Budapest Környéki és a Debreceni Törvényszék a nyárra eső időszakos kapcsolattartás helyes értelmezéséről

A Budapest Környéki és a Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróságok azon döntéseit adjuk közre, melyek arról szólnak, hogy a teljes nyári szünetet időszakos kapcsolattartási időnek kell-e tekinteni azzal összefüggésben, hogy a nyári szünetben a folyamatos kapcsolattartás szünetel. A törvényszék határozottan kifejti, hogy időszakos kapcsolattartásnak csakis a szabályozásban foglalt azon időszak tekinthető, ami a szabályozásban meg van jelölve.

Egyesületünk határozott álláspontja az, hogy időszakos kapcsolattartás idején nem él a folyamatos kapcsolattartás és az időszakos kapcsolattartással megegyező, gondozószülőt szülőt megillető időtartamban sem. Mivel a nyári kapcsolattartás legtöbb esetben úgy van szabályozva, hogy júliusban és augusztusban illeti meg a külön élő szülőt az időszakos kapcsolattartás, ezért a gondozószülőt is csak júliusban és augusztusban illeti meg – az időszakos kapcsolattartással megegyező – gyermekkel töltendő időtartam.

Tehát arra az időszakra, amire a szabályozás nem terjed ki, mindvégig a folyamatos kapcsolattartás szabályai érvényesek, amennyiben a kapcsolattartást rendező határozat ettől eltérően nem rendelkezik.

Ugyanerre az álláspontra helyezkedett a Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróság a 1.Pkf.20.962.2020/2. sz. végzésében, miszerint

„az egyezségben írt időszakos kapcsolattartás idejére a folyamatos kapcsolattartás valóban szünetel, azonban az ezt meghaladó időszakra a folyamatos kapcsolattartás szabályai vannak érvényben. A kérelmező fellebbezésében foglalt, ezzel ellentétes értelmezés ugyanis arra a méltánytalan eredményre vezetne, hogy az időszakos kapcsolattartással érintett hónapokban a kérelmező apa kapcsolattartási lehetősége a folyamatos kapcsolattartás gyakoriságához képest szűkülne. A kapcsolattartás ily módon történő korlátozása a céljának megvalósulását is veszélyeztetné, hiszen a Gyer. 27. § (1) bekezdése értelmében a kapcsolattartás célja, hogy a gyermek és a kapcsolattartásra jogosult közötti családi kapcsolatot fenntartsa, valamint a kapcsolattartásra jogosult szülő a gyermek nevelését, fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérje, tőle telhetően segítse”.

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!