Sikít a társadalom csendje

Egy gyermek szemében a világot a szülei jelentik. Amikor a gyermekek a családi viták káoszában, vagy a gyermekfelügyeletért folyó harcok kellős közepén találják magukat, lelkileg sérülnek. Egy gyermek számára elviselhetetlen teher, amikor választania kell a szülei között, főleg olyankor, ha közben arra tanítják, hogy ne tisztelje, vagy éppen gyűlölje a másik szülőt.

A gyermekek jelentik a társadalmunk alapját és jövőjét. Kérünk, segíts Te is a szülői elidegenítés (PA) és az ellenséges, agresszív szülői viselkedés (Hostile Agressive Parenting) megállításában, hogy egészséges és erős nemzedéket nevelhessünk.
(www.paawerness.org)

A Tudatosan A Szülői Elidegenítésről Szervezet (Parental Alienation Awareness Organization) álláspontja szerint az elidegenítő viselkedés – legyen szó akár verbális, akár nonverbális megnyilvánulásáról – mentálisan befolyásolja a gyermekeket, vagy erőszakkal kényszeríti őket, hogy elhiggyék: a szeretett szülőjük okozza az ő problémáikat, a szeretett szülőjük az ellenségük, akitől félni kell, akit gyűlölni kell, tilos tisztelni, és kerülni kell a vele való kapcsolatot.

Ahogyan Mike Jeffries1 megjegyzi: „Éppen ellenkezőleg, mint ahogy azt számos sérült ember, és kéretlen prókátor hiszi a weben, a szülői elidegenítés nem egy újabb szó a pedofíliára. A szülői elidegenítés még csak nem is egy újabb stratégia, amit arra találtak volna ki, hogy az erőszakos szülőket hogyan engedjék továbbra is a gyermekeiket verni. És végezetül: a szülői elidegenítés nem a legújabb „hogyan legyünk gyorsan gazdagok lenyúló stratégia”, amit azok a szaktanácsadók és könyvírók találtak ki, akiket oly gyakran vádolnak azzal, hogy a pénzügyileg sebezhető emberekről nyúznak le mindig egy újabb réteg bőrt.”

A szülői elidegenítés érzelmi bántalmazás. Ez nem csupán kitalált elmélet. Sokkal inkább valós tragédia. A kiemelten problémás válásokkal összefüggésben fordul elő gyakran. Sokan tisztában vagyunk a válások magas számával. Egy tökéletes világban a párok egyetértésben válnának. Tartózkodnának attól, hogy a gyermekeik előtt, azok füle hallatára egymást szidalmazzák – ehelyett keresnének egy barátot, vagy egy terapeutát. A legtöbb esetben az egyik szülő nem is akar válni. Egyedül marad, megkeseredik, és bosszúra vágyik. Némely esetben az ilyen szülők nem szándékosan idegenítik el a gyermeküket a másik szülőtől, de más esetekben az elidegenítés tisztán egy előre átgondolt terv. A saját fájdalma miatt a szülő nem veszi észre gyermeke fájdalmát. Sokak hiedelmével ellentétben a szülői elidegenítés nem tartalmaz szexuális bántalmazást. Nem taktika. A szülői elidegenítés elzárja a gyermekeket attól, hogy mindkét szülőjétől megkaphassa a szeretetet. A következmények: kedvetlen viselkedés, ön-megvetés, ön-gyűlölet, folyamatos szorongás, depresszió és alacsony önbecsülés. Ha nincs szakmai közbeavatkozás, a szülői elidegenítés eredménye olyan életre szóló következményekkel jár, mint beilleszkedési nehézségek, válás, bűntudat, szégyen és számos egyéb külső és belső személyes problémák sora – mondja Monika Logan

Bár teljesen nyilvánvalónak tűnik, de sajnos nem mindenki ért azzal egyet, hogy a másik szülő befeketítését, és a gyermekek másik szülőtől való elszakítását abnormális folyamatként kellene kezelni, ez ennél jóval nagyobb szakértői figyelmet érdemel. Van egy olyan szerző, akik azt állítja, lehetséges, hogy a szülői elidegenítés a felnőtté válás velejárója. Vitatja, hogy nincs alapunk a szülői elidegenítést abnormálisnak minősíteni, mivel nincs a kezünkben semmilyen erre vonatkozó adat a konfliktusmentes és alacsony konfliktussal járó válásokat illetően, azaz nincs kutatási adat a jelenség kiterjedését illetően. A helyzet, miszerint a gyermekek számára teljesen normális a szüleiktől elidegenítve lenni, ellentmondásban van a tudományos irodalommal. Teljességgel figyelmen kívül hagyja azokat a kutatásokat, amelyek a gyermekek helyreilleszkedését vizsgálják a válás utáni családokban és az egészséges szülő-gyermek kapcsolatokat az ép családokban. - Dr. Richard Warshak3 2001

Fordította: Gabor Hechtl
Lektorálta: Kálmán Zsuzsanna

Forrás: https://parentalalienationsupport.com/2010/04/22/april-25th-parental-ali...

Könyv: http://www.apakazigazsagert.org/konyvrendeles

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!