Megdöbbentő statisztika, hogy a rendőrség mennyire veszi komolyan a gyermekek kapcsolattartásának akadályozását

BTK 210. § (1): Kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása

210. § (1) Aki a hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is önhibájából akadályozza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Egyik tagunk az alábbi adatigénylést terjesztette be az Országos Rendőr-főkapitányság részére:

"Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre 2014. január 1. és 2016. október 1. között (évenkénti lebontásban) hány esetben történt feljelentés (Btk.) 210. § (1) bekezdése szerinti kapcsolattartás akadályozása bűncselekmény miatt?

Amennyiben lehetséges kérem adják meg ezek közül hány esetben történt vádemelési javaslat az ügyészség részéről, továbbá ha rendelkeznek statisztikai adattal a nyomozások időbeni hosszát illetően kérem küldjék meg ezt az adatot is." Kimittud átlátszó adatigénylés

És a megdöbbentő válaszok:
- az esetek kevesebb, mint 3%-ában történt vádemelés 2016-ban, átlagosan 257 nyomozási nap elteltével
- az esetek többségét érdemi vizsgálat nélkül elutasítják

Ez annyiból is érdekes, mert a törvény szerint objektív szempontok alapján kellene elbírálni a bűncselekmény megtörténtét, miszerint ha a gyámhivatal által kiszabott jogerős bírságot követően a kapcsolatkorlátozó szülő ismételten akadályozza a kapcsolattartást, akkor a törvényi feltételek fennállnak a vádemeléshez.

A gyámhivataloknál mire jogerős bírság születik, gyakran fél év is eltelik és utána - ha egyáltalán nem utasítják vissza - a rendőrség még egy éven át "nyomoz" (a gyakorlatban kihallgatja a két szülőt), így mire érdemi vádemelési javaslat születik, a gyermek már nagy eséllyel teljesen el van idegenítve különélő szülőjétől.

A táblázat:

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!