Egyesületünk sikeres fellépése a szakértői túlárazással szemben – hogyan fellebbezz a díjjegyzék ellen?

Egyesületünk gyakran szembesül azzal, hogy az egyes igazságügyi szakértők „tolla” a szakértői díjjegyzék kiállításakor meglehetősen vastagon fog. Az igazságügyi pszichológus-szakértők egy jól behatárolható csoportja nem vesz tudomást az igazságügyi szakértők díjazásáról szóló 3/1986. (II. 21.) IM rendelet 1. számú melléklet, 21. pontjában írtakról. A 2023. január 1. napján módosított rendelet szerint a pszichológus-szakértő fejenként 10 ezer Ft-ot kérhet el a vizsgált személyek után, a 22. pontban nevesített „pszichológus szakértői vélemény csak tesztvizsgálatok alapján” vonatkozásában a felszámítható költség 7600 Ft. A 4/2022. (II. 1.) módosított IM rendelet szerint a szakértői óradíj 8 ezer Ft.

Tapasztalataink szerint a ródium bevonatú arany tollat kezükbe vevő egyes igazságügyi szakértők főként a szakértői óradíjakkal kerülnek meghitt viszonyba, avagy a peres iratok tanulmányozására számítanak fel több százezres indokolatlan költséget.

Némethné Galló Anikó tolla kifogyott a Budapest Környéki Törvényszéken

Egyesületünk a Budapest Környéki Törvényszéken helyeztette hatályon kívül Némethné Galló Anikó azon díjjegyzékét, melyben a szakértő asszony 513.000 Ft-ot bátorkodott – míves aranytollával a kezében – költségként érvényesíteni.

Fellebbezésünkben arra hivatkoztunk, hogy Némethné Galló Anikó díjjegyzéke téves, hiányos, mivel nem közölte azt a tisztelt szakértő asszony, hogy hány órát fordított irattanulmányozásra.

A Budapest Környéki Törvényszék alaposnak találta egyesületünk fellebbezését, miszerint „az első fokú bíróság tévesen állapította meg, hogy a szakértő a díjjegyzékét az igazságügyi szakértők díjazásáról szóló 3/1986. (II. 21.) IM. rendeletben foglaltak alapján terjesztette elő. Az alperes a fellebbezésében helyesen hivatkozott arra, hogy a fenti IM. rendelet 2. § (1) bekezdésében rögzítettek alapján, a pszichológus szakértői véleményért az esetleges az esetleges tesztvizsgálatokkal együtt 5.000 Ft [2023. január 1. napjától 10 ezer Ft – szerk.] díj illeti meg. Ezen felül a fenti IM. rendelet 2. § (6) bekezdése alapján a pszichológus szakértőt az irattanulmányozásra eltöltött időre a bírósági tárgyaláson kívüli szakértői tevékenységre megállapított óradíj illeti meg, ami az IM. rendelet 1. számú melléklet 91. pontja értelmében megkezdett óránként 4.000 Ft. [2023. január 1. napjától 10 ezer Ft – szerk.]. Az irattanulmányozással kapcsolatban felszámítható díjba nem számítható bele a tesztértékelés, mint egyéb szakértői tevékenység...”


Megismételt első fokú eljárás: Némethné Galló Anikó 103.600 Ft-ot kapott


Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!