A gyermekeket szexuálisan zaklató nők ugyanolyan károsak az áldozataikra, mint az ilyen férfi elkövetők

Beszéljünk róla

A gyermekeket szexuálisan zaklató nők ugyanolyan károsak az áldozataikra, mint az ilyen férfi elkövetők

„Elképzelhetetlen, hogy egy nő egy védtelen gyermeket szexuális játékra elcsábítson, de ha ez meg is történik, ugyan milyen károkat okozna mindez pénisz nélkül?!”

A szexuális bántalmazásról szóló korai irodalom – amint azt a fenti 1972-es idézet is példázza – gyakran azt sugallta, elképzelhetetlen, hogy a nők gyermekek sérelmére ilyen bántalmazást kövessenek el, ám ha ez meg is történik, akkor az kevésbé ártalmas, mint amit férfiak követnek el.

A korabeli tévhitek ellenére a nők igenis képesek gyermekeket szexuálisan zaklatni, melynek hatásai nagyon károsak tudnak lenni. Egy nemrégiben elvégzett amerikai tanulmány szerint a gyermekvédelmi hatóságok által elismert öt szexuális bántalmazási esetből egy alkalommal nő volt a fő bűnelkövető. A nők által elkövetett szexuális visszaélések nem korlátozódnak a gyermekek érintésére és ölelgetésre. Sok más szexuális jellegű cselekedet mellett a nők tárgyakkal hatolhatnak a gyermekek testébe, szexuális kapcsolatra kényszeríthetik őket saját magukkal vagy akár állatokkal is.

Miközben a nyilvánosság elkezdte felismerni, hogy a nők is képesek gyermekekkel szemben szexuális visszaéléseket elkövetni, a kutatások azt a közfelfogást mutatják, hogy a női elkövetőket kevésbé tartják ártalmasnak az áldozataikra nézve, mint a férfi bűnelkövetőket. Ennek oka a „hagyományos” nemi szerepekben keresendő: nem minden nő gondoskodó, védelmező és képtelen arra, hogy bántalmazzon valakit, különösen gyermeket.

A nőnemű szexuális bűnelkövetők káros hatásai

A nők általi szexuális zaklatáson átesett gyermekek egész életen át tartó súlyos sérüléseket kénytelenek elviselni. Ezek a sérülések nem különböznek a férfiak által elkövetett szexuális bántalmazások következményeitől. Ezek a következmények lehetnek például az önpusztítás, kábítószer használat, depresszió és a szexuális identitás zavarai.

Különösen aggasztó, hogy a kutatások szerint nők és férfiak által egyaránt szexuálisan bántalmazott áldozatok szerint a nőnemű elkövetők zaklatása pszichológiailag károsabb volt, mint a férfiak által elkövetett bántalmazás.

Vannak olyan következmények, amelyek inkább a nők által szexuálisan zaklatott áldozatokra jellemzőek. Ide tartoznak a nőkkel szembeni intenzív düh, valamint a nőkkel való kapcsolatok kialakításának nehézségei.

A kutatások kimutatták, hogy a nők általi szexuális bántalmazások során sokkal nagyobb valószínűséggel lesz az elkövető saját gyermeke (vagy egy gondozása alatt álló gyermek) az áldozat, mint a férfi szexuális bűnelkövetők esetében. Egy férfi zaklatónak sokkal inkább a gyermek rokona, barátja vagy szomszédja lesz az áldozata. A nők által elkövetett szexuális visszaélések áldozatai azzal a súlyos árulással küzdenek, hogy az bántalmazta őket akiben egész életükben legjobban bíztak: édesanyjuk vagy gondozójuk.

Azokban az esetekben, amikor az elkövető a gyermek édesanyja, az áldozatok arról számoltak be, hogy nehezen alakítják ki az egyéniségüket, még felnőtt korukban is. Az anya és a gyermek közötti szorosan összefonódó kapcsolat miatt ezeknek az áldozatoknak nehézséget okoz az önálló egyéniség kialakítása. Egy szexuálisan zaklatott személy így jellemezte ezt:

„Időnként a bőrömön érzem őt. Nem tudom körülírni […] Azt hiszem olyan, mintha valamilyen módon összeolvadnánk egymásba. Kaparom és kaparom a bőröm, de nem tudok elég mélyre kerülni ahhoz, hogy megszabaduljak tőle.”

Az áldozatok támogatása

Tudjuk, hogy a szexuális bűncselekményekről általában ritkán számolnak be az áldozatok, de a visszaélések felderítését tovább nehezíti ha az elkövető nő. A nők által elkövetett zaklatások áldozatai a szokatlan és kevésbé gyakori bántalmazási forma miatt elnémulnak és elszigetelődnek. Az áldozatok félnek attól, hogy a nemi sztereotípiák miatt nem hisznek majd nekik, hiszen a nõkrõl az a kép él, hogy gondoskodóak és védelmezőek.

Mi a helyzet a tizenéves fiúkkal, akikről úgy tűnhet, hogy „hajlandók” szexuális kapcsolatban lépni idősebb nőkkel? Néhány olvasó úgy kommentált egy nemrégiben megjelent cikket, mely arról írt, hogy elítéltek egy tanárnőt aki három fiú tanítványát szexuálisan kihasználta, hogy ez „minden iskolás fiú álma”. Egy másik személy pedig ezt fûzte hozzá: „Annyira „sajnálom”, hogy srácként ez sosem történt meg velem.„

Ha továbbra is alábecsüljük a nők által elkövetett bántalmazások káros hatásait, milyen üzenetet küldenek a fenti kijelentések az áldozatoknak és az elkövetőknek?

Fontos tudni, hogy társadalmunkban igenis léteznek olyanok, akiket nők bántalmaztak szexuálisan ám errõl nem beszélnek. Számukra hiányzik a megérdemelt igazságtétel és a szükséges támogatás. Át kell alakítanunk azt a közfelfogást, miszerint a nők által elkövetett szexuális zaklatások kevésbé ártalmasak az áldozataikra mint a férfiak által elkövetettek, és nyitottabbnak kell lennünk arra, hogy a szexuális bántalmazást nemektől függetlenül értelmezzük és beszéljünk róla.

Fordította: Herpy Miklós
Lektorálta: Szarka Levente

Eredeti cikk: https://theconversation.com/women-who-sexually-abuse-children-are-just-a...

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!