X. Apatalálkozó – október 15.

X. Apatalálkozó – október 15.

Bejelentések, akció, esetek

Az immár 10. alkalommal megrendezett Apatalálkozó programja, 2015. október 15-én új tagok bemutatkozásából és eseteik ismertetéséből, egy beszámolóból, egy filmvetítésből, négy bejelentésből és végül egyéni tanácsadásból tevődött össze.

Bejelentés 1.:

Az Apák az Igazságért Egyesület a jövőben már nem kell, hogy a neve mellé kiegészítésként odaírja: b.a. (bejegyzés alatt), mert a bírósági végre hivatalossá tette az egyesület működését és bejegyezte.

Bejelentés 2.:

Az egyesület honlapja a 2015. október 15-étől a http://www.apakazigazsagert.org/ címen érhető el.

Bejelentés 3.:

Létrejött az Ai chat, mely alkalmazás az androidos okos telefonokon használható egyelőre. A Google Play áruházból tölthető le és a jövőben lehetőséget biztosít a facebook-nál is gyorsabb segélykérésre többek között a napi kapcsolattartási ügyekben.

Bejelentés 4.:

A Kúriától megérkezett a válasz a demonstráció céljaként benyújtott petícióra. A gyermek-szülő kapcsolattartásokkal teljes mértékben egyetértenek, a törvénymódosítással kapcsolatban tett indítvánnyal kapcsolatban viszont az Igazságügyi Minisztériumhoz kell fordulni.

Bemutatkozások összegzése

Nem fogynak a gyermekelhelyezéssel, a kapcsolattartással összefüggő problémák.
Skypeon, telefonon nem pótolható a személyes találkozás, de a kétheti kapcsolattartás is kevés annak, aki „akár napi 42 órát is” töltene gyermekével, ha engednék, ha tehetné. Az elidegenítés tulajdonképpen intézményrendszer által támogatott, hiszen ördögi körré válik az, ha ritkulnak a „láthatós” alkalmak és a gyerekkel való kapcsolat törvényszerűen lazul emiatt. Majd amikor a gyermekelhelyezés megváltoztatását kéri apa, akkor ezt az elidegenítési folyamatot hozzák fel legtöbbször az ellen, hogy megváltozzon az eredeti rend. Mert az elidegenített szülő idegen, és a gyerek nem szereti (mondja sokszor a nevelő szülő és vallják a tanuk), csak azt nem tudja, hogy miért.
Az sem erősíti a kapcsolatot, ha anya azt az egy indoklást találja a találkozások közötti telefonbeszélgetésre, hogy „nincs benne a bírói végzésben”.

Továbbra is visszatérő probléma az I. fokon a bírók lelkiismeretessége. Egy elhangzott adat szerint 100 esetből 4 alkalommal találkozhatnak az ügyfelek olyan bíróval, akiről nem derül ki, hogy részrehajló, a gyerek érdekeit nézi és igyekszik köztes megoldást találni.

Nem idegen megállapítás az sem a csoporttagok közül, hogy a gyermektartásdíj fizetése és egyéb anyagi javak megszerzése a másik fél ellehetetlenítéséig is mehet. És sajnos megy is. A váltott elhelyezés valószínűleg rendezhetné a helyzetet, mert akkor a gyermektartásdíj úgy oszlana meg, hogy a szülők kénytelenek lennének megbeszélni a közös kiadásokat, a többit pedig mindenki intézné az alatt az idő alatt, amikor a gyerek nála van.

Érthetetlen hivatali hozzáállás az is, hogy előfordul az, hogy kérésre még a hazánkban szokásos kapcsolattartás mennyiségét sem ítéli meg egy bíróság. Hiszen, ha azt érzékelik valamelyik szinten (sőt a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő alátámasztja), hogy a gyerek ellennevelt, akkor emelni kellene a láthatások számát. Csak így előzhető meg a gyermek veszélyeztetése, mert a cél az, hogy a kapcsolat szorosabbá váljon.

Érdekes helyzet az is, amikor – válás és különköltözés után - anya nem engedi, hogy a gyermek és az édesapja kettesben maradjon, vagy programot szervezzenek maguknak. Mindenhova velük megy. Közben pedig maradnak el a kapcsolattartások, már 100 körül tartanak. Apa hiába nyújtott be a kapcsolattartásra kérelmet, mert elutasították azzal, hogy „anyuka nem tehet arról, hogy a gyerek nem akar az apjával menni”. Az esetek felénél ugyan megállapítást nyert, hogy valóban nem volt zavartalan, de elmarasztalás egyetlen esetben sem történt anya felé.

Ai akció – október 15-én

Három Ai apa ezen a napon egy budapesti gyermekvédelmi intézményben járt. Egy ügyfél és két kísérő-tanú. Gyermekbántalmazással kapcsolatos felvételt szeretett volna átadni már korábban az érintett édesapa az ügyintézőknek, de ez nem sikerült. A rögzített ügyintézés bemutatta azt, mire van lehetősége egy apának, egy anyának és a hivatali dolgozóknak. Kinek mi a fontos, ki mennyire fényezi magát és kit mennyire érdekel a gyerek.

2015.október.15.

Kálmán Zsuzsanna

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!