lehet, ha a szülői elidegenítés gyanújának első jeleire a bíróság a gyermeket azonnali hatállyal ideiglenes jelleggel (14-30 napra) a különélő szülőhöz helyezi át, hogy kapcsolatuk újra helyreállhasson.

Az előadás összefoglalóját készítette: Szarka Levente, Pénzes Ilona

Kapcsolódó videó: Miért nem ismerik fel a bíróságok a szülői elidegenítést?

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!