Nagyszülői elidegenítés

Ragályos kór terjed és teszi tönkre szerető nagyszülők és drága kisunokáik életét. A járványnak számos neve van – nagyszülői elidegenítés, nagyszülői elhanyagolás, nagyszülői bántalmazás, súlyos gyermekbántalmazás, súlyos időskori bántalmazás, családon belüli érzelmi erőszak. Bárminek is nevezzék, társadalmunkban és a fejlődő világ más országaiban is burjánzik. Nemcsak zátonyra futott házasságokban, vagy teenager kori lázadásokban, gyermekkori elhanyagolásoknál vagy megbecstelenítéseknél jelenik meg. Szerető családokban is terjed és pusztít. Bárkivel megtörténhet.

Megfertőzte kedves, szerető lányunkat - aki soha, egy napig sem okozott gondot nekünk -, amikor találkozott egy irányító típusú férfivel, aki szó szerint levette a lábáról charme-jával és gyengédségével. Az események gyorsan követték egymást és rövid időn belül megtartották az esküvőt: minden a férfiről szólt, akinek lányunk teljesen a hatása alá került.

Nem sokkal később, amikor vejünknek már nem volt szüksége lányunk családjára, különféle hibákat talált bennünk és kiiktatott bennünket az életükből. Nárcisztikus természetével sikerült meggyőznie lányunkat arról, hogy boldogtalan gyermekkora volt, amire a legbizarrabb, ellentmondó történeteket találta ki, hogy meggyőzze erről. Lassanként lányunk maga is elkezdte hinni, hogy ez valóban így volt. Kimosta az agyát, lányunk képtelen volt átlátni erőszakos és ördögi praktikáin. Képtelen volt látni, hogy mi történik az életében és ezért senkinek nem beszélt problémáiról. A férfi családja kapcsolatban maradhatott velük, de meggyőződésünk, hogy csak szigorú szabályozott keretek között. Vejünk hibákat talált lányunk barátaiban és őket is kizárta életükből. Teljes sikerrel, tökéletesen elszigetelte lányunkat a világtól. Kapcsolatuk mindentől és mindenkitől elszigeteltté vált. Jelenleg is ebben a szinte kultikus kapcsolatban élnek.

Amikor unokáink a világra jöttek, az elszigeteltség fokozódott. Minket nagyszülőket sohasem tájékoztattak a soron következő unoka születésről és sohasem találkoztunk egyikükkel sem, bár a közelünkben laknak.

Következésképpen unokáink egy nárcisztikus személy ellenőrzése alatt nőnek fel, aki az ő agyukat is kimossa. Nagy valószínűséggel gyűlölködésre fogják őket nevelni. Azok a gyerekek, akik ehhez hasonló elidegenítést szenvednek el, nem fogják érezni a családi összetartozás erejét életükben, kiegyensúlyozatlanok lesznek, gyökereik ismerete nélkül. Csak azt a szilánkokra törött és diszfunkcionális életmódot ismerik majd, amire szüleik tanították őket. De az elidegenítés generációs probléma. Ismétlődni fog azon gyerekek életében, akiknek szülei ezt rájuk kényszerítették. A ciklus folytatódni fog. Visszatér majd lányunk és férje életébe, amikor ők lesznek nagyszülők.

Amikor visszatekintek az események hátborzongató sorozatára, meg kell jegyeznem lányom gyengeségét, ahogy alávetette magát férje követeléseinek. Nagyon szomorú, hogy a kedves, együttérző lány, miként válhatott ilyen kegyetlen személlyé és borzasztó nehéz ezt megérteni. Mintha élőhalott lenne. Nem gyászolhatjuk meg kellőképpen - hiszen nem halt meg - , miután ugyanazt a levegőt lélegzi be, mint mi - és nem is messze tőlünk. Sokszor javasoltuk, hogy beszéljük meg a problémákat, de sohasem kaptunk választ. Azt is mondtuk, hogy bármikor visszajöhet, amikor csak akar anélkül, hogy kérdéseket tennénk fel neki.

Ugyanakkor nekünk nagyszülőknek élnünk kell az életünket. Mindig nyíltan beszéltem a családdal és barátokkal arról, ami történt. Soha egyetlen alkalommal sem mondta nekem senki, hogy valószínűleg rossz szülők voltunk (bár egyszer egy barátunk tréfálkozva megjegyezte, hogy bizonyára rossz szülők voltunk előző életünkben). Azok, akik ismerték családunkat, mióta lányunk kisgyerek volt, kezdetben el sem akarták hinni, hogy mi történt és sokkot kaptak a történtek hallatára. Valójában több barátunk is aggódni kezdett, hogy ugyanez megtörténhet velük is, amikor nagyszülők lesznek. Nem várom el egyikőjüktől sem, hogy igazán megértsék azt a szörnyűséges helyzetet, amiben élnünk kell. Amikor beszéltem a családnak és barátoknak a helyzetünkről, akkor hallottam először az “agymosás” és a “nárcizmus” kifejezésekről. Mai napig összesen 6 pszichológussal/tanácsadóval konzultáltunk, és mindegyik tanácsadáson ugyanez a két szó hangzott el: agymosás és nárcizmus, a nárcisztikus személyiségzavarral együtt (NPD=NSZZ). Azt gondolom, nagyon naiv voltam.

Szintén nem hallottam a családi elidegenítésről azelőtt. Soha azelőtt nem hallottam senkiről, aki így eltávolodott volna a családjától. A saját szüleinkkel nem néztünk szembe minden probléma megbeszélésekor, de soha eszünkbe nem jutott volna kizárni őket az életünkből. Ennek nincs értelme. A család a legnagyobb érték. Látom, hogy manapság már nagyon sok online támogató csoport van. Amikor hasonló történeteket olvasok a világ másik feléből, tudom, hogy nem vagyunk egyedül és ez a helyzet egy világméretű járvány.

Személy szerint úgy érzem, hogy a kikapcsolódás az egyetlen módja a túlélésnek. Igyekszem egészségesen élni annak érdekében, hogy itt legyek, hogy az unokáim megtaláljanak, amikor eljönnek meglátogatni – mert biztos vagyok benne, hogy egy napon eljönnek!

Fordította: Kerényi Kata

Forrás: http://startsatsixty.com.au/living/an-epidemic-in-the-developed-world-gr...

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


 06 80 630155

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!