Kapolcsi Kapcsolat – Az Ai. tábor

Kapolcsi Kapcsolat – Az Ai. tábor

Idén harmadik alkalommal szervezte meg a tagjai számára az Apák az Igazságért Egyesület nyári gyerektáborát Kapolcson.

Képzeljetek el egy varázslatos kis falut, aminek a határában egy domboldalban 50 ember, gyerekek, apák és anyák közösen sátrazva töltenek el egy felejthetetlen hetet. Remélem a beszámolóm után már a kedves olvasó is érzékelni fogja ennek a különleges tábornak a sokrétű értékeit és azt az élményt amit mind a szülők mind a gyerekek magukkal vittek az egy hét letelte után.


Sátrazás

Az első ami miatt különleges volt ez a tábor a helyszín. Reggel a sátorból kilépve elénk tárult az ébredő mező és a falu, amihez a madarak óráról órára változó muzsikája adta az aláfestést. Este pedig a falu mögötti távolban lebukó nap helyezte természetes keretbe a napot. Mindezt a remekül felszerelt Glamp-Inn kempingben, ami szinte beleolvadt a környező erdőbe. Ezúton is köszönet a házigazdának, Kéner Zolinak hogy mindezt lehetővé tette. A Balaton-felvidék, a Balaton, és a művészetek völgye néven elhíresült dimbes dombos természetes díszlet sokat segített abban hogy mindenki csak az élményekre fókuszálhasson.

A másik ami tetszett a jól szervezett programok, aminek során a gyerekek megismerkedhettek Szurdi Éva keramikus művész jóvoltából az agyagozás, kerámiázás, kerámia festés teljes folyamatával nem csupán elméletben hanem saját kezük munkája által. Hasonlóan jól sikerült a kosárfonás is Dezső Pista bácsi segítségével az öreg vízimalom udvarán, ahol külön érdekes volt a malmot eredeti működő állapotába visszahelyezni szándékozó vezetőnk rövid bemutató sétája. Jó volt nézni ahogy a gyerekek néha szülői segítséggel közösen alkottak. A sort Taliándörögdön egy levendulás látogatás és szörp kóstolás zárta.


Kézműveskedés

A szinte percek alatt szövődött barátságok révén egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a lazítós közös játékok. A zánkai strandon töltött délutánok, a Sobri Jóska élményparkban eltöltött idő mindenki számára felejthetetlen közös élményeket adtak. Az üveghegynek is nevezett Tűhegy tetejéről pedig olyan kilátás várt minket a Balatonra és a Balaton-felvidék csodáira amit csak tátott szájjal bámultunk. Utolsó napon egy kellemes túrával zártunk, amit végül egy kis tervezett “eltévedéssel” tettem izgalmasabbá. Természetesen a jelszó itt is a jó öreg: “vágjunk itt át mert így időt nyerünk” volt.


Látkép

Nagy szerencsénk volt hogy az ebéddel egyik nap sem kellet bajlódni, mert Taliándörögdön Mohos József polgármester úr aktív közreműködésével a Klastrom büfében minden nap teljes menüt kaptunk amit ezúton is köszönünk.


Barlang

És az esték :) a tárcsán grillezet vacsorák, a szalonnasütések, a bandákba verődve közösen önfeledten játszó gyerekek, a tűz mellett az asztaloknál beszélgető felnőttek a legjobb gyerekkori élményeimet idézték, és a gyerekek arcát elnézve biztos vagyok benne hogy nekik is maradandó élmény lesz ez a hét.

Ha csak ennyit írhatnék erről a táborról már akkor is jó érzés töltene el, mert jó egy ilyen hetet közösen eltölteni. Van azonban valami ami ezt a hetet a résztvevők számára még különlegesebbé tette. Az Apák az Igazságért szervezet ugyanis olyan apáknak, anyáknak és gyermekeiknek szervezte ezt a tábort, akik tagjai az egyesületnek … ami esetünkben azt jelenti, hogy elvált szülőkről beszélünk, akik minden esetben valamilyen hátrányos helyzet miatt fordultak az egyesülethez. Ezekben az esetekben mindennapos a különélő apák és anyák szidalmazása a gyerekek előtt a másik szülő részéről, sok esetben konkrét tényszerű hazugságokat kell ezeknek a gyerekeknek nap mint nap együtt élni. Előrehaladottabb esetekben megindul a kapcsolattartások korlátozása és vagy akadályozása az együtt élő szülő részéről. Sajnos a hatósági folyamatok útvesztőjében ha sikerül is ezeket a lépéseket szankcionálni, legtöbbször évek telnek el (nem túlzás, esetemben is vannak 3 éve húzódó ilyen ügyek), ami alatt az elidegenítő szülő elérheti amit akar: a gyermek maga mondja ki hogy nem akar kapcsolattartásra menni. Ez csak a jéghegy csúcsa … a tábor beszámolóba is csak azért tettem be ezt a kis kitérőt, hogy a laikus olvasó is átérezze azt a csodát ami ebben a táborban a fent leírtakon kívül megesett.

Kiemelném, hogy azon szerencsések mellett, akik el tudtak jönni a gyerekeikkel a táborba, voltak akik a gyerekük nélkül érkeztek. Szinte elképzelni sem tudom az örömük mellett azt a kínt amit nap mint nap érezhettek tudván, hogy akár az ő gyerekük is itt lehetne … de ez most nem az a nyár … illetve sokan voltak akik némán küzdenek tovább a gyermekeikért, de idén a gyerekük nélkül nem jöttek el a táborba. Nekik remélem erőt ad ez a beszámoló ahhoz hogy tovább küzdjenek és jövőre talán ők is részesei legyenek ennek a csodának.

A csoda ami itt volt, az “csupán” annyi, hogy a fentiekben leírtak ellenére ezek gyerekek és a szülők is önfeledten boldog egységben élhették meg ezt a hetet. Normális gyerekként és normális szülőként. Ez talán nem tűnik soknak … de megszámolni nem tudom azokat a pillanatokat, amikor szülőtársaimmal boldogan néztük az 5-15 éves korú gyerekeket ahogy együtt rajcsúroznak majd kicsúszik valamelyikünk száján : végre önfeledten nevet, végre boldog és ezt ki tudja mutatni. Az elmúlt 8 évem egyik legnagyobb csodája ez.


Kosár

És még valami.

A gyerekek is láthatták, hogy az a szülőjük akiről legtöbbször annyit hallanak csak hogy “felelőtlen”, “nem szeret téged”, “csak magára képes figyelni”, “remélem nem bántott” … nos ezek a szülők mosolyognak, gondoskodnak róluk, és egymással tisztelettel bánnak, barátságok szövődnek köztük is. Láthatták, hogy ezek a szülők közösen készítették a vacsorát, egymást segítve telekocsi rendszerben közlekedtek, kiegészítették és támogatták egymást, vagyis teljesen normális felnőtt közösségként viselkedtek.

Biztos vagyok benne. hogy ezek az élmények segíteni fognak ezeknek a gyerekeknek egy egészségesebb szülőkép kialakításában.

Köszönöm!

Írta: Bennó Tamás
Fotók: Szaniszló Csaba

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!