A Kúria kimondta: a karácsonyi ünnep szülők közötti megosztása a gyermek érdekében áll

A Kúria kimondta: a karácsonyi ünnep szülők közötti megosztása a gyermek érdekében áll

A Karácsony közeledtével a Kúria K-H-PJ-2015-711. bírósági határozatából idézünk, amelyik olyan fontos kérdésben foglal állást, mint a karácsonyi ünnep megosztása a különélő szülők között!

A gyermek alapvető érdeke - ahogy erre a Kúria számos eseti döntésében rámutatott - hogy különélő szülőjével a család szétesése után is a szeretetteljes, bensőséges érzelmi viszonya maradjon fenn.

A kapcsolattartás kialakult gyakorlata kizárólag olyan támpontot jelent, amelynek szűkítésére többlettényállás bizonyítása szükséges (BH2001. 125.), míg az időtartam bővítését a szülők konkrét életviszonyai (pl. lakóhelyük közelsége, a különélő szülő és gyermek közötti bensőséges érzelmi kapcsolat, a munkaidőbeosztásuk, a gyermek esetleges különórái) is indokolhatják.

A karácsonyi ünnepek megosztását illetően az alperes érvelését, amely szerint a gyermek eddigi élete során a szentestét mindig az édesanyja mellett töltötte, nem fogadta el, álláspontja szerint ez nem indok arra, hogy minden második évben a gyermeknek ne legyen lehetősége az év legmeghittebb estéjének az édesapjával való együttes megélésére.

A Kúria rámutat arra, hogy a szentestén való együttlét nem a gondozó szülő privilégiuma.

Helyállóan állapította meg a bíróság, hogy a karácsonyi ünnep szülők közötti évenkéni megosztása a gyermek érdekében áll.

Egy a bíróság és a Kúria által is elfogadott szabályozás a karácsonyi ünnepre:

A gyermek páros években a december 24-ét (szentestét) és a december 25-ét (karácsony első napját) az édesanyánál, míg a december 26. és 29. napját az édesapánál töltse.

A páratlan években a fenti szabályozást megfordítva, az édesapa legyen jogosult a gyermekkel a december 24-én (szentestén) és a december 25-én (karácsony első napján) a kapcsolattartásra.

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!