Képviseleti jogi cenzura feloldva

Képviseleti jogi cenzura feloldva

Az Egyesületünk köztudottan képviseletet lát el a régi polgári perrendtartás szabályai alapján.

A XIX. Kerületi Bíróságon dr. Kántor Dorottya bírónak ez nem tetszett, és az előtte folyó perben hátrányosan megkülönböztetve az Egyesület tagját akinek képviseletét elláttuk, arra az álláspontra jutott a per folyamatában (tehát nem az elején), hogy az Egyesületünk nem hatalmazhatja meg tagját arra, hogy a perben magát az egyesületet képviselje. Így az előtte folyamatban levő perben korlátozta önkényesen az Egyesület tagjának perbeli jogait, hátrányosan megkülönböztetve őt amely kihatással volt az érdemi döntésre is.

A bírónő kezdeményezése odáig jutott, hogy a Fővárosi Törvényszék bírói értekezleten külön foglalkozott a kérdéssel és több tanácsa is erre az álláspontra helyezkedett, vagyis az Egyesület nem hatalmazhatja meg tagját a fenti tevékenységre. Természetesen voltak tanácstagok akik nem osztották a fentieket és előttük mindennemű probléma nélkül az Egyesület el tudta látni a képviselettel összefüggő feladatait.

Időközben, a Fővárosi Törvényszék előtt I. fokon folyamatban levő személyiségi jogi perben, ahol a fentiekkel azonos hátrány érte az Egyesület másik tagját, ítélet született, amiben elutasították a keresetet.

Az I. fokú ítéletet megfellebbezte a felperes és azt hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla azzal, hogy jogsértően fosztották meg a felperest attól, hogy az általa megjelölt egyesületi tag képviselje a tárgyaláson.

A döntés innen letölthető!

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!