Mi a különbség az elidegenedés és a szülői elidegenítés között?

Mi a különbség az elidegenedés és a szülői elidegenítés között?

Gyermekedet elidegenítették Tőled vagy a Te viselkedésed nem volt megfelelő?

A szülői elidegenítés fogalmát definiálhatjuk úgy, mint olyan szándékolt kísérlet, melynek célja, hogy az egyik szülő éket verjen a gyermek és a másik szülő közötti kapcsolatba. Ilyen viselkedés például, amikor az anya túl sok információt oszt meg a gyermekkel a másik szülő „viselt dolgairól" azzal a hátsó szándékkal, hogy a gyermek előtt befeketítse őt.

Egy apa vagy anya elidegenítő viselkedését magyarázhatja az, hogy ilyen módon vesz elégtételt mindazokért a fájdalmakért, melyeket egy általa nem kívánt válás okozott benne. Az elidegenítő viselkedés hátterében állhat azonban mentális rendellenesség is, amely megakadályozza a szülőt abban, hogy a saját érdekei elé helyezze a gyermek érdekeit. A szülői elidegenítés természetesen számtalan más tőről is fakadhat.

A gyermek és szülő közötti elidegenedést a fentiekkel ellentétben számos, külső befolyásolás nélküli, közvetlen az érintettek között fennálló konfliktus előzi meg - állítja Irina Firstein, a társas kapcsolatok szakértője. „Előfordulhat, hogy nagyon mélyen megsértenek az érzéseinkben." - mondja. "Vannak érzések, melyeket valamilyen árulás vagy átverés indukál.” Ezek olyan a sérelmek, amik a szülő saját viselkedéséből adódóan eltávolodáshoz vezetnek.

Ha egy apa elhagyja a családját egy másik nőért és ezt követően elhanyagolja a gyermekeit, figyelmen kívül hagyja az általa okozott fájdalmakat, akkor valószínűleg saját magát távolítja el a gyermekétől. Általában kijelenthető, hogy nem tesz jót a kapcsolatnak és senki sem reagál pozitívan arra, ha rosszul bánnak vele, kiváltképpen a gyermekek nem.


Mi a különbség az elidegenedés és a szülői elidegenítés között?

Lényeges körülmény, hogy szülői elidegenítés esetén az egyik szülő aktívan dolgozik azon, hogy a gyermek és a másik szülő közötti kapcsolat megnehezüljön, akár lehetetlenné váljon.

Ezzel szemben elidegenedés akkor jön létre, amikor a szülő elhanyagol vagy nem megfelelően bánik a gyermekével, aki ennek eredményeképpen „megszakítja“ vele a kapcsolatot. Nem ritka, hogy a szülő, aki a gyermekétől ilyen módon eltávolodik, a másik szülőt hibáztatja emiatt. Sokkal könnyebb ugyanis kibújni a felelősség alól és másokat okolni egy-egy helytelen viselkedés miatt, mintsem beismerni azt.

Hogyan lehet megkülönböztetni, hogy egy szülő szülői elidegenítés áldozata lett vagy a saját viselkedése miatt távolodott el a gyermekétől? Az érintett szülő sajátos viselkedése segíthet abban, hogy megállapítsuk, valójában mi áll a szülő és a gyermeke közötti kapcsolat hátterében.

Az elidegenített szülőre jellemző viselkedés

Egy szülő, akit valójában elidegenítettek a gyermekétől, minden erejével arra törekszik, hogy a gyermekével kapcsolatot tartson. Rendszeresen megkísérli a kapcsolatfelvételt, emaileket küld, érdeklődik a gyermeke iránt. A bíróságon az elidegenítés ellen emel szót és mindent megtesz azért, hogy a kapcsolattartáshoz való jogának érvényt szerezzen. Az elidegenített szülő nem adja fel a küzdelmet a gyermekéért.


Mi a különbség az elidegenedés és a szülői elidegenítés között?

Praxisomban David Goldman jó példa arra, hogy az elidegenített szülő mit meg nem tesz az elidegenítő szülővel szemben. David gyermekét Brazíliába vitte az édesanyja és nem volt hajlandó Amerikába visszatérni, a válást is Brazíliában kezdeményezte.

A brazil bíróság az anyának adta a szülői felügyeleti jogokat, aki idővel újra megházasodott. Később ő, a családja és az új férj arra használta a státuszát és befolyását, hogy Davidet a fiától mindenáron távol tartsa. David öt éven keresztül harcolt a brazil bíróságokon és végül visszakapta a gyermeke feletti felügyeleti jogot.

Semmilyen erőfeszítés, semmilyen anyagi teher nem volt elég nagy az elidegenített apa számára ahhoz, hogy feladja a gyermekével való kapcsolatot.

Az elidegenedett szülőre jellemző viselkedés

Az a szülő, aki a gyermekétől a saját viselkedésének köszönhetően távolodott el, nem törekszik a gyermekkel való kapcsolat helyreállítására - a „várjunk és majd meglátjuk“ hozzáállás jellemzi. Nem kezdeményezi a kapcsolatot, nem érdeklődik és nem tesz erőfeszítéseket, úgy gondolja, hogy egyedül a gyermek feladata a kapcsolatteremtés és annak helyreállítása.

Egy elidegenedett szülő számára nehéz vagy egyenesen lehetetlen a gyermek szempontjából szemlélni a helyzetet. Nincs tekintettel a gyermek érzéseire és nem veszi észre, hogy saját viselkedése okozza a problémát: úgy gondolja, hogy joga van úgy viselkedni, ahogy akar, mindenféle következmények nélkül.


Mi a különbség az elidegenedés és a szülői elidegenítés között?

Sokkal gyakoribb, hogy inkább elidegenedett szülőkkel találkozom a praxisomban. Ezek azok az emberek, akik hónapokat képesek kihagyni a gyermekükkel való kapcsolatban, mert valami vita miatt a „sebüket nyalogatják“ és inkább az új párjukkal töltik az időt, vagy épp az életüket építik újjá a válást követően. Nem értik, hogy mindezek után a gyermekük miért nem várja tárt karokkal őket, miközben éppen ráérnek velük találkozni.

Egy férfi különösképpen emlékezetes marad számomra. Gyerekeinek soha egyetlen iskolai rendezvényére sem ment el, visszautasította a gondozási tervet, amit a terapeuta javasolt és hat éven keresztül minimális kapcsolatot tartott fenn a gyerekeivel. Természetesen a volt feleségét hibáztatta mindezért, mondván, hogy elidegenítette tőle a gyerekeket. Amikor arról kérdeztem, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy haragszanak rá a gyerekei, ezt válaszolta: „ez van, én nem tudok ezen változtatni, csak reménykedni tudok, hogy egy nap majd eljönnek hozzám“.

Egy valóban elidegenített szülő hegyeket mozgat meg annak érdekében, hogy a gyermekével kapcsolatot tartson és együtt legyen vele. Az elidegenedett szülő erre nem hajlandó, mivel ezáltal a saját hibáját és felelősségét kellene beismernie. Ezen túlmenően úgy érzi, hogy a gyermekével való kapcsolata nem ér meg annyit, mint amennyi fájdalom és kellemetlenség adódna abból, ha szembesül az általa okozott kárral.

A szülői elidegenítés veszélyes a gyermek érzelmi jólétére és a másik szülővel való kötődésre, érzelmi kapcsolatra. Ugyanakkor, az elidegenedett szülők sajnos gyakran használják fel ezt az egészen más típusú jelenséget saját maguk felmentésére, mert nem tudnak szembenézni azzal, hogy valójában a nem megfelelő viselkedésük eredményét látják viszont a gyermekükben.

Mindkét esetben az ártatlan gyermekek szenvednek amiatt, hogy a szülők nem képesek a saját szükségelteik és sérelmeik elé helyezni a gyermek érzéseit, érdekeit. Aki ennyire képtelen felelősségteljes szülőként viselkedni, az talán meg sem érdemi a gyermeke szeretetét, aki csak arra vágyik, amire minden más gyerek: szeretetre, odafigyelésre és megbecsülésre.

Szerző: Cathy Meyer

Forrás: https://www.liveabout.com/the-difference-between-estrangement-and-parent...

Fordította: Szarka Levente
Lektorálta: Pénzes Ilona

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


 06 80 630155

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!