A célszülő elutasításának gyenge és abszurd okai

A célszülő elutasításának gyenge és abszurd okai - PAS 2. rész

"A szülői elidegenítés nyolc jellemző tünete és kifejtése" cikksorozat második része

A második tünet, melyet Richard Gardner 1984-ben az elidegenítés kapcsán lejegyzett, az a gyermek által kifejezett, a szülő visszautasításának alátámasztására szolgáló gyenge vagy komolytalan indokai.

Ez a tünet tipikusan azt mutatja, hogy a gyermek triviális okokat hoz fel arra vonatkozóan, hogy miért nem szeretne az általa „nem kedvelt” szülővel találkozni. Amennyiben a szülői elidegenítés a válás során megjelenik, a gyermeket mindig megkérdezik arról, hogy miért nem szeretne a korábban szeretett szülőjével találkozni. Ami Gardner-nek ezzel kapcsolatban feltűnt, hogy ilyenkor a gyermekek mindenáron valamilyen indokot keresnek az elutasító érzéseik megmagyarázására.

Mivel az elsődleges és valódi indok az elidegenítő szülő általi befolyásolás és az ő elvárásainak való megfelelési kényszer (melyet a gyermekek természetesen nem kívánnak beismerni), gyakran olyan indokokat hoznak fel, amelyek nem sok összefüggést mutatnak azzal kapcsolatban, hogy a különélő szülőt látni sem szeretnék.

Más szóval, meglehetősen bugyuta indokokat adnak a gyerekek egy ilyen komoly viselkedés alátámasztására. Ilyenek lehetnek például, amikor rendre nem szeretik a különélő szülő által készített ételeket, vagy nem szeretik az otthonát, vagy úgy gondolják a szülő túlságosan "faragatlanul" beszél, vagy állandóan vidámparkba szeretne menni, vagy egyszerűen nem szeretik ahogy öltözködik, utálják a másik szülő kedvenc zenéit és még sorolhatnánk.


Gyerek

Ha továbblépünk és az elidegenítés sokkal súlyosabb formáit nézzük, akkor a cél érdekében gyakran hamis vádak is megjelennek a célszülővel szemben. Ilyenkor forgatókönyvszerűen hamis bántalmazással vagy szexuális zaklatással igyekeznek vádolni és távol tartani a célszülőt, ezzel indokolva azt, hogy miért nem találkozhat a gyermekével.

Mindazonáltal, még akkor is, amikor az elutasításnak ilyen súlyos indokai merültek fel, megfigyelhető volt, hogy ezeket a súlyos vádakat megelőzték az elutasítás abszurd, gyenge és komolytalan indokai, melyekkel a gyermek a viselkedésére magyarázatot adott.

Mint legtöbb esetben lehetnek kivételek itt is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy amikor a súlyosabb indokok kezdenek megjelenni, a háttérben mindig valami egyszerű, triviális okok is felfedezhetők voltak. A gyermek vizsgálatakor - aki valótlanságot állít azzal, hogy a szülője bántalmazta - megjelennek a gyenge és komolytalan magyarázatok is az elutasításra. Ez utóbbiak az elidegenítési folyamat első szakaszában töltenek be dominánsabb szerepet és később, amikor az elidegenítés nagyobb sebességbe kapcsol, a vádak is tipikusan komolyabbak lesznek.

Ahol a vádak annyira komollyá válnak, hogy bírósági, rendőrségi beavatkozás szükséges, a figyelem nagy részét már csak a súlyos vádak kapják. A gyenge és komolytalan indokok mindvégig a háttérben maradnak, hiszen a komolyabb vádak elvonják a legtöbb, vagy akár az összes figyelmet.

Forrás: http://www.jmichaelbone.com/blog1/the-8-symptoms-of-parental-alienation-... cikk 2. része.

Szerző: J. Michael Bone, Ph.D
Fordította: Szarka Levente
Lektorálta: Pénzes Ilona

A cikksorozatunk előző része: A befeketítési hadjárat
A cikksorozatunk következő része: Az ambivalencia hiánya

Oszd meg az oldalt!

Légy Ai tag!

- Szeretnél hozzáférni tagjainknak fenntartott tartalmakhoz? (Végzések, állásfoglalások, sablonok)
- Csatlakoznál belső facebook csoportunkhoz?
- Részt vennél a rendszeres apatalálkozókon, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz tapasztalt tagjainktól?
- Szeretnéd támogatni az egyesület céljait?

Csatlakozz most!

Amy Baker & Paul Fine: A szülői elidegenítésről könyv MEGJELENT


 A szülői elidegenítésről

Megrendelhető az Apák az Igazságért Egyesület gondozásában MEGJELENT könyv: A könyv hatékony stratégiákat vázol fel a szülők számára, akik elidegenített gyermekeikhez szeretnék a visszavezető utat megtalálni.

Apák Az Igazságért

Az egyesületünk célja, hogy a különélő szülő is azonos módon részt vehessen gyermeke életében. Ezen jog hatékony érvényesítéséhez próbálunk segítséget nyújtani tagjainknak.

Tovább...

Ai Ruházat


Ai Ruházat

Vásárolj logónkkal ellátott ruházatot, mely minden helyzetben erőt ad!