Egy APA kérdései

Csak bennem merült fel az a kérdés, hogy hétvégeken miért zömében apukák szaladgálnak a gyermekük után a játszótereken? Tudom, ilyenkor az anyák nyugodtan megfőzhetik az ebédet úgy, hogy nem kell a pelenkással közben foglalkozni. Igen, vannak olyan apák is, és vannak ilyenek is, mint én, akinek csak ez a játszóteres szaladgálás adatott meg. Kéthetente hétvégén.

Amikor legutóbb lent voltunk a téren a fiammal, ott volt egy kislány is. Olyan igazi hercegnős, totyogott össze-vissza. Elég nagy volt, hogy lehozzák már, de még kicsi, hogy bármit is tudjon odalent játszani. Így jobb híján szedegette a kavicsot, és sétált fel s alá. Hozzám is odajött és azt mondta édes babanyelvén, hogy „pápá apa”. Mosolyogtam, mert a kicsi kezecskéit is a magasba emelte a pápához. Egy férfi lesütött szemmel azt mondta: „Itt vagyok, kicsim, apa mögötted van”. Majd elnézést kért - tőlem.

Kicsivel később beszédbe elegyedtünk és kiderült, sok közös van az életünkben. Elváltunk mind a ketten. Vele ellentétben én szerencsésnek mondhatom magam. Én békében váltam el a feleségemtől. Nekem nem kell harcolni azért, hogy pár órára, vagy napra velem lehessen a fiam.

Sok kérdés kavargott bennem a beszélgetésünk alatt és után is. Nem értem, hogy ha valakik valaha szerették egymást, miért viselkednek így? Miért áll bosszút a másikon a gyereket használva pajzsként maguk előtt? Feltette ezeket a kérdéseket már valaki olyannak, aki így viselkedik? Mit csinálnak ilyenkor az adott szülő környezetében élők? Adják alá a lovat, ahogy mondani szokták? Ki dönt olyankor, amikor a gyerek hosszas kérlelés után sem száll be a kocsiba? Vajon tényleg megvalósítja ilyenkor a gondozó szülő az ellennevelést? Miért csinálhatják ezt, büntetlenül? Vajon miért nincs összefüggés a gyerektartás fizetése és a kapcsolattartás között?

Sok a kérdés, de válasz szinte egyikre sincs. Én sem tudtam mit válaszolni, amikor ezeket a kérdéseket, a beszélgetés közben hallottam. Csak néztem együtt érzőn, de ezt ott is, akkor is kevésnek éreztem.

Amikor hazaértünk és volt egy kis időm, rákerestem az interneten a felvetett kérdésekre. Meglepődtem, hogy milyen nagyon sok sorstársa van egy ilyen helyzetbe került apának. És milyen sokára kap megnyugvást, ha elkezd harcolni a jogaiért. Mert igen. A kapcsolattartás szülői jog, és ennek akadályozása ugyanúgy bűncselekmény, mint a bolti lopás. Csak nem kap olyan nyilvánosságot, így kevesen is tudják.

Még mindig az a kislány jár az eszemben, aki apának hívott engem. Engem, akit még sosem látott.

Szeretem a gyerekem! Nagyon! Nem tudom, mit tennék, ha ilyen helyzetbe kerülnék. Mert ugye, ezt előre nem lehet tudni. Az apuka sokat mesélt erről. Hogy félt, ha nem úgy cselekszik, ahogy megfelel a volt párjának, nem látja többé a gyerekét. Félt attól is, hogy a gyereke el fogja őt utasítani, mert nem látja mindig, mint régen. Próbáltam reményt adni neki, hogy a gyerekeknek jó radarjaik vannak, tudják, ki szereti őket. Nehéz beszélgetés volt. Aztán otthon hosszasan öleltem a fiam, aki nem értette és meg is kérdezte: „Mi ütött beléd, apa?”. Semmi, feleltem, csak szeretlek!

Sok olyan internetes oldal van, akik ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Vajon a játszótéri apuka tudja ezt? Vajon ott mit csinálnak az apák? „Ötyéznek”, csak amolyan férfiasan? Felkerestem az egyik ilyen, gyermek érdekeit szem előtt tartó csoportot. Megdöbbentem. Nem azon, hogy mennyien voltak tagok, hanem azon, hogy milyen dolgokat kell átélniük.

Őszintén írtak saját gondjaikról, problémájukra megoldást keresvén. Habár engem, szerintem - és jó lenne, ha ez így is maradna - nem érint, de csatlakoztam a csoporthoz. Nem azért, hogy eggyel többen legyenek! Hanem mert én is hiszem azt, amit ők, hogy „A gyermeknek apa kell, a saját édesapja”!

Lejegyezte: Török Tamara

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!