A Székesfehérvári Tankerületi Központ szerint biztosítani kell az e-Napló-hozzáférést a különélő szülőnek is

A tanuló külön élő szülőjének akkor is ki kell adja az iskola az e-Napló-hozzáférést, ha a kizárólagos szülői felügyeleti joggal rendelkezdő gondozószülő ahhoz nem járult hozzá – döntött a kérelmező-édesapával egyetértve a Székesfehérvári Tankerületi Központ. Számos ilyen döntéshez férhetsz hozzá, ha az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület tagja leszel.

A kérelmező-édesapa 2019. február 12-én kérelemmel fordult a Polgárdi Széchenyi Általános Iskolához, miszerint a tanulók iskolai előremenetéről kér tájékoztatást. Kérelmét az intézmény 2019. február elutasította, döntése indokaként arra hivatkozott, hogy a tanulók édesanyja, aki a bírósági döntés alapján a felügyeletet gyakorló szülő, nem járult hozzá az édesapa elektronikusnapló-hozzáféréséhez.

Édesapa az iskola fenntartójához fordult, kérelmében hivatkozott a nemzeti köznevelésről szóló törvény, az Nkt. 72. § (5) bekezdés b) pontjára, amely szerint a szülő joga különösen, hogy gyermeke fejlődéséről, magaviseletéről, tanulmányi előremeneteléről rendszeresen részletes és érdemi tájékoztatást, neveléséhez tanácsokat, segítséget kapjon.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ édesapa kérelmének helyt adva többek közt a köznevelésről szóló törvényt értelmezve kiemelte:

„Az Nkt. a szülő fogalmára nem ad az általánostól eltérő jelentést, a szó hétköznapi jelentéstartalmát nem korlátozza, vagyis a törvény ezen előírásai elsősorban a kiskorú édesanyjára és édesapjára vonatkoznak”.

A Polgárdi Széchenyi Általános Iskola eljárásáról azt állapította meg, hogy

„az iskola a tanuló mindenek felett álló érdekét figyelembe véve az Nkt. 72. § (5) bekezdés b) pontja alapján helyesen járt el, amikor biztosította a tanuló édesapja számára a tájékozódási jogát, abból kiindulva, hogy egyértelműen a tanuló érdekét szolgálja, ha mindkét szülője megfelelő információkat kap az előremeneteléről, esetleges tanulási problémáiról, magatartásáról, szorgalmáról. A fenntartói jogorvoslati eljárás során az is megállapítást nyert, hogy az iskola határozata nem felelt meg a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 83. § (4) bekezdésében és a 85. § (2) bekezdés d) pontjában előírtaknak: nem határozati formában készült, és nem tartalmazott az eljárást megindító kérelem benyújtására történő figyelmeztetést”.Csatolt fájlok: 

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!