Apaság

Az apaságról. Mit jelent a gyermek életében a szülői jelenlét? - Összefoglaló Léder László előadásából

„Hazánkban gyermekelhelyezési és láthatási polgárháború dúl. Intelligens és jobb sorsra érdemes férfiak és nők azzal töltik a mindennapjaikat, hogy legyőzzék egymást és megszerezzék az egyébként közös gyermeküket. Ez polgárháború, ez nemzeti tragédia.”


Mit jelent a gyermek életében a szülői jelenlét?

Léder László pszichológus, férj, két kislány Édesapja. Szívügye az apaság, az 1990-es évektől foglalkozik mélyebben az apaság lélektanával. 2017-ben hozta létre az Apa Akadémiát, melynek fő célkitűzése az apák társadalmi szerepének elismerése mellett az édesapák családba való visszaintegrálása. Az Apák az Igazságért Egyesület meghívására 2018. november 8-án tartott előadást arról, hogy mit jelent a gyermek életében a szülői jelenlét és milyen társadalmi hatásokkal szembesülünk azáltal, hogy a gyermekek - hosszú generációk óta - apátlan társadalomban nőnek fel.

Válási gyakorlatunk nemzeti tragédia

Sem a válás-megelőzés kultúrája, sem annak intézményrendszere nem épült ki és magára a válási gyakorlatra sem mondhatjuk azt, hogy gyermekbarát. Válást követően a gyerekek jelentős része kiesik az apai környezetből és eltávolodik az édesapától, ami beláthatatlan következményekkel jár.

Az apátlan társadalom mindennek ellenére nem mai fogalom, hiszen korábban is számos szakirodalom foglalkozott már a kérdéssel. Alexander Mitscherlich Útban az apátlan társadalom felé című könyve 1963-ban hívta fel a figyelmet arra, hogy nagy baj lesz, ha folytatódik a férfiak és apák nélküli intézményrendszer kiépítése. Bő 30 évvel később, 1994-ben jelenik meg Mathias Matussek Apátlan társadalom című könyve, mintegy igazolva a korábbi állítás valóságtartalmát.

Az apátlan társadalom


Mit jelent a gyermek életében a szülői jelenlét?

A média, a pszichológia, nevelési rendszereink és a közgondolkodás egyaránt azt sugallja, hogy a családi élet és a gyermeknevelés elsődlegesen az anya feladata. Ez a nézet a nőket, anyákat is lehetetlen helyzetbe hozza, hiszen arra kódolja őket, hogy „neked kell mindent megoldanod, a család te vagy, nélküled meghalnak a gyerekek”. Ez a fajta berögződött és hamis társadalmi elvárás elviselhetetlen terheket ró az anyákra, és férfiakat - nőket egyaránt szerepzavarba hoz, egymás ellen hangol. A család felelőssége soha nem egyszemélyes feladat.

Kutatási eredmények

Rengeteg kutatási eredmény áll rendelkezésünkre, melyekben azt láthatjuk, hogy a gyermekek apai környezetből való kiesése rendkívül negatív kockázatot hordoz magában. David Blankenhorn Fatherless America c. könyvében fogalmazta meg először, hogy az apátlanság, az apa eltűnése a családból egyértelmű kriminológiai rizikófaktort jelent:

  • a tinédzser öngyilkosságok 93%-a,
  • javítóintézetekbe kerülő gyermekek 70%-a,
  • drog központok 75%-a,
  • nemi erőszak 80%-a,
  • fiatalkorúak börtönében élők 85%-a,
  • elszökött és eltűnt gyerekek 90%-a

apátlan családból származik.

Amerikában mintegy 23,9 millió gyermek nő fel apa nélkül.


Mit jelent a gyermek életében a szülői jelenlét?

Egy további, New York-i kutatás rámutat arra, hogy dupla a rizikója annak, ha egy fiú - aki apa nélkül nevelkedik - ütközésbe kerül az élet különböző területein, és háromszoros a rizikója, ha a környéken is teljes apátlanság van. Látható tehát, hogy az apa mennyire fontos szerepet tölt be nemcsak a saját családban, hanem a tágabb környezetben is, hiszen az apa nélküli gyermek önkéntelenül is keresi a férfi támaszt és az apai mintát.

Rizikófaktor nemcsak fiúk esetében mutatkozik meg, hanem a lányoknál is, ugyanis az apátlan kislányok esetében ötszörös a rizikója annak, hogy tinédzserterhesség jön létre iskolázottságtól, anyagi körülménytől, származástól függetlenül.


Mit jelent a gyermek életében a szülői jelenlét?

Magyarországon 2011-ben 537 ezer, a családok majdnem 20%-a egyszülős családmodellben élt, ebből 78 ezer volt az apai-, 450 ezer az anyai gondozásban felálló családmodell.

Férfiak a médiában

Érdemes megfigyelnünk, hogy mennyire nem láthatók apák és apaszerepek a médiában s ha mégis, akkor milyen apaképet festenek le általánosságban.

200 amerikai mesekönyvben 24-ben van apa. Eltűntek az apák a „trendi” mesekönyvekből, egyáltalán férfiak nincsenek a mesékben. Nekünk szerencsés helyzetünk van abból a szempontból, hogy a magyar népmesék ez alól kivételt képeznek.

Az USA-ban történt elemzés szerint a médiában a férfi rendszerint szociálisan inkompetensnek (bénának) van ábrázolva. Negatív apaképet festenek le a családok ábrázolásában is, mert vagy nincs jelen az apa, vagy erőszakos apa van jelen. Evidencia és a pszichológiai szakma is megerősíti, hogy az agresszió nem a nemiséghez köthető. Az agresszió a személyiséghez köthető.

Apaság születése


Mit jelent a gyermek életében a szülői jelenlét?

A sztereotípiákkal ellentétben a férfiak nagyon nagy százaléka várja azt, hogy apává váljon, megélje az apaság pillanatait, annak felelősségteljes voltát. Elmondhatjuk, hogy az apák is, hasonlóan az édesanyákhoz, a fogantatástól kezdődően elkötelezettek a gyermekük iránt.

Erre mutat rá egy 2013-as nemzetközi kutatás eredménye is, mely szerint az apák 80%-a kitörő örömmel és boldogsággal fogadta azt, hogy apa lesz, közel 100%-a jelen volt az ultrahang vizsgálaton és 75%-a apai szülési szabadságra is elment.

A sztereotípiák lebontását tehát innen kell kezdenünk, hiszen a férfiak nem kevésbé vágynak gyermekre, mint a nők és nem kevésbé éreznek felelősséget a gyermek iránt, mint a hölgyek – ennek okán demográfiai változások sem állhatnak be férfiak nélkül, hiszen ők is fontos szerepet vállalnak a családtervezésben.

Figyelemreméltó az is, hogy a nő várandóssága az apában is hasonlóképpen testi és lelki változásokat idéz elő, például súlygyarapodás, alhasi fájdalmak, derék és hátfájás, vagy egyéb jellegzetes tünetek. De megjelennek más agyi aktivitás- és biológiai változások is az apában, melyek az empátiáért, a szülői gondoskodásért és a gyermek védelméért felelősek. Ilyen a tesztoszteron hormon csökkenése, vagy a kötődésért felelős hormonok, az oxitocin, prolaktin növekedése. Ez az állapot a befelé fordulás időszaka, a gondoskodó magatartás felvétele mindkét szülőben.

Kimutatták, hogy az apa tesztoszteron hormon csökkenése erőteljesebb akkor, amikor az apa a gyermekkel együtt kettesben van és gondozza, foglalkozik vele. Ahogyan szükség van a család egységes, közös együttlétére, ugyanúgy szüksége van a különlétekre is, a gyermek csak apával és a gyermek csak anyával való közös időtöltésére.

Az apai játék, az apai érintés és a mese


Mit jelent a gyermek életében a szülői jelenlét?

Mindkét szülő gondoskodására szüksége van a gyermeknek és egymást egészíti ki a szülők közötti különbözőség kommunikáció, gondoskodás és játék terén. Másképp játszanak a gyermekkel az anyák és másképpen az apák. Másképp teremt kapcsolatot az anya, másképp az apa, ezáltal mást vár a gyermek is az anyától, mint az apától. Ez teljesen természetes biológiai jelenség.

Az apa-gyermek kötődést vizsgáló kutatások kimutatták, hogy az apák lényegesen többet érintik a gyermekeiket, mint az anyák. A kötődés apa és gyermeke között leginkább aktív játékkal, érintéssel alakul ki. Az, hogy az apa játszik-e a gyermekével vagy sem, előre 6-10 évvel meghatározza, hogy milyen minőségű kapcsolat lesz az apa és gyermeke között. A felmérések szerint azok a gyermekek, akikkel az apa rendszeresen aktívan játszott, 1 éves korukban fejlettebbek voltak, 3 éves korukban IQ hányadosuk magasabb értéket mutatott és nagyon mély kötődés alakult ki.

Nagyon fontos, hogy az apa is érintse az újszülöttjét és a kezdettől fogva magához ölelje őt. A sztereotípia lebontására alkalmas az a tény, hogy klasszikusan apai szeretetnyelv és ösztönös működés az, hogy az édesapák kapcsolódási formája az érintés, az ölelés és a játékok.


Mit jelent a gyermek életében a szülői jelenlét?

Jellegzetes az apa-gyermek játékban a csiklandozás, birkózás, a kalandos és izgalmas játékok és az, hogy a gyerekek apára másznak. Az apai játék önmagában egy komplex fejlesztő folyamat az önismeret, kommunikáció és szabályok betartása tekintetében. Minden kutatás szerint az apai jelenlét és játék stabilitást eredményez és csökkenti a gyerekek agresszióját, hiszen a gyermek a vele való apai foglalkozás során önkéntelenül is megtanulja, hogy hol a határ. Az apai jelenlét nemcsak agresszió csökkentő, hanem nemi sztereotípia csökkentő is. Ott, ahol apa van, a fiúk is, lányok is sokkal reálisabban viselkednek a másik nemmel szemben.

Egy kutatás azt vizsgálja, hogy a 6 hónapos csecsemő számára milyen hatása van az, ha az apukája mesét olvas neki. Kimutatták, hogy önmagában fejlesztő hatása van az apa meseolvasásának a gyermekre, függetlenül az anya intellektusától és gyermekről való gondoskodásától.

Összességében elmondható, hogy a mese, az érintés, az aktív, mozgásos játékok nagyon klasszikus apai viselkedésformák és pozitív hatással vannak a gyerekekre.

Családi apakultúra

Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint önmagában az, hogy mennyire erős az apa apai identitása, már pozitív hatással van a gyermekek fejlődésére és stabilizálja a gyermeket. Ha megkérdőjeleződik a családban az apa szerepe, az negatívan hat a gyermek személyiségfejlődésére és életére.

A jó apa-lánya kapcsolat a felnövő gyermeknek később kevesebb szexuális partnert, reálisabb férfiképet és stabil párkapcsolatot eredményez.

Az apa-fiú kapcsolat esetében egyetlen faktor számít ahhoz, hogy a fiúgyermek egészséges férfivá váljon: az, hogy az apa szereti-e a fiát.

Az apaság a szívben születik.

Az összefoglalót készítette: Pénzes Ilona ♥

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!