Tájékoztatás kérése a szülői elidegenítés Magyarországi elfogadásáról

Tájékoztatás kérése a szülői elidegenítés Magyarországi elfogadásáról

Tisztelt Minisztérium.

Az Apák az Igazságért Egyesület (továbbiakban: Ai) felismerve a családon belüli erőszak egyik legelterjedtebb gyermekbántalmazási valamint szülő bántalmazási formáját, a szülői elidegenítés terén széles tevékenységet folytatva egy könyv kiadása mellett döntött. A könyv címe a Szülői Elidegenítés (http://www.apakazigazsagert.org/konyvrendeles).

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy annak ellenére mekkora figyelmet biztosít a családon belüli erőszakra mindenki, a lelki abúzusra, ami egyik eleme a családon belüli erőszaknak, nem figyelnek oda. Ennek a bántalmazási formának ma Magyarországon elsődlegesen a gyerekek az áldozatai, másodlagosan meg válást követően a külön élő szüleik (túlnyomó részben apák). A fentiekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatási igény terjesztjük elő:

1. Kérem szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy mi az oka annak, miszerint a 31/2008. (XII. 31.) IRM rendelet 20/B §-ának 4. bekezdése alapján ez ma Magyarországon nem vizsgálható? Kérem szíveskedjenek megküldeni számunkra az ide vonatkozó kommentárt.

(4) A szakértő a szülői elidegenítési szindrómát (PAS-szindrómát) nem vizsgálja, ugyanakkor igyekszik feltárni a gyermekre irányuló, véleménynyilvánítását befolyásolni törekvő direkt és indirekt ráhatásokat. - látható tehát, hogy a szülői elidegenítés szindróma a jogalkotó előtt is ismert. Álláspontunk szerint a fenti jogszabályhely bármilyen oldalról is nézve negatív beavatkozás az igazságszolgáltatásba és a gyermekvédelembe, ami szerintünk Alaptörvény ellenes.

2. Mit tehet az Ai, hogy elismerve legyen ez a bántalmazási forma és a családon belüli erőszak valamint a gyermekbántalmazás keretein belül vizsgálható, majd szankcionálható legyen?

3. Az érintett gyermekek minden esetben súlyos személyiség torzulást szenvednek. Van-e (és ha van kérjük számunkra megküldeni) olyan módszertani útmutató, esetleg törvényi kommentár ami iránymutatást nyújt a gyermekek érzelmi és erkölcsi veszélyeztetése terén, pontosan megjelöli és nevesíti mi az érzelmi bántalmazás és mi az erkölcsi bántalmazás. (az utóbbiról, jóllehet a Btk 208 §-ának rendelkezései alapján azonos súllyal bír mint a testi meg a lelki veszélyeztetés, azonban az Ai tapasztalatai alapján az erkölcsi veszélyetetés fogalmával, annak tényével nincsenek tisztába sem a rendőrségen, sem az ügyészségen, a gyámhivatalok meg gyermekjóléti szolgálatokról nem is beszélhetünk, akik abszolút képzetlenek ezen a területen)

http://www.apakazigazsagert.org/konyvrendeles

Tisztelettel:
Szaniszló Csaba
elnök

Apák az Igazságért Egyesület
1095 Budapest, Ipar u. 15-21.
www.apakazigazsagert.org
12083600-01546317-00100006
01-02-0015951; 18735381-1-43

És az Igazságügyi Minisztérium válasza:


Válasz 1
Válasz 2
Válasz 3
Válasz 4

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!