Az elidegenítő szülő reflex-szerű támogatása a szülők közötti konfliktus során - PAS 5. rész

"A szülői elidegenítés nyolc jellemző tünete és kifejtése" cikksorozat ötödik része

A szülők közötti vitákból - történjen az váláskor, vagy azt követően - a gyermekek igyekeznek mindig kimaradni és egyik szülő pártjára sem állni - kivéve, ha valamiféle bántalmazás vagy extrém méretű elhanyagolás történt. Ha a gyermek azt érzi, hogy valamelyik szülője a vitában alulmaradni látszik, akkor gyakran előfordul, hogy a segítségére kel. Ez a fajta reakció általánosnak tekinthető, de nem igaz minden esetre. Amennyiben bántalmazás történt, előfordulhat, hogy a gyermek a bántalmazó szülővel szemben foglal állást, ez azonban még ebben az esetben is inkább kivételesnek tekinthető, mint általánosnak.

Ha bántalmazásnak nincs nyoma, a gyermekből egyszerűen hiányzik az a reflex, hogy konfliktus során egyik vagy a másik szülő pártjára álljon.

A gyermekek nem szeretnek szüleik vitájában részt venni. A leggyakoribb megoldás, hogy magukra csukják szobájuk ajtaját vagy egyéb módon kerülik a feszült helyzetet. Nem akarnak semmiképp sem belebonyolódni a szülők közötti konfliktusba. Ha vita során az egyik szülő a gyermektől vár valamiféle megerősítést, akkor a gyermek - amennyiben enged a nyomásnak és megteszi - úgy érezheti magát, hogy a másik szülőjét elárulta.

Csak ismételni tudjuk: egy gyermek mindent megtesz azért, hogy az efféle helyzetekben ne vegyen részt. Ebből a háttér információból kiindulva érthetjük, hogy a szülői konfliktusok során az egyik szülő reflex-szerű támogatása mennyire egybevág az elidegenítés koncepciójával.

Látható az is, mennyire nem természetes, ha egy elidegenített gyermek aktívan vagy akár agresszíven támogatja az elidegenítő szülőt véleményében, függetlenül attól mi a valós helyzet. Ha ez a tünet jelen van, akkor az elidegenített gyermek még a legabszurdabb álláspontot is támogatni fogja ha az az elidegenítő szülőtől származik.

Csoportos foglalkozásokon, vagy családi segítségnyújtás alkalmával megfigyelhető volt, hogy a gyermek még akkor is az elidegenítő szülő álláspontját képviselte, ha az ellen vitathatatlan bizonyítékot mutattak fel neki. Ezek az extrém példák jól mutatják a szülői elidegenítés patológiás mivoltát.


Az elidegenítő szülő reflex-szerű támogatása a szülők közötti konfliktusok során

Gardner eredetileg úgy írta le a szülői elidegenítés folyamatát, mint „félelem-vezérelt” jelenség. Ez alatt azt értette, hogy az elidegenített gyermek fél attól, hogy olyat tesz, ami az elidegenítő szülő számára nem elfogadható. Ez az érzés úgy jellemezhető, hogy olyan hatással van gyermekre a szülőtől való félelem, mint amikor egy közösségben a gyereknek attól kell tartania, hogy megtorlást szenved ha nem engedelmeskedik a többieknek.

Ha a gyermek elidegenítő szülőjével tölti a legtöbb vagy akár az összes idejét, a megtorlástól való félelem szinte kézzel fogható. Ez a fajta szorongás és az ebből fakadó agresszorral (elidegenítő szülővel) történő azonosulás az, ami a gyermek patológiás viselkedését és eltorzult gondolatat-világát táplálja. Ez a tünet jól jellemezi az elidegenítés dinamikáját.

A tünet megtévesztő lehet és veszélyesen eltorzíthatja a képet azok számára, akik nincsenek tisztában a szülői elidegenítés hatásával. Ilyen esetben ezek a szakemberek valószínűleg elfogadják azt, amit az elidegenített gyermek kijelent. Emiatt a tünet felismerése nagyon fontos, legyen szó gyámról, pszichológus szakértőről vagy bárkiről, akit a bíróság kirendelt, hogy megállapítsa a gyermek mindenek felett álló érdekét.

Forrás: http://www.jmichaelbone.com/blog1/the-eight-symptoms-of-parental-alienat...

Szerző: dr. J. Michael Bone, Ph.D
Fordította: Szarka Levente
Lektorálta: Pénzes Ilona

A cikksorozatunk előző része: A független gondolkodó jelensége
A cikksorozat következő része: A bűntudat érzésének hiánya az elidegenített szülővel szembeni durva viselkedés során

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!