Bírósági határozat a gyermek áthelyezése a különélő szülőhöz, ha a gondozó szülő akadályozza a kapcsolattartást.

Bírósági határozat: a gyermek áthelyezése indokolt a különélő szülőhöz, ha a gondozó szülő akadályozza a kapcsolattartást

Bírósági határozat: a gyermek áthelyezése indokolt a különélő szülőhöz, ha a gondozó szülő akadályozza a kapcsolattartást

BH 2017.4.123

Az a szülői magatartás, mely a kisajátítás szándékával, a gyermek befolyásolása útján a másik szülővel való kapcsolattartást évek óta gátolja, ellehetetleníti, a kiskorú hosszú távú érdekeit, kiegyensúlyozott fejlődését veszélyezteti és a gyermeknek a jobb nevelési készséggel rendelkező különélő szülőnél történő elhelyezését indokolja.

[1952. évi IV. tv. (Csjt.) 1. § (2) bek., 72/A. § (1) bek., 92. § (1) bek., 2013. évi V. tv. (Ptk.) 4:174. §, 1952. évi III. tv. (Pp.) 164. §, 206. § (1) bek.].

A kapcsolattartás a különélő szülő legfontosabb jogosítványa, egyben a gyermekkel szembeni kötelezettsége, amelynek folyamatában figyelemmel kísérheti gyermeke fejlődését, illetve a megvalósuló vele való rendszeres együttlét és közös programok lévén a szülő maga is aktív részese lehet gyermeke nevelésének és gondozásának. A kapcsolattartás alapvetően gyermeki jog, ez biztosítja azt, hogy a szülők érzelmi közösségének megszűnése ne jelentse egyben a gyermek elválását is az egyik szülőtől. A fentiekből következően a kapcsolattartás a törvényben meghatározott gyermeki alapjog, egyben a különélő szülő joga és kötelezettsége, nem a gondozó szülő által meghatározott körülmények között biztosított kegy.

A Kúria részletes indoklása itt tölthető le:

Csatolt fájlok: 

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


 06 80 630155

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!