Családterápia az Apák az Igazságért Egyesülettel együttműködésben

Családterápia az Apák az Igazságért Egyesülettel együttműködésben

Az Apák az Igazságért Egyesület - megalakulása óta - több segítő szakembert vonzott magához, mellyel kapcsolatban mindannyian örömünket és hálánkat fejezzük ki. Nem titkolt módon - kisebb hagyományteremtő szándékkal - szeretnénk elindítani egy olyan cikk sorozatot, melyben közelebbről is megismerhetitek ezen aktívan dolgozó emberek munkájának területét, tevékenységét, motivációit. Elsőként Dr. Droppa Lászlónét mutatjuk be Nektek, aki pár- és családterapeutaként segíti Egyesületünk tagjait.

„A boldog házasságnál, párkapcsolatnál nem az a fontos, hogy mennyire tudsz harmóniában élni, hanem az, hogy mennyire tudod kezelni a diszharmóniát.” - Georg Levinger

A fenti mottó vezérli munkádat. Kérjük, néhány szóban mutasd be nekünk szakmai pályafutásodat!

   Dr. Droppa Lászlóné Éva vagyok, eredeti végzettségemet tekintve óvónő. 20 évig dolgoztam ezen a pályán. Mindamellett, hogy nagyon szerettem a munkám, egy idő után elérkezettnek láttam az időt a változásra, és tapasztalataimat, gyermekek iránt érzett felelősségérzetemet más területen szerettem volna kibontakoztatni. Elköteleződésem a gyerekek és családok megsegítése felé irányult, először gyámhivatali ügyintézőként helyezkedtem el, később egy kolléganőmmel Gyermekjóléti Szolgálatot hoztunk létre Dabason. Intézményünk 15 év alatt 5 település csatlakozásával kistérségi társulássá nőtte ki magát. Én intézményvezető helyettesként, szakmai vezető- és családterapeutaként láttam el feladatomat.

  Hogyan kerültél kapcsolatba az Apák az Igazságért Egyesülettel, miért választottál minket?

    Nyugdíjasként hirtelen sok szabadidővel rendelkeztem, ezért azon gondolkodtam, miként tehetném hasznossá magam. Az Apák az Igazságért Egyesület nevével és tevékenységével az interneten találkoztam először. Azért választottalak Benneteket, mert a családokkal végzett munkám során azt tapasztaltam, hogy ezen a területen anyai/női dominancia van, melyet a hatóság is támogat. A férfiak elveszetten bolyonganak ebben a világban, nem tudják kellő hatékonysággal képviselni az érdekeiket. Elkeseredésükben gyakran erőből akarják megoldani a gondjaikat, amivel csak rontanak a helyzeten. Segítségre van szükségük, és én úgy éreztem, hogy hasznos lehet egy szakértő, női támogatás mellettük, ügyük vitelében.

   Mi a véleményed az Egyesületről, mit jelent számodra az Egyesület munkájában való részvétel?

     Örömmel tapasztaltam, hogy itt a szakszerűség és az alapos jogi ismeret a legfontosabb érték. A szolidaritás nem megy a képviselet rovására, annál is inkább, mert a tagok között anyák is vannak, akik az apai elidegenítéstől szenvednek. Azt is fontos erénynek tartom, hogy az Egyesület megállapodás párti, tehát legfőbb törekvése, hogy olyan egyezség szülessen a felek között, amely minden részt vevő (apa, anya, gyerekek) számára a legoptimálisabb megoldást jelenti.

    Véleményed szerint hogyan élik meg az Egyesület tagjai a válás utáni helyzetüket?

      Azoknál, akikkel kapcsolatba kerültem azt látom, hogy érzelmileg már nagyon elfáradtak, a helyzet annyira elmérgesedett a felek között, hogy a kapcsolatok rendezése a lehetetlenség határát súrolja. Ők maguk is reménytelennek tartják a közeledést. A megegyezéshez a sérelmek feldolgozása szükséges, ehhez pedig le kell ülni és párbeszédet kell folytatni az érintett feleknek. Ez sajnos ritkán valósítható meg a hosszú ideje megélt indulatok miatt, pedig ha elfogadnák a szemben álló szülők, hogy bármilyen közös megegyezés jobb, mint egy idegen (hatóság) által hozott kötelező döntés, akkor jobban akarnák ezt a beszélgetést.

     Mi jelenthet segítséget a családok számára?

       Véleményem szerint itt is, mint mindenben, a prevenció a legfontosabb. A párok/családok sajnos nem fordítanak kellő gondot kapcsolatuk ápolására. Élik a mindennapokat gyakran taposómalomként és nincs kedvük, idejük azzal törődni, hogy ki, hogyan érzi magát a bőrében, a családban. Leszoknak a beszélgetésről. Ezzel elindul a kapcsolat szétesése, mely az idő múlásával elhidegüléshez, egymás hibáztatásához, majd szétváláshoz vezet. Ekkor megindul a harc a gyerekért, mert ő ugye mindenki számára fontos, csak azt felejtik el, hogy a gyerek a leggyengébb láncszem ebben a kötelékben és ő szenved a legtöbbet a szülők csatájában. Megelőzhetjük a bajt azzal, hogy nagyon figyelünk egymásra és ha azt érezzük, hogy valami megváltozott közöttünk, akkor új szabályokat vezetünk be. Ha ezt otthon nem tudjuk rendbe tenni, keressünk egy szakembert, aki segít ebben.

      Mi a feladata, célja a család- és párterápiának?

        A család- illetve párterápia célja, hogy a felek feldolgozzák az évek alatt felhalmozódott sérelmeket, fájdalmakat, helyére kerüljenek a félreértések, csalódások, melyek szinte beléjük kövesedtek. Fontos, hogy eljussanak oda, hogy megértik társuk viselkedését és elfogadják őt olyannak, amilyen. Így tudnak akár válás után is együttműködni a gyermekük érdekében.


       Család

       Miben tudsz segítséget nyújtani az egyesületi tagok számára?

         Mivel hosszú ideig gyermekjóléti és gyámügyi területen dolgoztam, egyrészről a hivatalok előtti képviseletben, másrészt tanácsadással tudok segítségül szolgálni. Pedagógusként és számos tapasztalattal a hátam mögött gyermeknevelési, életvezetési tanácsokkal, család- és párterápia végzésével segíthetek a legtöbbet. Terápiát több területen lehet és érdemes alkalmazni. Van válásterápia, kifejezetten a gyermek érdekét szem előtt tartó, „jó válás” érdekében. Ajánlott a válás utáni, új kapcsolat létrejöttekor történő családterápia, hiszen az új család felállásakor is nagyon sok nehézség és buktató jelentkezhet. S végül, de nem utolsósorban, a megromlott szülő-gyerek kapcsolat rendbetételénél – legyen az akár elidegenített gyerek is – kiemelkedően fontos a családterápia.

        Mediáció vagy terápia? Mi a különbség? Melyik miben célravezető?

          Mindkettőnek megvan a maga helye és szerepe. Nyugati mintára, ahol a válások esetében lassan húsz éve kötelezően előírja a bíróság, nálunk is bevezették a mediációt. Ennek célja a peres felek megegyezése a vagyonmegosztás és gyermekelhelyezés területén, közös megállapodás a szülők és gyermekek közötti kapcsolattartásról. Azokban az esetekben hatásos a mediáció, ahol pragmatikus döntést lehet hozni.
           A család- és párterápia az érzelmekre helyezi a hangsúlyt. Célja, hogy az érintett felek feldolgozzák valós vagy vélt fajdalmaikat, sérelmeiket, melyek gátolják őket a szeretetteljes, bizalmi kapcsolat megélésében. Fontos, hogy felszínre hozzuk és helyére kerüljenek a ki nem beszélt gondok, problémák, hogy ezáltal javuljon a kapcsolat minősége. A szülők megtanulják, hogyan működtessék együtt hatékonyabban, boldogabban az életüket. A családterápiában ott a helye a gyereknek (még problémás, peres esetekben) is.

          Volt néhány tagunk, akik éltek a segítségeddel.

            Igen, több Tag is megkeresett, akiknek segítettem gyermekjóléti szolgálatnál, gyámhivatalnál, valamint terápiába többen is járnak hozzám az Egyesületből.

           Tagjaink ajánlásai:

             Székely Balázs: „Droppa Éva több évtizedes tapasztalata, kiváló szakmai tudása és kristálytiszta meglátásai segítettek elérni, hogy a családsegítő intézmény a rá vonatkozó eljárási szabályoknak megfelelően, valóban a gyerekeim érdekében hozzon intézkedéseket.”
              S Szandra: „Csak néhány alkalommal volt szerencsém Droppa Évához, de ezalatt a kevés találkozás során is tisztán láthatóvá vált, hogy nagyon szerencsés vagyok, hogy hozzá fordultam.

              A volt férjemmel mentünk el hozzá kapcsolattartási mediációra. Ebből egy közös alkalom, majd utána 2 olyan alkalom lett ahol már csak én voltam jelen.

              Már az első benyomásom az volt róla, hogy nagyon magabiztos, de ugyanakkor visszafogott és barátságos, az ember valahogy ösztönből bizalmat szavaz neki. Kicsit várni kellett az exre, így nagy vonalakban el tudtam mesélni neki, hogy mi miatt is kerestem meg őt, Szaniszló Csaba ajánlásával.

              A rövid kettesben töltött beszélgetés során már teljesen közvetlen viszonyt sikerült kialakítani.

              Amikor az ex is becsatlakozott, meghallgatott mindkettőnket és a beszélgetés végéig maximálisan pártatlan maradt, aminek néha én, de leginkább az ex nem örült, mert igen, ő mindig azt és úgy mondta, ahogy azt egy nagy tapasztalattal rendelkező szakembertől elvárható, nem pedig a személyes szimpátia alapján fogalmazta meg az észrevételeit és megjegyzéseit. Kicsit sem próbált egyik oldalnak sem kedvezni. Nyilván ilyen esetben mindenki arra számít, hogy valamelyik oldal felé elfogultabb lesz a mediátor, de nála ez egyáltalán nem volt jellemző. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy olyan, mint egy igaz barát, aki akkor is megmondja az igazat, ha az éppen nekünk nem tetszik és nem lesz tőle túl jó kedvünk. De pont ezzel segített megtalálni a helyes utat, hogy rájöjjünk, félre kell tenni a személyes sértettséget, hogy tudni kell tisztán és józanul gondolkozni minden körülmény között. Mindig olyan szemszögből tette fel a kérdéseket, amire tudtam ugyan a választ, csak éppen előtte nem jutott eszembe abból a bizonyos oldalról megközelíteni azt..tipikusan a „nem látja a fától az erdőt” eset állt fenn.

              A közös mediációt 2 olyan alkalom követte, ahol egyedül voltam (az exnek nagyon fájt az igazság) én viszont úgy éreztem, hogy van néhány dolog, amin nem tudom magam túltenni segítség nélkül. Nagyon sokat jelentett a vele folytatott beszélgetés, ahol az ember sír egy jót és megkönnyebbül. Természetesen az Éva sem, ahogyan más hasonló szakember sem tudja megoldani helyettünk a problémákat, de nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy segítsen az embernek reálisan megközelíteni a dolgokat, rávezeti az embert arra, ha saját magának hazudik, mert a könnyebbik utat választja és valljuk be, sokan vagyunk így, vagy ha nem akkor inkább a homokba dugjuk a fejünket.

              A lényeg, hogy senki sem képes helyettünk megoldani az életünket, elszenvedni a fájdalmunkat, kisírni magát helyettünk, elsősorban nekünk kell akarni felállni és tovább menni, csak van, akinek ehhez külső segítségre van szüksége. Nem szégyen azt belátni, ha egyedül nem megy, nem tudjuk hogyan tovább, de az első dolog, amit magunkért megtehetünk az az, hogy ha úgy érezzük, iránymutatásra, támogatásra lenne szükségünk, forduljunk szakemberhez. Én is ezt tettem és örülök, hogy Droppa Éva volt a segítségemre.”

             Kedves Éva! Köszönjük, hogy munkádat, szolgálatodat Egyesületünknél látod el! Kívánjuk, hogy tevékenységed minél több szülő és az általuk érintett gyermekek megelégedését szolgálja!

             Droppa Lászlóné elérhetőségeit az alábbi linkeken találjátok:
             https://ai.booked4.us/Calendar/Calendar/2
             http://parterapia.uw.hu/index.html

             Oszd meg az oldalt!

             Légy Ai tag!

             - Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
             - Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
             - Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
             - Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

             Csatlakozz most!

             Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


              A szülői elidegenítésről

             Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


              06 80 630155

             Apák Az Igazságért

             Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

             Tovább...

             Ai Ruházat


             Ai Ruházat

             Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!