Változások a polgári eljárásokban – 2021. január 1-től egyszerűsödött a bírósághoz fordulás

Jelentős mértékben módosította a polgári eljárások szabályait a 2021. január 1. napján hatályba lépett, a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény módosításáról szóló 2020. évi CXIX. törvény, amelyet a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. A bíróságok és más jogalkalmazók jelzései alapján készült törvénymódosítás célja a polgári peres eljárások egyszerűsítése, a bírósághoz fordulás megkönnyítése – írja a birosag.hu

A jogi képviselő nélkül eljáró felek vonatkozásában a legfontosabb változás, hogy 2021. január 1. napjától részükre nem kötelező, hogy a keresetlevelet, a keresetet tartalmazó iratot, a viszontkereset-levelet, a beszámítást tartalmazó iratot, valamint az írásbeli ellenkérelmet kizárólag az erre rendszeresített nyomtatványon nyújtsák be. Az erre rendszeresített nyomtatványok továbbra is a fél rendelkezésére állnak, azok használata azonban nem kötelező.

Egyszerűsödnek a keresetlevél, valamint az írásbeli ellenkérelem benyújtásának feltételei is. Példaként említhető, hogy a keresetlevél érdemi részét érintően, a határozott kérelemhez elegendő, ha a felperes megjelöli azt, hogy milyen döntést kér a bíróságtól. Emellett a módosítás a jogi képviselővel eljáró fél vonatkozásában is kötelezővé teszi hiányos keresetlevél esetén a hiánypótlásra történő felhívást.

A módosítás alapján a felek, ha azt indokoltnak tartják, kezdeményezhetik a perfelvételi tárgyalás mellőzését, erről azonban továbbra is a bíróság jogosult dönteni.

A családjogi pereket érintő fontos változás, hogy ha a keresetlevél perfelvételre alkalmas, a bíróság a keresetlevél alperes részére történő kézbesítésével egyidejűleg kitűzi a perfelvételi tárgyalás határnapját. A jogi képviselő nélkül eljáró fél ellenkérelmét szóban is előterjesztheti a perfelvételi tárgyaláson.

A házassági perekben - a keresetlevélben - az életközösség fennállásának időtartamát annak kezdő és befejező időpontjának megjelölésével kell feltüntetni a továbbiakban. A felperesnek az egyező akaratnyilvánítással történő házasság felbontása iránti keresetlevelében mindenképp nyilatkoznia kell a törvényben meghatározott járulékos kérdésekben, lehetőség szerint pedig csatolni kell valamennyi járulékos kérdésre vonatkozó, a felek közös álláspontját tartalmazó megállapodást is.

A módosítás egy új pertípust is bevezet, kapcsolattartási perek elnevezéssel. A kapcsolattartás megváltoztatása iránti perekben 2021. január 1. napját követően, a bíróság által szabályozott kapcsolattartások megváltoztatásakor, a gyámhatóság helyett minden esetben a bíróság jár el. Amennyiben azonban a bíróság 2021. január 1. napját megelőzően szabályozta a kapcsolattartást, a módosítást megelőző hatásköri szabályok szerint kell eljárni.

Ugyancsak jelentős változás, hogy az elektronikus úton történő kézbesítés szabályai 2021. január 1. napjától nem vonatkoznak a tárgyaláson kézbesíthető irat, illetve határozat kézbesítésére, azaz azok papír alapon is kézbesíthetők.

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!