Gyámhivatali mulasztás: egyetlen egy esetben sem tettek feljelentést kiskorú veszélyeztetése miatt két év alatt

Nemrég adtunk hírt, hogy a rendőrség 2016-ban a (Btk.) 210. § (1) bekezdése szerinti kapcsolattartás akadályozása bűncselekmény miatt vádemeléssel csak az esetek 3%-ban élt! (Cikk: Megdöbbentő statisztika a rendőrség mennyire veszi komolyan a gyermekek kapcsolattartásának akadályozását)

Ehhez kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy ezen bűncselekmény kétféleképpen kerülhet a rendőrség látóterébe:

- a kapcsolattartásra jogosult szülő (vagy egyéb személy)

- vagy a gyámhivatal hivatalból történő

feljelentésére.

A jogszabály elég egyértelműen fogalmaz, hogy a gyámhivatalnak mikor kell ezt megtennie:

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról

A kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása

33. § (8) Ha a kapcsolattartásra kötelezett neki felróhatóan akadályozza a gyermeknek a kapcsolattartásra jogosulttal való kapcsolata kialakítását, fenntartását, a gyermeket bizonyíthatóan, a kapcsolattartásra jogosult ellen neveli és a kapcsolattartásra vonatkozó határozatnak a (4) és az (5) bekezdés szerinti végrehajtási intézkedések ellenére sem tesz eleget, a gyámhivatal
a) a szülői felügyeleti jog rendezése vagy a gyermek harmadik személynél történő elhelyezése iránt pert indíthat, feltéve, hogy az a kiskorú gyermek érdekében áll, és azt a szülő vagy harmadik személy is kéri, vagy
b) feljelentést tesz kiskorú veszélyeztetése vagy kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása miatt
.

Az Apák az Igazságért Egyesület megkeresésére az alábbi választ kapta a XI. kerületi hivatal gyámügyi osztályától 2016. április 19-én kelt levelükben:

"2014. és 2015. évben a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997 (IX. 20.) Korm. rendelet 33. §. (8) b) pontja alapján kiskorúval való kapcsolattartás akadályozásának vétsége, illetve kiskorú veszélyeztetése miatt nem történt feljelentés.

2014. és 2015. évben a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997 (IX. 20.) Korm. rendelet 33. §. (8) a) pontja alapján szülői felügyeleti jog rendezése, illetve gyermek családból történő kiemelése iránt hivatalból nem indult eljárás."


Alább olvasható a teljes válasz:

Jelenti ez azt, hogy a XI. kerületben nincsenek kapcsolatkorlátozó szülők? TERMÉSZETESEN NEM JELENTI. Több tagunk is negatív tapasztalatokkal rendelkezik a gyámhivatal hatékonyságáról. A kerületben legalább annyi, vagy - éppen a hozzáállásuk miatt - több gyermek veszélyeztetett ezen szempontból.

Ezen statisztikák alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem a jogszabályok hiányos volta, hanem a hatóságok KÖZÖMBÖS MAGATARTÁSA jelenti gyermekeink kapcsolattartási jogának érvényesülésének LEGNAGYOBB GÁTJÁT!

(2017 elején az egyesület ki fogja kérni a 2016-os adatokat, egy esetről tudunk, amikor a XI. kerületi gyámhivatal végre hivatalból feljelentéssel élt 2016. június 3-án, a rendőrség azóta se vette fel a kapcsolatot a szülőkkel (5 hónapja). Így könnyen lehet több száz napig nyomozni egy ilyen ügyben - ha egyáltalán hajlandóak.)

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!