Állásfoglalás a gyermekek kapcsolattartáskor átadandó ruházatáról

Állásfoglalás a gyermekek kapcsolattartáskor átadandó ruházatáról

Sok vitás kérdés van arról, hogy egy gyermeket hogyan kell átadni a kapcsolattartás kezdetekor, sok gondozó szülő például nem ad elegendő ruhát a gyermeknek a kapcsolattartás időtartalmára, mondván, hogy azt a különélő szülő biztosítsa ezen időszak alatt. De ugyanez előfordulhat a gyermek játékaival, személyes tárgyaival.

A különélő szülő (illetve a gyermek) jogosan kéri ezen tárgyak átadását, hiszen a bíróság által megállapított - a gyermek szükségleteihez igazított - tartásdíjban ezen tárgyak megszerzéséhez a különélő szülő anyagilag hozzájárult és azoknak a gyermek a "tulajdonosa".

A kapcsolattartást rendező határozatban a törvény szerint ezen tárgyak átadásának helyét, idejét és módját rögzíteni kell - bár ez nem minden esetben kerül bele a végzésbe (főleg közös megegyezés elfogadásakor).

Az alábbi EMMI állásfoglalás ezt erősíti meg, illetve kimondja, az ilyen kapcsolattartást akadályozó cselekedeteket a gyámhivatal a végrehajtási eljárásban értékelheti: figyelmeztetheti vagy akár meg is bírságolhatja valamelyik szülőt, illetve a gyámhivatal ilyen - a kapcsolattartás érdemét nem befolyásoló - témákban kérelemre köteles módosítani a bírósági döntést.Forrás: Dr. Jakab Attila

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!