Mániákusan, sírásig zaklató, kiabáló édesanyától helyezte át édesapához a gyermekeket a Zalaegerszegi Törvényszék

Újabb, ezúttal ideiglenes intézkedés keretében meghozott bírósági döntést ismertetünk, s mely ügy szereplője, a felperes-édesapa egyesületünk tagja. Édesapa is azon tagjaink közé tartozik, aki felhasználta az egyesületi tagsággal járó előnyöket, s annak ellenére, hogy ügyvéddel járt el, ismereteit egyesületünk Tudástárával is bővítette – erőfeszítései végül a másodfokú bírósági eljárásban eredményre vezettek.

Az elsőfokú – az édesapa ideiglenes intézkedését elutasító – bírósági döntés „szokásos” forgatókönyv szerint alakult. Az elsőfokú bíróság megnyugtatónak találta, hogy a gyermekek kitűnő tanulók, magatartásukért az iskolában jutalomban részesültek, s bár a felperes-édesapa akként nyilatkozott, hogy szülőtársa részéről fizikai bántalmazás nem történt, a gyerekeket azonban büntetésből a gardróbba zárta, a család- és gyermekjóléti szolgálat szerint sem veszélyezteti a gyermeket a sötét szekrénybe zárás, központ a védelembe vétel megszüntetését javasolta. Emellett az igazságügyi szakértői vélemény sem állapított meg alperes-édesanya részéről veszélyeztetést – a szakértő szerint a gyermekek problémáit a szülők egymáshoz való viszonya okozza.

Felperes-édesapa szerint az elsőfokú bíróság a bizonyítékokat kirívóan okszerűtlenül, a gyermekek érdekeivel ellentétben értékelte, hivatkozott a döntés tartalmilag jelentősen hiányos, valamint iratellenes mivoltára. A hosszas felperesi indoklás kitért a szakvélemény egyoldalú, szűkös értékelésére, hivatkozott arra, hogy gyermekek érzelmi és élettér-szinten is hozzá kötődnek erősebben, az ő gondozásában kívánnak élni. Rámutatott, hogy bár a gyermekjóléti szolgálat a védelembe vétel megszüntetését javasolta, ezt nem vette figyelembe a gyámhivatal és elrendelte a védelembe vételt. Szerinte nem értékelte kellő súllyal az elsőfokú bíróság a gyermekek osztályfőnökei nyilatkozatait, miszerint az alperes zaklató magatartását írják le. Hivatkozott arra is, hogy édesanya az alapellátás keretében vállaltaknak nem tett eleget, a gyermekeknek pszichológusi megsegítést nem biztosított.

A másodfokú bíróság tagtársunk fellebbezését alaposnak találta, s többek közt az alábbiakat rögzítette:

  1. Alperes az apára faggató kérdésekkel „sírásig zaklatja” a gyermekeket, a lelki terror miatt a gyermekek szoronganak.
  2. A Pedagógiai Szakszolgálat beszerezte az osztályfőnök újabb véleményét, amely szerint a gyermekek az iskolában elmesélték az anya zaklató, erélyes kérdezgetéseit.
  3. Az anya a mániákus, zaklató jellegű faggatózásával a gyakori vitákban az indulatos fellépésével, kiabálásával a gyermekeket lelkileg nyomasztja. Nevelési módszerei, a gyakori büntetések és az érzelmileg hidegebb viszonyulása a gyermekekre lelkileg és érzelmileg is kedvezőtlen hatású. Esetenként a gyermekekkel szemben fizikailag is fellép, megüti őket, ami ugyan nem olyan súlyú fizikai bántalmazás, mint ahogyan azt a felperes a kérelme indokaiban hangsúlyozta, de mindenképp kifogásolható magatartás.
  4. A másodfokú bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekek mindkét szülő, de elsősorban és jobbára az anya magatartása miatt folyamatosan, tartósan szorongásban, feszültségben, esetenként félelemben élnek, a 6. évfolyamot már mondhatni depresszív tünetekkel kezdték. Számukra az alperes a család- és gyermekjóléti szolgáltat többszöri jelzés ellenére a szükséges pszichológusi segítséget sem vette igénybe. Ez a helyzet pedig nem tartható fenn, mert a gyermekek komolyabb pszichés károsodása közvetlen veszélyét jelenti, az egészséges lelki fejlődésüket gátolhatja, akadályozhatja. A másodfokú bíróság nem ért egyet az elsőfokú bíróság azon nézetével sem, hogy a gyermekek állapotában az ideiglenes intézkedés változást nem hozna. A gyermek igazságügyi szakértő előtt tett nyilatkozata és a szakvélemény megállapításai alátámasztják, hogy az édesapjukhoz érzelmileg szorosan kötődnek, vele kívánnak élni és az apánál békésebb, nyugodtabb környezetben vannak.

Szívből gratulálunk egyesületi tagunknak!

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!