NAIH: Gyermekjóléti Szolgálat úgy kezelhet ügyfél által benyújtott video- és hangfelvételeket, ha az érintetteket téjékoztatja az adatkezelésről

Az egyik hazai gyermekvédelmi intézmény állásfoglalást kért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól azon tárgykörben, hogy a birtokukba került, gyermekbántalmazást igazoló video- és hangfelvételt miképp használhatják fel.

A NAIH szerint

  • A gyermekjóléti központ mint gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézmény munkatársa a gyermek érdekeinek védelme érdekében, a gyermek veszélyeztetettségét előidéző okok feltárásával kapcsolatos (köz)feladatának ellátása során jogosult megtekinteni és a gyámhivatali eljárás során, illetve más gyámhatósági eljárás megindításához felhasználni a szóban forgó felvételeket, amelyek egyébiránt ugyanolyan adatforrásnak tekintendők, mintha valaki magánokiratot vagy ügyféli nyilatkozatot csatolna be.
  • Mindazonáltal, tekintettel arra, hogy az általános adatvédelmi rendelet (továbbiakban: GDPR) fogalommeghatározása alapján a felvétel az azon szereplő személy(ek) személyes adatának minősül, az érintetteket előzetesen tájékoztatni kell a személyes adataik kezelésével és esetleges felhasználásával összefüggésben.



Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!