Kaposvári Törvényszék: Feljelentés kiskorú veszélyeztetése, kapcsolattartás akadályozása miatt

A Siófoki Járásbíróságot követően a Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság is feljelentést tett kiskorú veszélyeztetése, kapcsolattartás akadályozása tárgyában azon gondozószülő ellen, aki másfél éve akadályozza a kapcsolattartást.

Korábban hoztuk nyilvánosságra azon döntést, melyben a kapcsolattartás sikeressége érdekében a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar és a rendőrség közreműködését rendelte el a Siófoki Járásbíróság. Mivel az intézkedés sikertelen volt, az első fokú bíróság a kapcsolattartás végrehajtása további jogkövetkezmény alkalmazása körében lezártnak tekintette az ügyet. Egyesületi tagunk közreműködésünkkel megfellebbezte az elsőfokú bíróság ügyet befejező végzését, kérelme nagyrészt az alábbiak szerint megalapozott volt.

A Kaposvári Törvényszék szerint

„abban az esetben, ha a végrehajtás elrendelése esetén a kérelmezett nem teljesíti a határozatban foglaltakat, megnyílik a nemperes eljárás második szakasza, amikor a végrehajtást elrendelő bíróság az elmaradt teljesítés jogkövetkezményeit vonja le. Az indoklás szerint a fokozatosság elvének szem előtt tartásával a végrehajtásnak olyan módját kell alkalmazni, ami a legalkalmasabb arra, hogy a biztosítsa a gyermekkel történő kapcsolattartást. Ennek megfelelően a Bnpt. 22/D § (2) bekezdése a-e/ pontig rendelkezik a jogkövetkezményekről. A (4) bekezdésben pedig utal arra, hogy a pénzbírság ismételten kiszabható. Mindezekből következik, hogy a nemperes eljárás második szakasza nem értelmezhető akként, hogy a bíróság egy jogkövetkezmény alkalmazhat, függetlenül attól, hogy eredményre vezetett vagy sem. A pénzbírság ismételt kiszabásának lehetővé tétele, az indoklásban írt fokozatosság elve önmagában utal arra, hogy amennyiben az egyik jogkövetkezmény alkalmazása eredményre nem vezetett, úgy sor kerülhet egy súlyosabb jogkövetkezmény alkalmazására.”

A jogkövetkezmények alkalmazása körében a „másodfokú bíróság a kérelmezett-gondozószülő önhibáját megállapította és a legcélravezetőbb jogkövetkezménynek a Bntp. 22/D § (2) e/ pontjában foglalt intézkedés megtételét látta”, avagy feljelentést tett kiskorú veszélyeztetése vagy kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása miatt.

Álláspontunk szerint mivel a gondozószülő akadályozta az önálló bírósági végrehajtó cselekményét, avagy semmilyen formában nem működött együtt a végrehajtóval, szükségszerű a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény [Vht.] 45/A. § (1) bekezdése szerinti rendbírság kiszabása is.




Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!