A Kúria döntése a gyermektartásdíj megváltoztatásáról

Az alábbi döntésében a Kúria rámutat arra, hogy az egyezségen alapuló gyermektartásdíj megváltoztatásánál a jelentős körülményváltozásnak függetlennek kell lennie a felektől. Amennyiben a körülményváltozással a szülők egyezségének megkötése időpontjában a felperes tisztában volt, illetve azzal is, hogy a körülményváltozást maga idézte elő, a gyermektartásdíjat javára nem lehet módosítani.

Az egyezségen alapuló gyermektartásdíj a szülők felelősségén alapszik, ezért annak megváltoztatásának feltétele, hogy a tartás meghatározásának alapjául szolgáló körülményekben olyan változás következett be, ami miatt a tartás változatlan teljesítése valamelyik fél lényeges jogi érdekét sérti. Ezért a felperesnek - vagyis a tartásdíj megváltoztatását kérő félnek - kell bizonyítania azt, hogy a tartás meghatározásának alapjául szolgáló körülményekben olyan változás következett be, hogy a tartás változatlan teljesítése lényeges jogi érdekét sérti. Az alperesnek pedig az kellett igazolnia, hogy a körülmények megváltozása lehetőségével a felperesnek a megállapodás megkötésekor számolni kellett.

Szintén rámutat a Kúria arra, hogy a felek teljesítőképességének a mellőzése jogsértő, és a gyermeket nevelő szülőnek is tartási kötelezettsége van, a saját döntésének következményeit - mellyel a körülményváltozást előidézte - nem háríthatja át a különélő szülőre.

Apák az Igazságért Kh. Egyesület

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!