Az alkohol és a mediáció – mikor szükséges és jó az ellenőrzött kapcsolattartás?

Egyesületünk mediátor-partnere, Szántó Eszter ezúttal a magánéleti krízis megoldásaként alkoholt választó szülővel megkísérelt mediációról számol be,

A kenyértörés – akár házasság, akár élettársi kapcsolat – mindig nehéz, minden érintettnek. Akármennyire is nem működött a kapcsolat, a megszokott kerékvágásnak vége. Megbomlik valami, amiben hittek, ami így vagy úgy, de működött. Nem hozott újat, amit meg kell szokni, amihez újra alkalmazkodni kell. Az alkalmazkodás nehéz. Minél hosszabb volt a kapcsolat, ami szétment, minél későbbi életkorban történik a kenyértörés: annál nehezebb alkalmazkodnunk. A válás krízis. Egy új, ismeretlen helyzet, amelyre új megoldási technikákat kell alkalmaznunk. Hogy mennyire átmeneti ez a krízis sok mindentől függ: az addigi problémamegoldási stratégáinktól, a személyiségünktől… stb. A nehézségek átvészelésében a legjobb segítség, ha van támaszunk. Családtagok, barátok, sorstársak. Emberek, akik körbevesznek a nehéz helyzetben s ha kell hajunknál fogva rángatnak ki akár az önsajnálatból, akár a kilátástalanság mocsarából. Ezekben a nehéz helyzetekben számít, ha van mellettünk valaki, de sokan nincsenek azon szerencsés helyzetben, hogy kiálljon valaki mellettük a bajban. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nehézségek csökkentésére más, külső segítségért nyúl az ember. Ilyen lehet valamilyen eszme, hit rendszer, de valamilyen tudatmódosító szer is.

Nem ritkán fordul elő, hogy az amúgy a válásig egzisztenciálisan – és életvitelileg rendben lévő fél az alkoholhoz nyúl fájdalmának enyhítése céljából. Az átmeneti enyhület viszont nem megoldás a problémára, sőt … a nehéz helyzetben segíthet eldönteni egy kapcsolattartási konfliktust is, általában a szert használóra nézve nem pozitív irányba.

A fent leírt helyzetben fordultak hozzám a következő eset szereplői is. Az értelmiségi szülők külön költözésével elindult a válási folyamat és valami egészen új, amihez mind a szülőknek, mind a közös gyermeknek alkalmazkodni kell.

A szociálisan érzékeny, segítő foglalkozású anya és a kissé „szögletes” közgazdász apa elhidegültek egymástól, de mindketten képesek voltak a gyermek érdekében együttműködni egymással akkor is, amikor felmérték: útjaik külön folytatódnak tovább. Megbeszélés alapján történtek a gyermekkel való kapcsolattartások. Az apa különköltözött, amikor látni szerette volna a lányát: szólt és az anya engedte. Bírósági végzés s mindenféle papír nélkül. Ideális helyzet. Lett volna, ha…

Hogy jutottak el mégis hozzám?

Az apa, kissé merevebb személyiséggel, nehezebben fogadta el az új körülményeket. A magánéleti krízis megoldásaként az alkoholt választotta. Előtte is előfordult, hogy problémát okozott az alkohol a kapcsolatban, de nem vált állandóvá a fogyasztás. Először a gyermek születése után nyúlt az apa az alkoholért, miután anyagi problémákkal küzdött a család. Aztán rendeződött az anyagi helyzetük, az alkoholfogyasztás is csökkent.

Az apa egy kapcsolattartás alkalmával az arcán látható sérülésekkel érkezett a gyermekért. Elmondta, hogy ittas állapotban elesett a biciklivel, ezért láthatók rajta sérülések. Ezt követően gyakran alkoholos befolyásoltság alatt érkezett a gyermekért vagy hozta vissza kapcsolattartás végén. Az anya többször részt vett a kapcsolattartásokon s -bár aggódott- elengedte néha az apával a lányát. Egyik hétvégén az apa vidékre utazott a gyermekkel. Az anya telefonon érdeklődött, amikor az apa hangján hallotta, hogy aznap már nem kis mennyiségű alkoholt fogyasztott. Úgy döntött az anya, hogy utánuk utazik. A 7 éves gyermekét egyedül találta a vidéki lakásban, aki elmesélte, hogy édesapja már fogyasztott alkoholt s mivel elfogyott, leugrott a boltba, hogy pótolja azt. Az apa erősen ittas állapotban érkezett meg, agresszívvé vált, ezért az anya rendőrt hívott. A rendőrség nem ment ki, így a lakásról elhozta a közös gyermeket. Erről tájékoztatta telefonon a helyi rendőrséget és másnap a gyámügyi osztályt.

Egy későbbi időpontban, ismét alkoholos állapotban jelent meg az apa az anya lakásán a gyermekért kapcsolattartás céljából. Megbeszélték, hogy az apa elviszi egy bevásárló központba a gyermeket, az anya tisztes távolságból követi őket, hogy zavartalanul -de az anya számára is megnyugtatóan- valósuljon meg az apa együttléte a kislányával. Ekkor az apa bement a gyermekkel egy belső, két szintes üzletbe, az anya leült az üzlet előtt és várt. Eltelt jó fél óra, s még mindig nem jöttek ki az üzletből. Rátelefonált az anya, hogy minden rendben van-e. Az apa megnyugtatta az anyát, hogy „igen, nézelődnek”. Az idő csak haladt, amikor az anya utánuk indult az üzletbe, ahol nem találta sem az apát, sem a gyermeket. Felment a lépcsőn, ahol megtalálta családját. Az apa egy pub-ban ült és alkoholt fogyasztott a gyermeke társaságában. Az anya szerette volna elhozni a lányát, ezért az apa agresszívvé vált. Az emberek, akik követték a történéseket, rendőrt hívtak. A rendőr a jelentésében leírta, hogy az apa a kapcsolattartása idején a gyermek korának nem megfelelő helyre vitte és a a gyermekre veszélyeztető állapotban jelent meg.

Ezután a gyámügyi osztályon folytatódott a történet, ahol az apa elismerte, hogy régen voltak alkoholproblémái, de most nem látja problémának ennek kezelését. A szülők egy állandó kapcsolattartás kialakítása céljából jelezték a gyámügyi ügyintéző részére, hogy részt vennének mediáción.

A mediáción az előkészítő beszélgetéseken mindkét szülő együttműködőnek tűnt. A közös tárgyalásra az apa fél óra késéssel és alkoholt fogyasztva jelent meg. Kérdésünkre elismerte, hogy előző nap hajnali 3 óráig és a közös egyeztetés előtt, közvetlenül is fogyasztott alkoholt, ezért az egyeztetést elnapoltuk. A megbeszélt időpontban az apa nem jelent meg.

A gyermekvédelmi mediátor bár objektív szakemberként nyújt segítséget, a gyermekvédelmi rendszer tagjaként, ha kiskorú veszélyeztetését észleli: köteles jelezni azt. Az illetékes gyámügyi osztály az adott körülményekre tekintettel ellenőrzött kapcsolattartást állapított meg az apa részére a helyi gyermekjóléti központ helyiségében, amelynek igénybevételének feltételeként az alkoholfogyasztás mellőzését írta elő az apa részére.

A fent leírt esetben hiába voltak a szülők nyitottak a megegyezésre és tudtak emberi módon viselkedni egymással, az apa érzelmi állapota nem volt arra alkalmas, hogy felelősségteljes szülőként tudjon részt venni a gyermekével való kapcsolattartásokon.

A mediáció akkor sikeres, ha mindkét fél motivált a problémák megoldására és nyitott a változtatásokra illetve arra alkalmas érzelmi állapotban képes a racionális gondolkodásra és a megbeszéltek megvalósítására. Az alkohol hatására az apa mentális állapota nem tette lehetővé az egyezség létrejöttét, a gyermekkel való biztonságos, meghitt együttlétet, ezért vált szükségessé a biztonságot, intézményi kereteket nyújtó színhely. Ezen körülmények átmeneti megoldást nyújtanak ahhoz, hogy ne szakadjon meg a szülő és gyermeke között a kapcsolat, viszont biztonságos keretek közt valósuljon meg a találkozás. Amennyiben a veszélyeztető körülmény megszűnik és a találkozások rendben zajlanak, a gyámügyi osztály elrendeli a kapcsolattartás fokozatos bővítését mindaddig, amíg a kapcsolattartás az intézmény falain kívül visszatérhet a normál kerékvágásba.

Szántó Eszter honlapja: szantoeszter.hu

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.


 06 80 630155

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!