A váltott elhelyezés gyakorlata, hivatalból

Szülői felügyelet – az amerikai modell

Amikor Jennifer Fink elvált, ugyanazokat élte át, mint sok más szülő. Mérges volt a férjére, és abban a hitben élt, hogy ő lehet egyedül gyermekének a megfelelő szülője (megfelelőbb, mint a férje) és természetesen a teljes szülői felügyeleti jogot magának igényelte. Wisconsin államban a törvény azonban az osztott szülői felügyeletet – váltott elhelyezést – támogatja a szülők válása esetén, amit a Fink szülők esetében a bíróság hivatalból meg is ítélt. Most - öt évvel később - Fink, megalapította a Building Boys Egyesületet, mely egy bizottság megalapítását tűzte ki célul a Fehér Házban. A bizottság a szülői felügyelet érvényesítése terén nehézségekbe ütköző apák érdekképviseletét látná el.

„Köszönöm a Wisconsini Bíróságnak, hogy elismeri azt, hogy az osztott szülői felügyelettel rendezett jogvita a gyermek legfelsőbb érdekét képviseli, mivel ellenkező esetben, nekem több időt ítélt volna meg a bíróság a gyermekemmel, mely ítélettel egyértelműen az apát hátrányosan érintette volna, és most értettem meg azt, hogy ami a fiaimnak nagyon rossz, az az apának is rossz és számomra is rossz lett volna.„- ismerte el Jennifer Fink ezzel a kijelentésével azt, hogy az osztott szülői felügyelet volt a legmefelelőbb megoldás a fiaik számára.

És mégis, Wisconsin csak az egyike annak a két államnak, amelyik támogatja íly módon bíráit, hogy azonos, vagy legalább megközelitőleg azonos szülői felügyeletet ítéljenek meg a szülők számára válás esetén. Szerencsére több állam is kezdeményezi, és előrelépéseket is tesz azért, hogy jobbítsa ebben a tárgyban a törvénykezését és ítélkezési gyakorlatát. Csak ebben az évben közel 20 állam tűzte napirendre az Egyesült Államokban azt, hogy olyan törvényalkotás valósuljon meg, amely előtérbe helyezné a szülők egyenlőségét. (Magyarországon, a Családok Védelméről Szóló Törvény rendelkezik erről - szerk.)

Az is igaz, hogy az egyik meghatározó oka az apák látványos eltávolításának a gyermekek életéből, a családjogi bíróságok gyakorlata, gyermek kalapács mellyel rendszeresen az egyik szülőt, leginkább az apákat érinti, akik a gyermekük látogatásának a lehetőségével élhetnek ezentúl havi négy napra, meg egy - két hétre a nyári szünetben. Ezek rendszeresen a szülői felügyelet idejének 14-20 %-át teszik ki. Ebben a formában, a gyermek fejlődési igényének a feltételeit jelentős mértékben korlátozzák. (A gyermek életében ez egy tíz éves időtartam alatt legtöbbet két évet jelent, ami legtöbb esetben akadályozott is. Szerk.)

Ahogy Jennifer Fink keserűen megfogalmazta: „ez a gyermekeknek nem jó”. Tanulmányok igazolják, hogy a a gyermekek jobban teljesítenek minden téren, ha mindkét szülőjük egyenlő mértékben részese életüknek. Állami statisztikák kimutatják, hogy a két szülős gyermekek jobban kibontakoznak az iskolában, kevésbé valószínű, hogy bűnözők lesznek, és a drog és alkohol problémák is kevésbé jelentenek veszélyt, mint az az egyszülős családoknál előfordul. (különösképpen, ha a gyermek kapcsolata akadályozott, igényei mellőzöttek, véleményét figyelmen kívül hagyják - szerk.)

Érthető igény, hogy az apák és az anyák egyenlő módon kívánnak időt és energiát, anyagi jólétet szülői mintát, teljesítményt biztosítani, annak érdekében, hogy a legjobb szülővé válhassanak. Ezen felül, a kutatások kimutatták, hogy a gyermekek életük 8. hetétől számítva erős biológiai kötődéseket képesek kialakítani a szüleikkel, így az egyik szülő elvesztése életük egyik legmegrázóbb élménye lehet, ami a gyermeknek erős érzelmi kárt, fájdalmat okoz.

Ennek ellenére, a bíróságok hozzáállása az, hogy a gyermekeket is elválassza a szülőktől, amikor azok válnak. Ez a gyakorlat mélységesen sérti a gyermek érzelmi világát, az érintett gyerekek hosszú időn keresztül hordozzák is ezeket. Ezzel szemben, az osztott szülői felügyelet a legjobb megoldás a gyermekek számára.különösen, hogy mára már számtalan kutatási eredmény is alátámasztja mindezt. Pl. Egy áprilisban napvilágot látott tanulmány szerint a válást követően több mint 150 ezren kérték az osztott szülői felügyelet.

Csak az egyik szülőnek megítélt szülő felügyeleti jog, a szülők érdekeit sem képviseli - mutat rá Fink. A szülői felügyelettől megfosztott apák 8-szorosan vannak kitéve öngyilkossági szándéknak, a gyerekkel szoros kapcsolatot ápoló apákkal ellentétben. Ahogy azt prof. Edward Kruk, a British Columbia Egyetem tanára is megfogalmazta, az azonos jogokkal rendelkező szülők jobb pszichés és érzelmi állapotban vannak, kevesebb a stressz az életükben, ami annak az eredménye, hogy érzelmi igényük kielégítésre kerül és ez többek között a szülői aktivitásuknak is köszönhető. A depresszió legmagasabb foka mutatható ki azoknál a szülőknél, akik nem tudnak a gyermekeikkel együtt lenni. Ehhez hozzáadódik még az is, hogy a gyermekeiket nevelő egyedülálló anyák sok esetben nagyobb szegénységben élnek mint más társadalmi csoportok, A kimutatások igazolják, hogy 31%-a az egyedülálló anyáknak mély szegénységben él, szemben a családos anyák 5,8 %-ával. Ez szörnyű mind számukra, mind a gyermekeik számára is.

Napjainkban a folyamatban lévő törvényjavaslatok az 1950-es évektől kialakult gyakorlatot is hivatottak lennének felülírni, hiszen a társadalom, az elvárások és a szokások is jelentősen megváltoztak. Manapság sok családban megváltozott a szülők szerepvállalása is, olykor már a nők kereső tevékenységére épül a család, ugyanakkor a férfi ház körüli teendői is megváltoztak, az utóbbi évtizedekben a gyermeknevelésben is egyre nagyobb szerepet töltenek be. Fontosabb kiemelni, hogy azt tükrözik a törvényjavaslatok, ami a gyermekeknek a legjobb szüleik válása után: a szülők továbbra is aktív szerepet kapjanak a gyermek életében, a gyermek pedig kapcsolatban maradjon mindkét szülőjével.

Eljött az ideje annak, hogy minden állam jogalkotói elismerjék az osztott szülői felügyeletet - váltott elhelyezés- terén történő tudományos kutatások eredményeit, és kezdeményezzék a törvényalkotását az egyenértékű szülői felelősségnek, a gyermekek érdekében.

Jennifer Fink kimondta:”Nagyon boldog vagyok, hogy a gyermekeink nevelését az osztott szülői felügyeletet keretei között gyakoroljuk ma is, amit a bíróság a közös szülői felelősségre alapítva ítélt meg.”

Robert Franklin, tagja a National Parents Egyesület elnökségének.

Forrás: :http://goo.gl/RGUgxi

Közzétéve: Marianas Variety 2015 május 18

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!