Valóban létezik a szülői elidegenítés?

Az Amerikai Pszichológusok Társasága (APA) azon a véleményen van, hogy igen, sőt ez lelki gyermekbántalmazásnak tekinthető.

A különösen sok konfliktussal járó és a „győztes mindent visz“ elvet követő gyermek-elhelyezési perekben a szülői elidegenítés, mint jelenség kialakulása gyakran elkerülhetetlen. Az APA végre hivatalosan is megerősítette azt az álláspontját, hogy egyértelműen egyfajta lelki vagy érzelmi gyermekbántalmazásról van szó.
Az Amerikai Pszichológusok Társasága közleményt juttatott el a Parent Herald-nak, melyben tudatták, hogy felülvizsgálták a 2008-as irányelveiket, amiben a szülői elidegenítést illetően nem helyezkedtek semmilyen hivatalos álláspontra. Egy 2016-os „Új álláspont: egyes gyermekeket manipulálnak, azért hogy visszautasítsák szülőjüket“ elnevezést viselő petíció azonban felülvizsgálatra késztette a szervezet 2008-ban lefektetett irányelveit.

Dr. Cynthia D. Belar, az APA igazgatója kiemelte, hogy idén októberben sok megkeresést kaptak a szülői elidegenítést illetően. Belar kihangsúlyozta, hogy a legjobb megoldást keresik annak érdekében, hogy álláspontjukat megosszák a közvéleménnyel, ezzel az egyre jobban terjedő jelenséggel kapcsolatban, mert ez tönkreteheti a szülő-gyermek kapcsolatot.

Pamela Roche, a szervezet elemzője így nyilatkozott: „Ezek a történetek határozzák meg, hogy az Amerikai Pszichológusok Társasága milyen álláspontot képviseljen a szülői elidegenítést illetően. Az APA jövőbeli irányelve szerint a szülői elidegenítés létezésének tagadása, hogy ez nem gyermekbántalmazás, ellentétes az általuk kiadott publikációkkal.“

Mi is pontosan a szülői elidegenítés lényege? Egy korábbi - a Parent Herald-nak kiadott- állásfoglalás a szülői elidegenítést úgy írja le, mint egyfajta érzelmi és mentális bántalmazást, melynek során az egyik szülő „agymosást“ hajt végre a gyermeken vagy gyermekeken azért, hogy őt/őket a másik szülő ellen hangolja. A Huffington Post írója és a Parental Alienation Awareness Szervezet szóvivője, Berni Xiong szerint a szülői elidegenítés nem okoz látható sebeket, zúzódásokat, de az a tortúra, ami vele jár nehezen viselhető el egyedül.

A szülői elidegenítés komolyan veszélyezteti egy gyermek érzelmi jólétét, mivel ennek során elkerülhetetlen az ellenségeskedés, valamint az elhidegüléssel járó negatív érzések. De nem csupán Belar ismerte el a szülői elidegenítés létezését. Az Amerikai Pszichológusok Társaságának korábbi elnöke, Dr. Paul Fink is valósnak tekinti a szülői elidegenítés jelenségét, hozzátéve, hogy meglehetősen sok embert érint súlyosan.

Köszönhetően azoknak az érveknek, amelyek amellett szólnak, hogy a szülői elidegenítés a lelki bántalmazás egyik formája, Brazíliában és Mexikóban már bűncselekménynek számít. Amerikában az Igazságügyi Minisztérium a weboldalán úgy fogalmazott, hogy a szülői elidegenítést családon belüli erőszaknak kell tekinteni, mivel rombolja a szülő és a gyermek közti kapcsolatot.

Időközben a The Law Society Gazette (a Jogászok Társaságának Lapja) is közzétette, hogy számos tagjuk szerint is létezik a szülői elidegenítés. A lap azt is hangsúlyozta, hogy tájékoztató kampányok és a váltott szülői felügyeletet támogató jogszabályok önmagukban nem elegendőek a probléma megoldásához.

Forrás: Parent Herald

Fordította: Szarka Levente, Lektorálta: Kálmán Zsuzsanna

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


 06 80 630155

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!