XI. Apatalákozó

Apatalákozó Veszprémben
2015. november 27.

Az Apák az Igazságért Egyesület, XI. Apatalálkozóját első alkalommal tartotta vidéken. Veszprémre esett a választás Adamecz Zoltánnak köszönhetően, aki vállalta a szervezési feladatokat - melyet ezúton is köszönünk neki -, a helyszínt a veszprémi Marica kávéház biztosította, a város szívében.

A találkozóra meglepően többen érkeztek, mint arra a szervezők számítottak. A résztvevők jelenlétükkel is nyomatékosították, hogy az egyesület és munkája hiánypótló ügyeik intézésben, a lehetőségek megismerésében és persze a hasonló cipőben járó apákkal folytatott kötetlen beszélgetésben. A találkozóra eljöttek apák, anyák és nagyszülők is, Budapestről, Tiszaújvárosból, Veszprém megyéből, de még a Balaton déli partjáról is.

A találkozó fő gerincét a gyámhivatalokban folyó kapcsolattartási ügyek, az elmaradt kapcsolattartások végrehajtása alkotta, így a résztvevők tapasztalatcseréje, közös gondolkodása ismét előbbre vitt jónéhány ügyet.

A veszprémi találkozóra elfogadta az egyesület meghívását a Veszprém megyei gyermekjogi képviselő, Makara Melinda. Bemutatkozását követően a gyermekjogokról beszélt, általános tájékoztatást kaptak a jelenlevők arról, hogy egy kapcsolattartási eljárásban milyen gyermeki jogok sérülhetnek és miként veszélyeztetheti a kapcsolattartás akadályozása a gyermek érzelmi, erkölcsi fejlődését.

Makara Melinda tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a hatásköre mire és meddig terjed ki. Majd a beszélgetés során felmerült, hogy a közigazgatási ügyekben, ahol a gyermek érdekeit képező eljárások folynak nagy problémát okoz a szakemberek hiánya, és így a túlterheltség miatt olykor pont a gyermek érdeke kerülhet háttérbe. Szintén problémaként merült fel a kérdésfeltevések során és megoldást igényel a gyermekjóléti szolgálatok és családsegítő központok jelenlegi eszköztelensége. A gyermekjogi képviselő elmondta, hogy a gyermekek érzelmi veszélyeztetése egy nehezen felderíthető, de annál súlyosabb veszélyeztetési forma. Az eredményesebb munka érdekében szükséges lenne a terápiás jellegű megközelítés. Legtöbb esetben tűzoltásszerűen igyekeznek eljárni a szakemberek, mivel a megelőzésre nem jut lehetőség a túlterheltség és eszköztelenség miatt, annak ellenére, hogy az hosszútávon eredményesebb lenne. Kapcsolattartási kérdésekben (végrehajtás, szabályozás) gyakori, hogy a gyámhivatalok nem érzik kompetenciájuknak a beavatkozást és bírósághoz irányítják a szülőket,olykor a mediáció lehetősége így a mediációs keretszerződés sem kerül felajánlásra.

A kötött beszélgetést egy lazább, de a témába vágó eszmecsere követte egészen 21 óráig.

Találkozóink továbbra is elsősorban a gyermekeiktől külön élő apák problémáinak a javítására keresnek megoldást, de nem hagyjuk cserben az anyákat és a nagyszülőket sem.

Találkozzunk a 2015-ös esztendő utolsó Apatalálkozóján december 10-én, a szokásos helyszínen (IX., Budapest, Ipar u. 15-21.)

2015. november 27.

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!