A külön élő szülő gyermekével kapcsolatos iskolai tájékoztatáshoz való jogának érvényesítése - külön válasz az I/1 és II. pontra az Emberi Erőforrások Minisztériumától

I.1. Az iskolai előmeneteléről a külön élő szülőt megilleti a tájékoztatás magától az intézménytől, (ld. nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 72. § (5) bekezdésének rendelkezései, melyek nem nevesítik külön a törvényes képviselőt és a szülőt, tehát a szülői minőség az, ami a tájékoztatásra feljogosítja a gyermekétől külön élő szülőt. Ennek megtagadása, akadályoztatása a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 248. § (2) bekezdésé a) pontjába is ütközhet). Ennek ellenére rengeteg iskola van, mely a szülő tájékoztatását megtagadja, az óvodákról nem is beszélve; ott hamarabb kimutatható a külön élő szülő hátrányos megkülönböztetése e téren.

Kérjük a Tisztelt Minisztérium állásfoglalását, hova fordulhat a külön élő szülő abban az esetben, ha mégis megtagadja az intézmény az őt megillető tájékoztatást?

II.

A szülők közötti viták a gondozó szülő joggal való visszaélései okán rendszeresek. Többször előfordul, hogy a gondozó szülő a külön élő szülő tudta (és így értelemszerűen beleegyezése) nélkül átíratja a kk. gyermeket más köznevelési intézménybe, (iskolába, óvodába). Nyilvánvaló, hogy ennek megengedhetőségében közrejátszik a köznevelési intézmény “tudatlansága” is, jóllehet a gyermek beíratásához mindkét szülő aláírása, beleegyezése szükséges.

Hova fordulhat, és milyen fórumon, hatóságnál kérheti a külön élő szülő ennek a jogsértésnek az orvosolását, szankcióját, valamint akár az eredeti állapot visszaállítását?

(A teljes tájékoztatási kérelem megtekinthető itt)

Válaszlevél az Emberi Erőforrások Minisztériumától a különélő szülő iskolai tájékoztatáshoz való jogáról:


Oldal 1.


Oldal 2.


Oldal 3.


Oldal 1.


Oldal 1.

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!