A gyermeki depresszíó a kapcsolattartás akadályozásának következménye is lehet

A gyermek és a külön élő szülő közötti kapcsolattartás korlátozása, gyermeki depresszióhoz vezethet.
Felismerhető a gyermeki depresszió?
Mit tehet a külön élő szülő ebben az esetben?
Felkészült a jelzőrendszer ilyen tárgyú jelzés fogadására?
Mi a gyermeki depresszió? (szerk.)

A depresszió egy kezelésre szoruló, jól gyógyítható lelki betegség, amely minden életkorban, így gyermek- és ifjúkorban is előfordulhat. Általában minél fiatalabb a gyermek, annál nagyobb mértékben térnek el tünetei a felnőttkori depresszió tüneteitől. Gyakran nem egyértelműen, rejtett formában is megjelenhetnek.

A kisiskolás korosztályba tartozó depressziós gyermekek tünetei közül a gyakori sírás, szomorúság, álmatlanság emelhető ki. Nincs kedvük a játékhoz, visszahúzódóan viselkednek szüleikkel, felnőttekkel és társaikkal. Elveszítik fantáziájukat és sokszor fáradtnak tűnnek. Étvágytalanság, fogyás vagy éppen túlzott étvágy (különösen nassolás) jelentkezhet náluk. Ezek a gyermekek passzivitásukkal vagy éppenséggel nyugtalanságukkal (ide-oda szaladgálás minden cél nélkül) tűnnek ki társaik közül. Néha kényszeres tüneteik is vannak, például túlzott rendtartás, a villany lekapcsolásának, az ajtó zárásának többszöri ellenőrzése, a játékok katonás egymás mellé rendezése, színes ceruzák bizonyos kínos rendben történő elhelyezése stb. Depressziós óvodáskorúak és kisiskolások sokszor panaszkodnak fej- és hasfájásra, minden szervi ok nélkül. Elhangozhatnak már a következő, segítség után kiáltó kijelentések is:


- Engem senki sem szeret.
- Senki sem akar velem játszani.
- Mindig én vagyok az, aki hibát követ el.

Ezek a mondatok utalhatnak már ebben az életkorban is megcsappant önbizalomra vagy oktalan kisebbségi érzésre A depresszió következményei közül ki kell emelni ennél a korcsoportnál is a koncentrációs készség és a teljesítőképesség, a tanulmányi eredmény rosszabbodását, valamint a szociális fejlődésben való visszamaradást. A depresszió felismerésének hiányában gyakran tartják a beteg gyermeket egyszerűen lustának és butának. Depresszió hatására már ebben a korban is megjelenhet a halál utáni vágy, az öngyilkosság gondolata, de minél fiatalabb a gyermek, annál kevésbé konkrét a halál utáni vágy megfogalmazása.

Az előzőekben leírt tünetek egy része egészséges gyermeknél, tizenévesnél is megjelenhet. Iskolai probléma vagy rossz tanulmányi eredmény más okból is jelentkezhet. Az élet értelmének keresése és a halálról való gondolkodás, ugyancsak jelen lehet bármelyik kisgyermek vagy tinédzser hétköznapjaiban. A napi hangulatváltozás és ingadozás is természetes egy bizonyos fokig.

A lányoknál a menstruáció előtti szindróma okozhat átmeneti fáradtságot, lehangoltságot, melyet szintén nem szabad a depresszió tüneteivel összetéveszteni. A zaklatott mozgékonyság, nyugtalanság, különböző félelmek, evési zavarok sem mindig depresszióra utaló jelzés - a háttérben lehet átmeneti családi iskolai konfliktus, feszültség. Egyes gyógyszerek, mint például Ritalin, Cortison, antibiotikumok és fogamzásgátló tabletták is kiválthatnak mellékhatásként fejfájást, lehangoltságot, étvágyváltozást stb.

A tünetek időtartama, valamint erőssége dönti el, hogy múló rossz hangulatról, vagy beavatkozást igénylő depresszióról van-e szó. Gyermekeknél és ifjúkorúaknál - csakúgy mint felnőtteknél - akkor beszélünk depresszióról, ha a tipikus tünetek egy csoportja (pl. lehangoltság, letörtség, szomorúság, indokolatlan kimerültség, étkezési problémák, alvászavarok) egyfolytában legalább három hétig vagy tovább fennáll. Ilyenkor pszichológushoz, orvoshoz kell fordulni.


Az alábbi élethelyzetek vezethetnek depresszióhoz:
- iskolaváltás/régi barátok elvesztése
- szülők válása,
- szeretett személy halála,
- költözködés,
- szülők anyagi problémái,
- konfliktus a barátokkal,
- szerelmi csalódás,
- erőszak,
- szexuális erőszak,
- betegség,
- különböző pszichés problémák és
- szocializációs problémák


A tartósan fennálló depresszió miatt további problémák léphetnek fel, az egyik negatív tényező erősíti a másikat:
- az életkornak nem megfelelő lelki, szociális fejlődés
- hanyatló tanulmányi eredmény,
- kapcsolatteremtési problémák ,
- esetleges bűncselekmények,
- alkoholizmus,
- iskolakerülés,
- kábítószerezés,
- öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági veszély.


Milyen körülmények vezethetnek öngyilkossághoz:
- a 3. életév előtt történt súlyos események,
- megértő szülői háttér hiánya,
- agresszív családi háttér,
- depresszió,
- elutasított segítségkérés,
- rossz tanulmányi eredmények és
- csekély önbizalom.


Öngyilkossági veszély jele lehet:
- öngyilkossági gondolatok,
- öngyilkosság tervezése,
- öngyilkosság bejelentése
- önsebzések és
- korábbi öngyilkossági kísérletek.


Hogyan beszélgessünk a depressziós gyerekkel a problémáiról:
- a segítségre szoruló megértő meghallgatása,
- a panaszok komolyan vétele,
- az érzések tiszteletben tartása,
- panaszok lekicsinylésének elkerülése,
- a helyzetnek megfelelő dicséret,
- sikerélmény elősegítése,
- pozitív lépések szorgalmazása és
- a döntések, valamint egyéni felelősségérzet támogatása.

A szülők, tanárok és hozzátartozók legfontosabb feladata, hogy időben felismerjék a gyermekkori/fiatalkori depressziót. A következő lépés a megértő meghallgatás, valamint a gyermek mielőbb pszichológushoz, orvoshoz vagy pszichiáterhez való eljuttatása, mert a legfontosabb a gyors és szakszerű segítség. A depresszió ma már szerencsére gyógyítható betegség. Kezelésében különféle egyéni és csoportos pszichoterápiás kezelések sora, valamint korszerű hangulatjavító gyógyszerek, un. antidepresszánsok állnak rendelkezésre. A depressziós gyermeknek igen nagy szüksége van ugyanakkor a család és a környezet támogató megértésére.

dr. Pusztai Éva
tanulásmódszertan tréner

forrás: http://www.tanulasmodszertan.hu

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!