Kaposvári Törvényszék jogerős döntése: 100 ezer Ft bírság kapcsolattartás akadályozásáért

Korábban adtunk hírt tagunk, Zoltán azon ügyéről, melyben a Siófoki Járásbíróság elrendelte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar és a rendőrség közreműködését a kapcsolattartás sikeres lefolytatása érdekében. Zoltán ezúttal a Kaposvári Törvényszékről kapott jó hírt, a másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság azon döntését, melyben 100 ezer Ft bírságot szabott ki a kapcsolattartást akadályozó gondozószülőre. A másodfokú bíróság egyértelműen jelezte a szülői felügyeleti jogot tárgyaló bírónak azt is, hogy alkalmatlan a gondozószülő a gyermek nevelésére.

A Kaposvári Törvényszék főbb megállapításai

  • A házasság felbontásával vagy a szülők kapcsolatának megszűnésével nem szűnik meg a szülők felelőssége a közös gyermek sorsáért. A gyermeknek joga van arra, hogy a különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn, a különélő szülőnek pedig joga és egyben kötelezettsége a kapcsolattartás, valamint a gyermekével való rendszeres érintkezés, míg a gyermeket nevelő szülő köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.
  • A szülők közti kapcsolattartás megromlása nem járhat azzal a következménnyel, hogy a gyermek a szüleinek egyikét elveszítse. Mind a kettő szülőnek. valamint a gyermeknek is törekednie kell a szülő-gyermek közötti kapcsolattartás fenntartása, mert a gyermeknek ez áll érdekében, hogy továbbra is maga mellett tudja mindkét szülőjét.
  • Életvitelszerűen jelenleg a felek közös gyermeke a kérelmezettel él, de ez nem jelenti azt, hogy a másik szülőnek azt a jogát és kötelezettségét, hogy a gyermeket rendszeresen látogassa, szeretetét kinyilvánítsa, a gyermekével való meghitt viszont fenntartsa a szülők közötti kapcsolat megromlása ezt nem befolyásolhatja. A gyermek érdekét súlyosan sértő módon jár el az a szülő, aki a gyermeket a másik szülővel való érintkezésről indokolatlanul elzárja és ellene hangolja. Ez a gyermek érzésvilágára károsan és kiszámíthatatlanul hat, ez a szülői magatartás károsan befolyásolja a gyermek fejlődését és alapot adhat arra a következtetésre is, hogy jelen szülő nem alkalmas a gyermek nevelésére.
  • A másodfokú bíróság rámutat arra, hogy a kérelmezettnek a gyermeket a kapcsolattartásra kellő módon fel kellett volna készítenie. Szükséges a kisiskolás gyermeknek a különélő szülői kapcsolattartás fontosságát elmagyarázni és a gyermeket felkészíteni a kapcsolattartásra. A gyermek átadásakor személyesen is köteles a kérelmezettet a kapcsolattartást előmozdítani, mely jelen esetben többször nem történt meg.
  • A bíróság vizsgálta az elsőfokú bíróság által alkalmazott szankciókat is, melyek alkalmazásával, és a kiszabott pénzbírság mértékével a másodfokú bíróság egyetért. A kérelmezett többszörös kötelességszegő magatartása megalapozta az elsőfokú bíróság által alkalmazott mértékben a kötelességszegés szankcionálását.Csatolt fájlok: 

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!