Az Apák az Igazságért Egyesület állásfoglalása: A meggondolatlan gyermekbántalmazós kampányfilmekről

Az Apák az Igazságért Egyesület (Ai.) álláspontja szerint az elmúlt hetek kedélyeit borzoló apaellenes kampányfilmek eltüntetése nem tűr halasztást. A mai napon ezek a videók még mindig fent vannak a gyermekjogi szervezet oldalán. Az a megoldás, mely az apa szó anyára cserélést javasolta, dilettáns és szakmaiatlan ötlet, mindkét verzió romboló a gyermekek számára.

Az Ai. célja összhangban áll azzal a társadalmi érdekkel és értékkel, hogy a gyermek mindkét szülőjéhez és minden nagyszülőjéhez ugyanannyi joggal rendelkezhessen. Ebbe nem fér bele az „akkor cseréljük le az egyik szülőt a másikra”. Aki ilyet javasol, az meggondolatlan szavai következményeivel és nem rendelkezik kellő szakértelemmel a családok és a gyermekek jogait, valamint a gyermekek lelki szükségleteit illetően.

Az Ai. elismeri, hogy a kampányfilmek egyetlen célt értek el, hogy a részben valódi szakértők beszéljenek a problémáról és kiderüljön, hogy a gyermekbántalmazás körébe többnyire mást gondolnak bele az egyes területek delegáltjai. De az ár, amit ezért fizetni kell, nem elfogadható.

A kisfilmek ugyanakkor arra is alkalmasak voltak, hogy a gyermekbántalmazást bulvárosítsák, és eltereljék a figyelmet a többi gyermeki joggal kapcsolatos problémáról: jelenleg is szép számmal zajlanak válóperek, gyermek-elhelyezési perek a magyar bíróságokon. És tudja a közvélemény, hogy milyen végeredmények születnek? Hány esetben döntenek a bírók úgy, hogy a gyerek valóban megtarthatja mindkét szülőjét? Hány esetben születik olyan döntés, hogy a kapcsolattartások kiegyensúlyozottságot mutatnak? Vajon hányan tudják, hogy nem egy esetben kéthetente 1-2 órát ítél meg a bíróság – elsősorban az apának -, hogy a gyermekét lássa? Vajon mit élnek át azok a gyermekek, akiket korlátoznak abban, hogy egyik szerető szülőjükkel kedvükre lehessenek együtt, a gondozó szülő pedig a bosszú eszközeként használva, lelki nyomás alatt tartja őket? És vajon ki tudná felsorolni azokat az intézkedéseket, melyek a szülők egyenjogúságát erősítik válás után a gyermeknevelést illetően?

Az elmúlt hetek nyilatkozatdömpingjei után az Ai. megerősíti azt az álláspontját, hogy a kapcsolatkorlátozás és a kapcsolattartás akadályozása, valamint az ellennevelés a gyermekbántalmazás meghatározó része.

Az Ai. továbbra is vallja, hogy minden gyermeknek szüksége van a szüleire akkor is, ha a szülők úgy döntenek, hogy nem tudnak, és nem akarnak egymással élni a továbbiakban. A válás a felnőttek között zajlik, a gyereket váláskor a lehető legnagyobb védelemben kell részesíteni mindkét szülőnek.
Az a fél, amelyik akadályozza a kapcsolattartást a másik szülő és a gyermek között, lelkileg bántalmazza a gyermeket és ebben az esetben megkérdőjelezhető alkalmassága a gondviselő szülőségben.

Az Ai. kikéri magának, az általa képviselt apáknak, anyáknak, új feleségeknek, nagyszülőknek és minden hozzájuk tartozó gyermeknek a nevében, hogy egy apalejárató kampánnyal gyűjtsön pénzt a működéséhez. A filmekben szereplő gyerekekhez este érkező apák valószínűleg nem különélő apák, így kimondhatjuk, hogy az általános apaimidzset rombolta a film, vele együtt az anyákét is, vagyis mintha nem is lennének védelmező szülők a gyermek körül, vagy csak a bizalmatlan légkört kívánták így érzékeltetni?
Elfogadhatatlan, hogy a gyermekbántalmazás kifejezés üzleti értéke magasabb érték legyen a családoknál, valamint a gyermekek veszélyeztetésénél. Nem engedhetjük meg, hogy a család biztonságának társadalmi értékét felülírja anyagi érdek. Nem egy családromboló kisfilmmel kell a nemzetközi gyermekjogi szervezetnek kampányolni, hanem a hiteles, tőle elvárt tevékenységének a feltárásával, bemutatásával, tehát nem azt, hogy mennyit beszélnek a gyermekbántalmazásról és ebből milyen profit várható, hanem az, hogy mit tettek ellene és milyen eredménnyel.

Az Apák az Igazságért Egyesület teljes mértékben egyetért Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyilatkozatával, mely szerint „csak úgy szabad beszélni a gyermekbántalmazásról, hogy azzal ne okozzunk kárt azoknak, akikről szól!” Sőt hozzátette azt is, hogy a bántalmazás egy rendkívül érzékeny téma, ezért nagyon kell figyelni, hogy az ellene folytatott harc ne okozzon sérülést, ne rombolja az apaképet, és valóban elérje a célját.
Álláspontunk szerint valódi és hatékony gyermekvédelemre van szükség, amibe a gyermekvédelmi szervek, hatóságok, bíróságok mellett a maguknak gyermekjogi, sőt védelmi feladatokat vindikáló szervezetek kampányai is beletartoznak. Annak érdekében, hogy a valódi gyermekvédelmi munka elindulhasson végre, az Apák az Igazságért Egyesület együttműködést szorgalmaz és ezúton párbeszédet kezdeményez. Ezért kérjük azoknak a gyermekvédelem érdekében tevékenykedő szerveknek, alapítványoknak, szakembereknek a jelentkezését, akik úgy gondolják, hogy eljött a tettek ideje és nyitottak az együttműködésre, részt vennének a valódi gyermekvédelmi munka kialakításában velünk, hogy jelentkezzenek Egyesületünknél 2016. május 31-ig.

Budapest, 2016. május 21.
Apák az Igazságért Egyesület
elnök: Szaniszló Csaba

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!